Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opowie?ci magmi - komentarze

lola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

magmi - odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka, przyznam się że czegoś nie zrozumiałem.

Jestem kompletnym "lajkonikiem" w temacie, więc wyobrażałem sobie że rura doprowadzająca powietrze wystaje nad ziemię i się ją przykrywa jakimś kapturkiem. Tak to zamierzałem u siebie zrobić. Przy takiej konstrukcji nie ma ani problemu z zasypaniem śniegiem (chyba że spodziewasz się 1m śniegu) ani konieczności obniżania tarasu (to na rurę dajesz kolanko i ją przedłużasz w górę). Czy mogłabyś wyjaśnić dlaczego nie można tak zrobić?

Jestem o tyle zainteresowany tematem że u mnie rura też może wypaść na tarasie, jeśli go sobie trochę poszerzę.

Pozdrawiam

Bogus,

Rura leci w wylewce na gruncie. Wylot jest na ścianie zewnętrznej na tarasie. Poziom tarasu miał być równo z poziomiem podłogi wewnątrz domu, czyli o 18cm wyżej (tyle wynosi grubość gotowej podłogi, czyli styropianu, szlichty i kafelek/parkletu).

Natomiast docelowy poziom gruntu na zewnątzr domu znajduje się 15-20cm poniżej poziomu wylewki na gruncie. Czyli, gdyby to było poza tarasem, rura wyszłaby 5-10cm nad poziomem gruntu. A na tarasie, niestety, jest za nisko - chyba że obniżymy poziom tarasu. :(

Można zrobić kolanko i skierować rurę w górę (wtedy wylot byłby w podłodze tarasu), ale ten pomysł nam się nie podoba - boimy się że woda mogłaby się tam jakoś dostawać.

magmi - tak czytam i się zastanawiam jak jest u mnie....na razie nie ma tarasu, są tylko drzwi i dalej z 80 cm niżej dopiero ziemia. Więc ten wylot (a właściwie wlot ;-)) od rury doprowadzające powietrze dokominka jest tam na jakiejś wysokości .....chyba będę musiały dziś to sprawdzić, czy jeśli będziemy chcieli dobudowac taras to tym samym sposobem nie zasłonimi tego wlotu .... :-?

pozdrawiam

Sprawdź, sprawdź. Pocieszające, że nie tylko my popełniamy proste błędy... :wink: Jesteś chyba czwartą osobą, którą zaniepokoiła kwestia tej nieszczęsnej rury - czyli problem z jej umiejscowieniem w ścianie jest całkiem częsty.

Pozdrawiam wszystkim obecnych i przyszłych kominkowiczów. :D