daggulka 19.07.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 No właśnie. Wczoraj przywieźli mi zmywarkę ... jeśli chodzi o pobór wody ...kupiłam trójnik i po kłopocie . Natomiast jeśli chodzi o odpływ wody ze zmywarki to zastanawiam się ...no bo : zmywarka bedzie stała w szafce koło zlewu ....pod zlewem mam sztywną konstrukcję rur odprowadzających wodę ze zlewu i wolałabym ich już nie ruszać coby tam trójnik zamontować (problem z przeciekaniem )... i tam przy tej konstrukcji jest rurka w którą powinnam odprowadzić nadmiar przelewowy wody ze zlewu w razie potrzeby ....ale ja tego nie podłączyłam, odpływ nadmiaru zaślepiłam ...i zostało mi wolne wejście - i teraz pytanie ...czy mogę tam podłączyć odpływ wody ze zmywarki? w związku z tym , iż zielona jestem w sprawach hydrauliczno-technicznych zadam jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje : ten odpływ wody znajduje się powyżej wyjścia tej rury w zmywarce czyli woda szłaby "pod górę" ... to przeciw prawom fizyki ... jest tu jakiś kruczek? coś powinnam domontować (np. jakąs pompkę ) czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.07.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 1. Każda zmywarka ma własną pompkę już w środku - możesz swobodnie liczyć na to, że będzie w stanie popchnąć wodę ponad metr w górę.2. Jeśli chcesz się podłączyć za syfonem, to musisz dodać syfon tylko na wylot ze zmywarki (są takie specjalne do pralek/zmywarek), żeby zapaszki nie leciały w zmywarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2008 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 oż kurcze...nie kupiłam syfonu tak czy siak bedzie to podłączenie bez syfonu bo jakbym zamontowała trójnik przy samej ścianie na rurze to tez jest to połączenie bez syfonu a to ujście od nadmiaru ...hm... nie pamiętam w którym miejscu ono tam jest ... musiałabym zerknąc a w robocie jestem ...a to pech - sklepy do 13 tak jak ja pracuję a bez syfonu to co? bedzie ze zmywarki śmierdzieć? a to ona nie ma w sobie jakiegoś ...hm... ogranicznika zapachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 To ujście dodatkowe z przelewu zlewu jest "za syfonem" czyli z niego nie śmierdzi. Jeżeli średnica sie zgadza z rura zmywarki to można wg mnie do tego wpinać odpływ. A nie masz czasem w syfonie zlewu wejścia na zmywarkę ? Teraz często syfony mają takie wejście jak nie ma zmywarki zaślepia sie do uszczelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2008 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Hm...trzaby dokładnie go pooglądać .... będę w domu to zerknę dzięki za porady .... juz wiem, że tak czy siak i tak będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2008 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 ło matko ....może faktycznie to jest pod zmywarkę ...patrzę i patrzę ... okrągły , z kilkoma rozmiarami nagwintowań ... to gdzie się podział otwór przelewowy? ...oprócz tego okrągłego - tam już więcej otworów niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 19.07.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Z kilkoma rozmiarami zgrubień - to pod zmywarkę na bank. Załóż tam rurkę, tylko koniecznie zaciśnij cybantem - inaczej może kiedyś spaść i wtedy potop, jak zmywarka wodę wypuści (miałem tak kiedyś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.07.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 teraz to już po herbacie, ale dla innych podpowiem, że planując zmywarkę dobrze jest przewidzieć osobne podejście z kanalizacją i nie podłączać pod syfon w zlewie, gdyż jak zmywarka wypompowuje wodę przez syfon zlewu bardzo często bulgocze w zlewie co nie jest przyjemne.Jak komuś nie przeszkadza innych przeciwwskazań nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.07.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 a ja mam odpowietrzenie, i zmywarka nie bulgoce, a pralka bulgoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 A ja mam odpowietrzenie szamba, i pionu, i napowietrzenia, i zmywarka bulgoce A pralka nie Wszystko zależy od szczegółów - jak idzie rurka od zlewu do przykanalika itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 13.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 To jak to jest moi drodzy z tym "smrodkiem" ze zmywarki?? Bo mi szwagier i pan w sklepie radzą, by podłączając wąż spustowy do syfonu zlewozmywakowego (oczywiście przed syfonem - patrząc zgodnie z kierunkiem spływu wody) podłączyć ten wąż poprzez syfon pralkowy (taki kątowy z kulką) - bo ze zmywarki lubi czasem zalatywać nieprzyjemnie...Co Wy na to szanowni Forumowicze - macie jakieś własne doświadczenia w tym temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.12.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Jeśli pralkę/zmywarkę podłączasz na sztywno, to możesz nie robić żadnego syfonu, bo nie ma takiej potrzeby. W każdym z tych urządzeń zawsze zostaje odrobinka wody wystarczająca, żeby stworzyć syfon w najniższym punkcie odpływu (najczęściej w samej rurze, zwykle też w najniżej położonej w urządzeniu pompie też stoi woda) i w związku z tym nic nie ma prawa z tych urządzeń śmierdzieć. Taki syfon owszem, przydaje się, jeśli pralka/zmywarka jest z jakichkolwiek przyczyn regularnie odłączana, bądź w momencie robienia instalacji jeszcze ich nie ma. J. (z pralką i zmywarką podłączonymi na wprost, z których nic nie waniajet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Tak, jak już kiedyś pisałem - najlepiej jest podłączyć zmywarkę pod syfon zlewozmywakowy. 1 - problem smrodku odpada - bo jest syfon 2 - całość zasyfonowania za takim podłączeniem jest zawsze czyściutka - gorąca woda i chemia ze zmywarki robi wciąż swoje Mankamentem jest tu jednak efekt bulgotania w czasie zrzutu wody. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.12.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 A czy zmywarka nie ma czasem wbudowanego wewnętrznego syfonu - tak jak w pralkach?? Wiecie coś na ten temat?? To by rozwiązywało wszystkie wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.12.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 to nie jest "wbudowany syfon wewnętrzny", tylko tak jak wcześniej pisałem, woda niewypompowywana do końca i stojąca w najniższym punkcie pralki/zmywarki i tworząca w ten sposób syfon przy okazji. I zgadza się, tak jest w każdym tego typu urządzeniu, żadne nie wypompuje wody do końca, bo po prostu nie jest w stanie, jeśli wąż odpływowy jest choć trochę wyżej powieszony niż pompa (a musi być z innych powodów). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.12.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Dzięki wielkie Jarek.P za zaangażowanie w temat. Bardzo sobie to cenię. Podłączam na razie bez syfonu pralkowego:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 15.12.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 No i oczywiście Mały - na Twe ręce także ośmielam się złożyć swe podziękowania o Oświecona Góro Rankingu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts