Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mieszkam w 10-letnim kanadyjczyku z ocieplonym watą stropie. Strych używany tylko jako graciarnia nie jest ocieplony, na podłodze sa lużno nabite deski pomiędzy którymi widać niechlujnie poukładaną watę. Dach to krokwie z nabitą płytą, na niej folia i dachówka bitumiczna przybita gwożdziai które widać od wewnatrz. Funkcjonalność strychu się nie zmieni bo jest za niski. Przy dachu spadzistym dwustronnie w najwyższym ponkcie jest max 1,80 m. Zimą na górze nie jest najcieplej a latem znacznie cieplej niż na dole. Aby choć cześciowo temu zaradzić czy warto ocieplić dach wełną jeżeli strych i tak nie będzie ocieplany czy lepiej oderwac kilka desek ze stropu, dołozyć tam ściśle welny, nabić na deski stropu jakieś płyty jako podłogę strychu i pozostawić dach tak jak jest - bez ocieplenia ? A może pod deski na stropie warto włożyć jakąś folię np. aluminiową aby zatrzymywała odpływ ciepła ? Z góry dziekuję za radę.
https://forum.murator.pl/topic/105288-ociepla%C4%87-dach-czy-nie-ociepla%C4%87/

Rozumiem, że nie ma sensu ocieplać samego dachu, jezeli i tak nie bedzie to strych użytkowy. Lepiej skoncentrowac się na uszczelnienu striopu. Z tego co wyczytałem też zacząłem dochodzic do takich wniosków. Zaciekawiła mnie ta mozliwość zasypania tego granulatem, pomiedzy deskami sa kilkucentymetrowe szczeliny więc można by tak zrobić aby oderwać co trzecią deskę, wsypać granulat i nabic ja z powrotem a na wierzch może jakieś płytki, ale czy wtedy nie lepiej dołożyc poprostu kawałki waty ? Chyba wata jest lepszym izolatorem ?
https://forum.murator.pl/topic/105288-ociepla%C4%87-dach-czy-nie-ociepla%C4%87/#findComment-2577075

tam gdzie mieszkam jest podobna sytuacja

strych z racji swej wysokości pełni role graciarni i suszarni

nie jest wogole ocieplony - zima zębami sie zgrzyta z zimna zaś latem nie sposób wejść - taka sauna

Miedzy tregrami byla tylko polepa z trocin warstwy ok 5 cm - w pokojach na dole zimno jak w psiarni

Dołożyłem do tego troszkę wełny, pokryłem linoleum bu mozna bylo po tym spokojnie chodzic i już jest lepiej

Z rożnych względów więcej inwestować w docieplenie podłogi na strychu nie zamierzam

Ale jest to najszybsza, najtańsza i w sumie najprostsza forma docieplenia w tej sytuacji

https://forum.murator.pl/topic/105288-ociepla%C4%87-dach-czy-nie-ociepla%C4%87/#findComment-2577245

Na szczęście nie ma żadnych kłopotów z wilgocią i oczywiście nie chciał bym ich mieć. Na razie kupiłem kilka rolek wełny 5 cm - bo tylko tyle uda mi się wcisnąć w miarę swobodnie pod deski i będę kawłkami odrywał deski, dokładał watę i nabijał deski może trochę gęsciej. Teraz odstępy są 5-10 cm.

Dodatkowo upchnę watę po kontach gdzie jak widzę wykonawca albo wogóle nie dołożył waty albo np. nad oknami mansardowymi luzno powrzucał płyty styropianu i waty. Dobrze było by coś położyć natych deskach bo strasznie się tam kurzy - tylko co ?

Na czupku dachu mam dylatację i dwa małe otwory wentylacyjne w ścianach bocznych. Muszę zabić je siatką bo ostatnio regularnie odwiedza mój strych kuna. Rozumiem, że w tej sytuacji kładzenie od wewnątrz dachu spadzistego nie ma sensu.

https://forum.murator.pl/topic/105288-ociepla%C4%87-dach-czy-nie-ociepla%C4%87/#findComment-2578668