amatlea 19.07.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Wybrałam sobie na ścianę w łazience przepiękne płytki 34x110cm. Są one bardzo grube- nie pamiętam dokładnie, ale coś ok. 1,5cm (albo więcej). Chcę je połączyć ze szklaną mozaiką o grubości 4mm. Tu pojawia się problem, ponieważ różnica w grubości jest duża- ponad 1cm. Mam fachowca, który nie kładł nigdy w ten sposób mozaiki( o ile w ogóle kładł mozaikę...) i zaproponował, że pod mozaikę będzie podkładał płytę karton gips chyba ( czy jakąś inną płytę? ) - czy to jest dobry pomysł? Czy może znacie jakieś inne, sprawdzone rozwiązania? Trochę się obawiam tego łączenia, ale nie chcę innej, grubszej mozaiki No i jeszcze jedno- czy układanie szklanej mozaiki jest bardzo skomplikowane? Zastanawiam się czy on sobie poradzi Mówi, że tak, ale ja ryzykuję materiał... Najwygodniej by mi było nie szukać innego fachowca, ale może powinnam?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 19.07.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 U nas był podobny problem.. Płytki i cienka szklana mozaika. Najpierw połozyliśmy płytki a mozaike kleiliśmy na cieniutką płytę pilśniową silikonem do luster (polecił nam tak szklarz); tak przygotowane "tafle" kleiliśmy do ściany na klej do płytek i póki co trzyma Do tego odpadł problem równego zatapiania pojedynczych kosteczek mozaiki w kleju (a widziałam w niejednym salonie z płytkami spartolone w ten sposób położenie mozaiki) Nie martw się twój fachowiec na pewno da sobie rade my kładliśmy sami i wygląda całkiem całkiem a doświadczenia nie mieliśmy prawie żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki_l 19.07.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Możesz śmiało przykleić pod mozaiką paski pocięte z cienkich płytek (może zostały Ci na to jakieś stare niepotrzebne płytki z innych pomieszczeń) i dopiero na te paski przykleić mozaikę - powinna dobrze się trzymać i faktycznie łatwiej się układa niż na sam klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 19.07.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Na płaskim układanie mozaiki nie jest bardziej skomplikowane niż płytek, ale wszelkie krzywizny to już mocno upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 19.07.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 na ścianie można zastosować płyte GK 9/12 mm - najlepiej zielona na podłodze nałozyc masę szpachlową lub wyrównac pow klejem do płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 19.07.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 U mnie w lazience byl dokladnie ten sam problem - grube plytki i cieniutka szklana mozaika. Fliziarz podkleil miejsca pod mozaike zielona plyta G/K. Trzyma jak diabel dusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 13.08.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi Dziś był u mnie inny Pan od glazury i ten z kolei powiedział, że grubość wyrówna tylko klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 13.08.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 sprawdź tylko czy zielone tło płyty nie będzie widoczne - znajomej rzemieśnik położył jasną mozaikę na zieloną płytę i kolor przebijał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts