Gość tomasz111 19.07.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Dzień dobry. Ponieważ jest to mój pierwszy raz na tym forum, bardzo proszę administratora/ moderatora o ewentualną korektę posadowienia wątku w miejscu właściwym Temat który chciałem poruszyć został zainspirowany wątkiem poświęconym tzw. stylowi wiejskiemu. A ponieważ tak się składa, że jako mieszkaniec miasta nie wyzbylem się marzeń o powrocie na wieś, stąd oprócz finansów poważnym dla mnie dylematem jest tzw. stylowość wsi. Żeby być bardziej precyzyjnym, stylowość (a raczej jej brak) wsi podczęstochowskich leżących po przeciwległej stronie malowiniczych terenów Jury krakowsko-częstochowskiej. Wsi upstrzonych kostkami, rozwalającymi się , nielicznymi drewnianymi ruderami, przetykanymi nowobogackimi drzewnianymi willami w stylu podhalańsko-nijakim. Nie posądzałem siebie o jakiś wyrazisty smak estetyczny, ale w miarę zainteresowania tematem zamieszkania na wsi zaczynam odczuwać coraz większy dyskomfort w tym względzie. Któryś z forumowiczów w jednej z dyskusji odnoście country livingi zauważył, że ważny jest, w kontekscie projektowania domów na wsi rownież jej kontekst historyczny. Zasadniczo zgadzam się z takim podejściem. Problem jednak w tym, że jesli wieś była nijaka i drewniana w swym historycznym dziedzictwie, jeśli lata PRLu promowały pustakowate kostki jako domostwa, a III RP dopuściła "nowobogacki misz-masz architektoniczny" - to stylu żadnego nie ma ( a raczej ma-bezpłciowy). Dworek polski odpada z uwagi na kontekt historyczny. Na takich wsiach dworki miały swoją charakterystyczną lokalizację i otoczenie - o czym wiele osób zapomina lokując skądinąd piękną stylistycznie budowlę na wąskiej działce, w granicy z tradycyjną peerelowską kostką z jednej strony, a z drugiej z sąsiadującym tzw.typowym projektem do samodzielnego montażu. Typowe chatynki jurajskie tez w sercu takiej wsi wyglądają nijako. Ot zagwozdka. Tzw "prowansalska" zabudowa wprowadziłaby jeszcze większy zgrzyt w tym architektonicznym bałaganie. Zdaję sobie sprawę z tego, że styl architektoniczny domów wiejskich jest tematem rzeką, ale być może wśród Was znajdę osobę, której wypowiedź mnie zainspiruje do przebudowy mojego wiejskiego domostwa. Skromnego z zewnątrz i dyskretnie przycupniętego do ziemie w nadziei że nie razi. Przyznam, że powoli podupadam na duchu w zamiarze, że można przebudować domostwo w taki sposób, by na tle wiejskiego balaganu nie wyglądało nowobogacko i pretensjonalnie a zarazem nie powielało tzw.projektow typowych, co to i na Jurze i na Kaszubach wyglądają odpowiednio. Mistrzowie architektury głoszą piękne haslo by wpisać budowlę w otoczenie i krajobraz. To samo powtórzylo mi dwóch architektów poproszonych o pomoc. Lecz trudno się z nimi zgodzić, gdy krajobraz jest nijaki, znikąd wzorca do naśladowania. z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancurski 19.07.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Nie rozumiem problemu.Nie chcesz by dom wyglądał nowobogacko i pretensjonalnie. OK. Masz chyba wizję jak powinien w takim razie wyglądać Twój dom ?Skoro tak, to zacznij to realizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts