Moira 01.04.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Zgadzam się z tobą Ivonesca - sama to właśnie przeżywam - okna czynią z tej kupy klocków - domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 01.04.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Taaak... Okna - owszem, owszem. ALe nasze są zamówione dopiero na sierpień, więc na razie muszę polubić dziury w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 02.04.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 magmi, jak przeczytałam o tych Twoich murach, to mi żołądek wywinął koziołka! To musi być cudowne! Cichutko zazdroszczę.... , ale przede wszystkim serdecznie GRATULUJĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 02.04.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Gratuluję Mam nadzieję, że niedługo przeżyję to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.04.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 magi - życzę takich samych radosnych przeżyć jak najszybciej. Jagna - pozdrawiam i trzymam za Was kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 05.04.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 magmi - odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka, przyznam się że czegoś nie zrozumiałem. Jestem kompletnym "lajkonikiem" w temacie, więc wyobrażałem sobie że rura doprowadzająca powietrze wystaje nad ziemię i się ją przykrywa jakimś kapturkiem. Tak to zamierzałem u siebie zrobić. Przy takiej konstrukcji nie ma ani problemu z zasypaniem śniegiem (chyba że spodziewasz się 1m śniegu) ani konieczności obniżania tarasu (to na rurę dajesz kolanko i ją przedłużasz w górę). Czy mogłabyś wyjaśnić dlaczego nie można tak zrobić? Jestem o tyle zainteresowany tematem że u mnie rura też może wypaść na tarasie, jeśli go sobie trochę poszerzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 06.04.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Bogus, Rura leci w wylewce na gruncie. Wylot jest na ścianie zewnętrznej na tarasie. Poziom tarasu miał być równo z poziomiem podłogi wewnątrz domu, czyli o 18cm wyżej (tyle wynosi grubość gotowej podłogi, czyli styropianu, szlichty i kafelek/parkletu). Natomiast docelowy poziom gruntu na zewnątzr domu znajduje się 15-20cm poniżej poziomu wylewki na gruncie. Czyli, gdyby to było poza tarasem, rura wyszłaby 5-10cm nad poziomem gruntu. A na tarasie, niestety, jest za nisko - chyba że obniżymy poziom tarasu. Można zrobić kolanko i skierować rurę w górę (wtedy wylot byłby w podłodze tarasu), ale ten pomysł nam się nie podoba - boimy się że woda mogłaby się tam jakoś dostawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 08.04.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 magmi - tak czytam i się zastanawiam jak jest u mnie....na razie nie ma tarasu, są tylko drzwi i dalej z 80 cm niżej dopiero ziemia. Więc ten wylot (a właściwie wlot ) od rury doprowadzające powietrze dokominka jest tam na jakiejś wysokości .....chyba będę musiały dziś to sprawdzić, czy jeśli będziemy chcieli dobudowac taras to tym samym sposobem nie zasłonimi tego wlotu .... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 08.04.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Sprawdź, sprawdź. Pocieszające, że nie tylko my popełniamy proste błędy... Jesteś chyba czwartą osobą, którą zaniepokoiła kwestia tej nieszczęsnej rury - czyli problem z jej umiejscowieniem w ścianie jest całkiem częsty. Pozdrawiam wszystkim obecnych i przyszłych kominkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 08.04.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 magmi - poceszające jak na razie jest to że kominek hula nieźle...szczególnie jeśli odchyli się klapke wlotu powietrza z zewnątrz to rzeczywiście widac od razu efekt - tylko trzaskaja drewienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts