Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grube, duże płytki i cieniutka, szklana mozaika

amatlea

Recommended Posts

Wybrałam sobie na ścianę w łazience przepiękne płytki 34x110cm. Są one bardzo grube- nie pamiętam dokładnie, ale coś ok. 1,5cm (albo więcej). Chcę je połączyć ze szklaną mozaiką o grubości 4mm.

Tu pojawia się problem, ponieważ różnica w grubości jest duża- ponad 1cm. Mam fachowca, który nie kładł nigdy w ten sposób mozaiki( o ile w ogóle kładł mozaikę...) i zaproponował, że pod mozaikę będzie podkładał płytę karton gips chyba ( czy jakąś inną płytę? :oops: ) - czy to jest dobry pomysł?

Czy może znacie jakieś inne, sprawdzone rozwiązania? Trochę się obawiam tego łączenia, ale nie chcę innej, grubszej mozaiki :(

No i jeszcze jedno- czy układanie szklanej mozaiki jest bardzo skomplikowane? Zastanawiam się czy on sobie poradzi :roll: Mówi, że tak, ale ja ryzykuję materiał...

Najwygodniej by mi było nie szukać innego fachowca, ale może powinnam?...

U nas był podobny problem.. Płytki i cienka szklana mozaika. Najpierw połozyliśmy płytki a mozaike kleiliśmy na cieniutką płytę pilśniową silikonem do luster (polecił nam tak szklarz); tak przygotowane "tafle" kleiliśmy do ściany na klej do płytek i póki co trzyma :D Do tego odpadł problem równego zatapiania pojedynczych kosteczek mozaiki w kleju (a widziałam w niejednym salonie z płytkami spartolone w ten sposób położenie mozaiki) Nie martw się twój fachowiec na pewno da sobie rade my kładliśmy sami i wygląda całkiem całkiem a doświadczenia nie mieliśmy prawie żadnego ;)

• 4 weeks później...