Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można podłączyć odpływ wody ze zmywarki do .....

Recommended Posts

No właśnie.

Wczoraj przywieźli mi zmywarkę ... jeśli chodzi o pobór wody ...kupiłam trójnik i po kłopocie . Natomiast jeśli chodzi o odpływ wody ze zmywarki to zastanawiam się ...no bo :

zmywarka bedzie stała w szafce koło zlewu ....pod zlewem mam sztywną konstrukcję rur odprowadzających wodę ze zlewu i wolałabym ich już nie ruszać coby tam trójnik zamontować (problem z przeciekaniem :evil: )... i tam przy tej konstrukcji jest rurka w którą powinnam odprowadzić nadmiar przelewowy wody ze zlewu w razie potrzeby ....ale ja tego nie podłączyłam, odpływ nadmiaru zaślepiłam ...i zostało mi wolne wejście - i teraz pytanie ...czy mogę tam podłączyć odpływ wody ze zmywarki?

w związku z tym , iż zielona jestem w sprawach hydrauliczno-technicznych :oops: zadam jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje :

ten odpływ wody znajduje się powyżej wyjścia tej rury w zmywarce czyli woda szłaby "pod górę" ... to przeciw prawom fizyki :o ... jest tu jakiś kruczek? coś powinnam domontować (np. jakąs pompkę :roll: ) czy tak może być?

1. Każda zmywarka ma własną pompkę już w środku - możesz swobodnie liczyć na to, że będzie w stanie popchnąć wodę ponad metr w górę.

2. Jeśli chcesz się podłączyć za syfonem, to musisz dodać syfon tylko na wylot ze zmywarki (są takie specjalne do pralek/zmywarek), żeby zapaszki nie leciały w zmywarkę.

oż kurcze...nie kupiłam syfonu :oops:

tak czy siak bedzie to podłączenie bez syfonu bo jakbym zamontowała trójnik przy samej ścianie na rurze to tez jest to połączenie bez syfonu :roll:

a to ujście od nadmiaru ...hm... nie pamiętam w którym miejscu ono tam jest ... musiałabym zerknąc a w robocie jestem :roll: ...a to pech - sklepy do 13 tak jak ja pracuję :lol:

a bez syfonu to co? bedzie ze zmywarki śmierdzieć? :o a to ona nie ma w sobie jakiegoś ...hm... ogranicznika zapachowego? :roll:

To ujście dodatkowe z przelewu zlewu jest "za syfonem" czyli z niego nie śmierdzi. Jeżeli średnica sie zgadza z rura zmywarki to można wg mnie do tego wpinać odpływ.

A nie masz czasem w syfonie zlewu wejścia na zmywarkę ? Teraz często syfony mają takie wejście jak nie ma zmywarki zaślepia sie do uszczelką.

ło matko ....może faktycznie to jest pod zmywarkę :oops: ...patrzę i patrzę ... okrągły , z kilkoma rozmiarami nagwintowań :roll: ... to gdzie się podział otwór przelewowy? :o ...oprócz tego okrągłego - tam już więcej otworów niet :roll:

teraz to już po herbacie, ale dla innych podpowiem, że planując zmywarkę dobrze jest przewidzieć osobne podejście z kanalizacją i nie podłączać pod syfon w zlewie, gdyż jak zmywarka wypompowuje wodę przez syfon zlewu bardzo często bulgocze w zlewie co nie jest przyjemne.

Jak komuś nie przeszkadza innych przeciwwskazań nie widzę.

• 2 years później...

To jak to jest moi drodzy z tym "smrodkiem" ze zmywarki?? Bo mi szwagier i pan w sklepie radzą, by podłączając wąż spustowy do syfonu zlewozmywakowego (oczywiście przed syfonem - patrząc zgodnie z kierunkiem spływu wody) podłączyć ten wąż poprzez syfon pralkowy (taki kątowy z kulką) - bo ze zmywarki lubi czasem zalatywać nieprzyjemnie...

Co Wy na to szanowni Forumowicze - macie jakieś własne doświadczenia w tym temacie??

Jeśli pralkę/zmywarkę podłączasz na sztywno, to możesz nie robić żadnego syfonu, bo nie ma takiej potrzeby. W każdym z tych urządzeń zawsze zostaje odrobinka wody wystarczająca, żeby stworzyć syfon w najniższym punkcie odpływu (najczęściej w samej rurze, zwykle też w najniżej położonej w urządzeniu pompie też stoi woda) i w związku z tym nic nie ma prawa z tych urządzeń śmierdzieć.

Taki syfon owszem, przydaje się, jeśli pralka/zmywarka jest z jakichkolwiek przyczyn regularnie odłączana, bądź w momencie robienia instalacji jeszcze ich nie ma.

J. (z pralką i zmywarką podłączonymi na wprost, z których nic nie waniajet)

Tak, jak już kiedyś pisałem - najlepiej jest podłączyć zmywarkę pod syfon zlewozmywakowy.

1 - problem smrodku odpada - bo jest syfon

2 - całość zasyfonowania za takim podłączeniem jest zawsze czyściutka - gorąca woda i chemia ze zmywarki robi wciąż swoje

Mankamentem jest tu jednak efekt bulgotania w czasie zrzutu wody.

I tyle.

to nie jest "wbudowany syfon wewnętrzny", tylko tak jak wcześniej pisałem, woda niewypompowywana do końca i stojąca w najniższym punkcie pralki/zmywarki i tworząca w ten sposób syfon przy okazji.

I zgadza się, tak jest w każdym tego typu urządzeniu, żadne nie wypompuje wody do końca, bo po prostu nie jest w stanie, jeśli wąż odpływowy jest choć trochę wyżej powieszony niż pompa (a musi być z innych powodów).

J.