Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o radę dotyczącą kanalizacji......

Recommended Posts

Mam pytanie do szanownego grona formuowiczów.

Jak rozwiązywaliście problem napowietrzenia kanalizacji w domu.

U mnie z wylewki wychodzi rura o przekroju 10cm (pomijam fakt, że prosto w okno) która to ma być wyprowadzona na dach i zakończona kominkiem wentylacyjnym.

Czy u was w łazience również będzie przechodziła w domyślam się rogu taka piękna rura, czy może ktoś zastosował jako rozwiązanie membranę napowietrzającą. Trochę obawiam się takiej membrany ze względu na fakt, że przy zapchaniu kanalizacji woda z całą pewnością do niej podejdzie (dom parterowy).

Czy może ktoś ma namiary na niezbyt drogiego hydraulika w okolicy Wiązowny który pomoże mi to wszystko wyprowadzić i ułoży przyzwoicie całą kanalizację :o

Mam dobrego hydraulika z Wesołej - ja buduję w Sulejówku - skończył u mnie niedawno prace - jestem b. zadowlona (poleciła mi go koleżanka). Robił mi też wywiewkę, której nie zrobiłam wystarczająco wcześniej -tzn. w momencie robienia dachu. Wywiewki można odginać, więc może coś się u ciebie uda wymyślić. U mnie pion był w narożniku - rurkę hydraulik wyprowadził przez dziurę w scianie zewn. przy murłacie i pionowo ponad krawędź dachu. Jak mnie pozwieziecie na budowę to może wam coś doradzę (za darmo oczywiście - w ramach sąsiedzkiej pomocy)

Wg norm projektowych, powinno być przynajmniej jedno napowietrzenie kanalizacji wyprowadzone nad dach. Tak chyba będzie bezpieczniej.

Fatalnie że wychodzi w świetle okno, to już błąd projektanta lub wykonawcy. Jeśli się da, zmień kierunek w stronę ściany i obuduj płytami k-g. Czasem można to fajnie zaaranżować