magnolka 19.07.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Skąd się zrodziła idea cała... Koniec żartów. Trzeba się przyznać wreszcie samej przed sobą, że skończyło się jeżdżenie jedynie po urzędach w celu uzyskania pozwolenia na budowę, ciągłe myślenie: że może jednak kupimy większe mieszkanie lub coś gotowego... lada moment zacznie się już proces nieodwołalny - który zacznie pochłaniać znacznie więcej kasy niż te wszystkie papierki. Zaczynam się bać ale jednocześnie czuję, że moje marzenie ma jednak szansę się spełnić. Ale może od początku... Nasze mieszkanko zaczęło mnie męczyć w 2005r. gdy na świecie pojawił się nasz drugi Piżamowiec - Luśka. Pierwszy Piżamowiec Monka zajął już pokój przeznaczony dla dziecka więc Luśka zamieszkała na dłuższy czas w naszej sypialni. Wtedy zaczęły się nocne koszmary. Bynajmniej na jawie Postanowiłam namówić Przema (my husband) na coś większego. Jakieś mieszkanie, domek, segment - cokolwiek większego niż mamy. Aby Luśka miała swój pokój, komputer nie buczał w sypialni kiedy próbuję spać, goście mieli gdzie się położyć gdy nas odwiedzą, a Monka nie krzyczał pod zamkniętymi drzwiami łazienki: tato siiiikuuuuu!!!!!!!!! i jeszcze żebym miała gdzie schować te wszystkie niezbędne urządzenia kuchenne, aby nie trzeba było skrobać szyb samochodu o 7 rano rozwożąc Piżamowce przed pracą do przedszkoli, aby nie sprawdzać czy rower nadal stoi przypięty do barierki schodów. Marzę o kawłlku ogródka w którym mogłaby pobawić się Luśka, tarasie z huśtawką i możliwości wygrzewania się latem na własnym trawniku. Ale po co się rozpisywać - z pewnością większość z was przez to przechodziła - po prostu zrodziła się we mnie potrzeba większej przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 19.07.2008 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 O tym jak Przemo idealną działkę znalazł Przemo zdecydowanie poparł mój pomysł zwiększenia metrażu mieszkalnego. Jego poparcie objawiało się nie przeszkadzaniem mi w intensywnym przeszukiwaniu ogłoszeń i cierpliwym jeżdżeniu ze mną na oględziny kolejnych działek i mieszkań. Mało włos nie stalibyśmy się właścicielami dwupoziomowego mieszkania w Ząbkach. Jednak nie byliśmy w stanie tak szybko zorganizować gotówki jak życzył sobie jego właściciel i całe szczęście... niedługo tam ma biec warszawska obwodnica - czego wówczas nie byliśmy świadomi . Moje poszukiwania trwały kilka miesięcy... Jednak nawet tak cierpliwemu człowiekowi jak Przemo nerwy puszczają. Więc zabrał się do szukania i za pierwszym razem znalazł dla nas wymarzoną działkę. Od razu wydala mi się idealna. Taka jak trzeba. Niewielki, zgrabny prostokącik, na osiedlu domków jednorodzinnych z mediami w granicy Dla nas cudo. Wiedzieliśmy, że musi być nasza. I tu wieeeelkie dzięki dla moich teściów dzięki którym udało się ją kupić. I dużą za cierpliwość w oczekiwaniu na spłatę http://lh4.ggpht.com/magnolka1/SIZAes2Pl2I/AAAAAAAAAC4/ZMM_RRpqhyE/s288/IMAG0046.JPG Dojazd do domu http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIZAo1_1emI/AAAAAAAAAEI/p9i2m7onK2M/s288/IMAG0058.JPG Widok na ogródek http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIZAq_Rh8xI/AAAAAAAAAEg/QcZ_iObjfK4/s288/IMAG0061.JPG Widok na dom Zaraz po zakupie działeczki obdzwoniłam kilku miejscowych geodetów i miesiąc później otrzymaliśmy (oczywiście odpłatnie ) kilka egzemplarzy mapy do celów projektowych. Cena 600zł. Kilka miesięcy później zostałam poproszona przez przyszłych sąsiadów na podpisanie notarialnie zgody wszystkich sąsiadów na korzystanie z linii kablowej niskiego napięcia. Mimo, że w sumie nie wiedziałam o co chodzi wzięłam też taką zgodę dla siebie. Koszt 100zł. Może się opłaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 19.07.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 W poszukiwani projektu idealnego OK działka jest i co dalej. Ja oczywiście jak to ja. Zawalona stosem katalogów z projektami budowlanymi domów jednorodzinnych. Przeglądałam każdy po raz pięćdziesiąty dziewiąty. Nic już nie wiem. Projekty które mi się podobały już się nie podobają, a nad tymi od razu odrzuconymi zaczynam się zastanawiać czemu nie. Czyli wiele szumu i zamieszania. Przemo spokojnie i rozważnie kolejno odrzucał moich faworytów. Twierdził, że ten zbyt fikuśny, ten ma za drogi dach, ten nie taki w stosunku do kierunków świata. Jednak dał się na jeden namówić... I co? Już teraz doskonale wiem, że nie ma go co na siłę namawiać bo to są stracone pieniądze. Kolejne moje szybkie i zdecydowane działanie - jednak znowu nie do końca przemyślane. Ale przecież była świąteczna obniżka cen - więc jak ja jako kobieta mogłam jej się oprzeć??? Zamówiłam wymarzony projekt Przemo przyzwyczajał się do niego rysując cały dom w 3D. I całkiem nieźle nam szło... dopóki nie poprosiliśmy firmy budowlanej o wycenę Ręce nam opadły jak usłyszeliśmy cenę. A ponieważ Przemo (jak większość napływowych warszawiaków ) cierpi na chroniczny brak czasu - myśleliśmy, że jedyną możliwością na zbudowanie domu to skorzystanie z usług firmy, która nam to zbuduje od A do przynajmniej W Niestety stwierdziliśmy, że dom wg tego projektu byłby położony jednak nie tak jak oczekujemy w stosunku do stron świata I znowu Przemo się zastanowił i stwierdził, że to musi być coś prostego i że najlepiej jak to ktoś narysuje Ja oczywiście zdenerwowana, że robi trudności i znowu wszystko wydłuży się w czasie. Nie wyobrażałam sobie zamawiać indywidualnego projektu. Więc jeszcze była szybka przymiarka do kolejnego gotowca, który prawie był super. A potem to już spotkania z architektami. Tu ceny były powalające. Rynek warszawski szaleje! Najtaniej udało nam się znaleźć architekta za 10.000zł. Byliśmy w kropce... I co się wydarzyło? Wiadomo Przemo znalazł poleconego architekta z Polski który wysłuchał naszych potrzeb i na pierwsze spotkanie przywiózł projekt. Poczyniliśmy w nim tylko kilka poprawek. I wszystko za 4.000zl Prawie tak jak gotowiec z adaptacją Nie było to o prawda tak szybko - bo my jako ludzie rozważni wprowadzaliśmy te poprawki powoli, a nawet po naniesieniu na mapę projektu poprosiliśmy naszego architekta o całościowe zmniejszenie domu - czym doprowadziliśmy go do załamani Ale w końcu projekt powstał... i był dla nas idealny http://lh5.ggpht.com/magnolka1/SIZPDtuUZMI/AAAAAAAAAGk/p3TSkrCQfgI/s288/v402.jpg http://lh6.ggpht.com/magnolka1/SIZPX81IfHI/AAAAAAAAAHM/DbiDKgRfZ1E/s288/v407.JPG http://lh5.ggpht.com/magnolka1/SIZPEKL6SdI/AAAAAAAAAHE/epp85P3illk/s288/v406.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 20.07.2008 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Papierologia - nauka stosowana? Wreszcie projektowanie domu dobiegło końca i nasz architekt wraz z projektem przysłał nam kolorowe mapki z naniesionym budynkiem. Czyż nie urocza? http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIbfpK60CRI/AAAAAAAAAIc/6Xsnvm5Wrrg/s288/mapa1.JPG Żadne z nas nie miało pojęcia co z tym dalej zrobić. Ponieważ Przemo praktycznie nie ma czasu biegać po urzędach, to sama zaczęłam się wdrażać. I co się okazało... Aby mieć wszystkie papiery potrzebne do wniosku o pozwolenie na budowę muszę pojeździć po kilku miastach i tam w odpowiednich urzędach i zakładach złożyć wnioski o wydanie warunków na przyłącza, wniosek o wypis i wyrys z rejestru gruntu, uzgodnienie wjazdu. Budując się w Markach pod Warszawą - gaz załatwia się w Warszawie, prąd w Wołominie, wodę, wypis i wjazd w Markach, a pozwolenie na budowę w Radzyminie . Chyba lekka przesada... Nie sądzicie? Więc po kolei: gazownia - pani z gazowni była miła. Pomogła mi wypełnić wnioski, bo we wnioskach do gazowni trzeba wpisywać zapotrzebowanie na gaz i jakieś inne dziwne rzeczy o których zwykły śmiertelnik nie ma pojęcia Żeby było szybciej postanowiłam odebrać warunki osobiście. Płatne 0zl ! Za to później okazało się, że nasz wniosek zaginął i dopiero po wysłaniu przeze mnie faxu z żądaniem natychmiastowego wydania - znalazł się i warunki otrzymaliśmy. Warto wiedzieć, że gazownia ma miesiąc na wydanie warunków - jeśli nie to po piśmie z żądaniem muszą je wydać w przeciągu tygodnia. Termin oczekiwania z obsuwą 2 miesiące. wodociąg - pani była bardzo miła, a papiery nieskomplikowane. Płatne przy odbiorze osobistym 100zł netto. Nie wzięłam pieniędzy , ale pani była tak uprzejma, że warunki wydała i poprosiła o przelew na konto prąd - pan raczej sprawiał wrażenie najmądrzejszego na świecie któremu jacyś głupcy zawracają głowę. Niemniej jednak pomógł mi wypełnić wnioski. Płatne przy składaniu wniosku 120zł netto. Warunki otrzymaliśmy pocztą po 2 miesiącach. Czytamy, a tam napisane, że mamy sobie ciągnąc 80m łączem naziemnym prąd po słupach:o . A w rogach mojej działki skrzynki z wolnymi miejscami na liczniki wypis i wyrys - pani była podobna do pana z elektrowni w traktowaniu petentów. Ale składanie wniosku było łatwe. Płatne przy składaniu wniosku 50zł. Odbiór osobisty. Przy odbiorze nawet spotkała mnie miła niespodzianka w obsłudze - pan w 15min wydał mi dodatkowo wyrys bo złożyłam wniosek tylko na wypis i nawet załatwił podpis burmistrza uzgodnienie wjazdu - proste i szybkie Termin 1 tydzień. Płatne 0zł Sądziłam, że te papiery będą dla mnie drogą przez mękę. Ale nie było tak źle - dobrze, że czas nas nie gonił. Zobaczymy co dalej... [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 O tym co się działo w tzw. międzyczasie A w tzw. międzyczasie, gdy nasze papierki leżały sobie na stertach z innymi w różnych urzędach, Przemo zaczął się zastanawiać. Im dłużej myślał tym bardziej się bałam Po długim namyśle i sprawdzaniu cen nieruchomości w okolicy Przemo stwierdził, że sprzedamy działkę i za pieniądze ze sprzedaży kupimy "coś większego" od naszego mieszkania. Myślałam, że się popłaczę Moja piękna i akuratna działeczka... Po zastanowieniu to zasadzie miał rację: - ceny gruntów poszły przez ten czas tak wysoko w górę, że aż żal nie skorzystać - ceny materiałów w ostatnim roku zaszalały - trudno było znaleźć ekipę - wielu fachowców pracuje za granicą - oboje mamy niewiele czasu aby dopilnować budowę systemem gospodarczym a na budowanie z firmą nas nie stać - nie musielibyśmy sprzedawać mieszkania tylko byśmy je wynajęli No cóż przyznałam, że pomysł nie jest tak koszmarny jak wydał mi się początkowo i zaczęłam szukać "czegoś większego" od naszego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 O mały włos, czyli jak prawie kupiliśmy "coś większego". Szukaliśmy długo. Oglądaliśmy mieszkania z koszmarnymi czynszami o nie do końca odpowiadającej nam powierzchni, piękne domki w odległości 1,5h od pracy , brzydkie segmenty w rozsądnej cenie przy hałaśliwych laskach, segmenty z działkami tak mikroskopijnymi, że na ogródku to zmieszczą się tylko 2 rządki rzodkiewek i nieustawne segmenty bez miejsca na narzędzia, rowery itp. Pewnej niedzieli o 6.00 - bo ja w takich sytuacjach nie mogę spać - pojechałam z tatą porozglądać się po okolicy i poszukać kolejnych lokali. Znalazłam niezłe segmenty, nieduże, w rozsądnej cenie spełniające prawie wszystkie nasze wymagania. Bliska zaciszna okolica - las, śpiew ptaków, kawałek działeczki. Zauroczyło mnie to miejsce. Zawiozłam tam Przema - stwierdził, że to jest to. Na drugi dzień umówiliśmy się na spotkanie z inwestorem zastępczym. Spotkanie zrobiło na nas pozytywne wrażenie. Przemo umówił się z doradcą finansowym (niesamowita instytucja - ludzie doradzają za darmo i aż się boję myśleć czy faktycznie wybierają najlepsze oferty inwestycyjne) i zaczął starania o kredyt. Już mieliśmy znalezionego i umówionego architekta wnętrz. Ale Przemo na szczęście zachował czujność. Wszystko było zbyt piękne aby było prawdziwe... Przemo sprawdził mapy obwodnicy warszawskiej (praktycznie autostrada ) i co się okazało - że inwestycja ma przebiegać tuż za płotem segmentów. Inwestor zastępczy nie puścił pary z ust gdy zachwycaliśmy się laskiem, który wkrótce ma być wycięty... Oczywiście zrezygnowaliśmy... Dzięki Przemo Porozglądaliśmy się jeszcze trochę na rynku i stwierdziliśmy, że to nie ma sensu i nic nie będzie tak dobre jak nasz dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Pozwolenie na budowę? JEST!!! Moją kolekcję wymaganych dokumentów z nieukrywaną radością zawiozłam do wydziału budownictwa w Radzyminie . Pani przyjęła ode mnie dokumenty w ogóle ich nie sprawdzając, ale ogólnie była miła. Miesiąc później dostaliśmy szybki i niezbyt jasny telefon, że czegoś jeszcze brakuje . Jak to uzupełnię to dostanę pozwolenie na drugi dzień. Pojechałam. Okazało się, że pani w sekretariacie nie dała mi jeszcze jakiegoś papierka do wypełnienia o wyłączeniu z produkcji, a na innym brakowało daty . Do tego papierka potrzebne było jeszcze kolejne ksero mapki - a oni nie kserują . Po uzupełnieniu tych dokumentów dostałam informację, że mam dzwonić na następny dzień. Po kilku dniach codziennego dowiadywania się o pozwolenie pani poinformowała mnie, że JEST!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 W poszukiwaniu ekipy budowlanej Myślę, że w ponownym podjęciu decyzji o budowaniu miał fakt, że Przema kolega również się buduje . Przemo stał się odbiorcą szerokich relacji z postępu prac u kolegi i sam uwierzył, że to można zrobić systemem gospodarczym nawet pracując . Zaproszeni przez kolegę odwiedziliśmy jego budowę. Spotkanie pozytywnie nastawiło nas do własnej budowy. Poznaliśmy budującą ekipę, która wydała nam się profesjonalna i wstępnie umówiliśmy się na budowanie u nas . Przyjechała również pani kierownik, która potwierdziła kompetencje ekipy. Wcześniejsze nasze spotkania z ekipami murarskimi nie nastrajały nas pozytywnie. Jedni nie umieli nam w ogóle nic powiedzieć na temat kosztów robocizny - bo przecież ceny się zmieniają , inni byli za drodzy, jeszcze w ogóle się nie odzywali i nie odbierali od nas telefonów co dla mnie szczytem nieprofesjonalnego podejścia do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Mamy kosztorys! Wszystko pięknie i ładnie ...tylko nie wiadomo było czego, ile i za ile trzeba będzie użyć w naszej budowie . Kolega budowlaniec przygotował nam dość szybko kosztorys. Cena 400zł za kosztorys indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 21.07.2008 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Skąd woda? Nagle mnie olśniło, że na budowie musi być woda ! Z wielkim bólem wróciłam do czytania warunków podłączenia, które otrzymałam od wodociągów. Oczywiście były koszmarne !!! Wyczytałam z nich, że musimy mieć projekt wykonany przez uprawnionego projektanta, a potem trzeba to jeszcze uzgadniać w dwóch urzędach. Przeszukiwałam internet w celu znalezienia miejscowego projektanta - po prostu bieda (jeszcze wtedy nie wpadłam na pomysł korzystania z forum Muratora ). Wodociągi nic nie chcą powiedzieć. Zdesperowana zadzwoniłam po raz kolejny do pani z wodociągów i wyprosiłam, żeby nikogo nie polecała tylko podała kilka firm projektowych od których ja po prostu wezmę oferty . Jako argument podałam, że w innych zakładach dostaje się listę firm uprawionych do takich działań. Pani się zlitowała. Po rozmowach z kilkoma firmami zdecydowaliśmy się na najkorzystniejszą ofertę. Przemo poszedł na spotkanie w celu uzgodnienia szczegółów współpracy i dostarczył projektantowi niezbędne dokumenty i mapki. W ramach współpracy projektant ma również dokonać wszelkich uzgodnień ze wskazanymi urzędami . Czekamy na projekt... Płatne 1.000zł po zakończeniu działań. A potem trzeba będzie zlecić firmie wykonanie przyłącza... kolejne koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 22.07.2008 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Co z prądem? Ponieważ prąd też by się przydał, spotkałam się w celu omówienia jego przyłączenia ze znalezionym w internecie elektrykiem. Jednak nie do końca byłam zadowolona . Pan wpierw powiedział, że za podłączenie i załatwianie spraw z elektrownią bierze 2.700zł. W tym jest słup, skrzynka, licznik, kabel i jego praca. Ponieważ jak wcześniej wspominałam warunki z elektrowni kazały mi ciągnąć prąd 80m po słupach, a ja mam w rogu działki prąd sąsiedzki - chciałam aby wyprostował również tą sprawę w elektrowni. Mam przecież pozwolenie od sąsiadów na korzystanie z tej sieci podpisane u notariusza... Elektryk stwierdził, że muszę mieć bardziej szczegółowe pozwolenie od sąsiadów . Sęk w tym, że nie chce mi się ścigać sasiadów, którzy wyjechali na wakacje. Wzięłam więc sprawy w swoje ręce i z tym co mam pojechałam do Energetyki. Napisałam prośbę o zmianę warunków podłączenia. Teraz czekam... dzwonię... czekam... Zobaczymy co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 22.07.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Kilka słów o domu Pokażę wam nasz projekt http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIYr-xohP7I/AAAAAAAAABk/rwRDwq-ZvBU/s288/zachod.JPG Widok od frontu. http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIYr_yg502I/AAAAAAAAABw/GdBzsNnmZgU/s288/wschod.JPG Widok od tyłu. Oto nasz piętrus Generalnie chcieliśmy: - uniknąć skosów (mamy do nich uraz ) - mieć podwójny garaż, - mieć odpowiednią ilość i rozmieszczenie pomieszczeń - sypialnię z garderobą i łazienką - równe ("sprawiedliwe") pokoje dla dzieci - spiżarnię przy kuchni, a w kuchni stół - miejsce w łazience na piętrze na część z pralnią i tarasikiem na suszenie prania - w garderobie dzieci miejsce na prasowanie - i dużo miejsca... W następnym wpisie pokażę wam środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 23.07.2008 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Co nasz piętrus kryje w środku http://lh3.ggpht.com/magnolka1/SIc4n5m46NI/AAAAAAAAAJk/IFLkhfQbNcE/s288/parter2.JPG oto parter... http://lh6.ggpht.com/magnolka1/SIc4nxBD-FI/AAAAAAAAAJs/i0ZueCxp9g8/s288/pietro2.JPG a to piętro Projektowane ściany na zdjęciach poprawiłam czarnym konturem, aby było wyraźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 23.07.2008 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Skąd wziąć kasę? Nasz osobisty doradca finansowy (fajnie to brzmi... prawda ?) doradził nam kredyt hipoteczny z Milenium. Przemo złożył tam na razie szybko sam wniosek -bo kończyła się promocja. Teraz musimy skompletować papiery - a jest tego sporo i w kolejnym tygodniu dołączyć je do wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 23.07.2008 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Kto będzie naszym kierownikiem budowy? Przemo kontaktował się z kilkoma osobami mającymi uprawnienia. Byliśmy bardzo zdziwieni jaka jest rozbieżność w cenach. Wyobraźcie sobie, że spotkaliśmy się z cenami od 2.000zł / miesiąc do 1.000zł za całą budowę bez limitu odwiedzin. Ale chyba najczęściej pojawiała się kwota 1.500-1.700zł za całość budowy. I różną ilością odwiedzin - od 10 do nieograniczonej. Chyba weźmiemy kierownika polecanego przez was na forum. Rozmawiałam z nim i jest zainteresowany. Oferuje nieograniczoną ilość wizyt na budowie za 1.500zł - czyli cena średnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 25.07.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Podsumujmy: - pozwolenie na budowę jest nieuprawomocnione, muszę kupić dziennik budowy (mają dowieźć do papierniczego koło mnie) i zarejestrować odbierając jednocześnie uprawomocnienie pozwolenia - kredyt - dokończyć kosztorys budowy do banku, wziąć zaświadczenie o zarobkach z pracy i uzupełnić inne papiery - prąd - czekam na zmianę warunków podłączenia, elektryk za drogi trzeba się targować i porównać oferty - działka - trzeba zorganizować dowóz (czyt. ściągnąć tatę z przyczepką), przywieźć siatkę i ogrodzić działkę, trzeba wykosić tam chaszcze, wykopać dół i postawić wychodek, no właśnie jeszcze muszę zorganizować wychodek i ku - woda - czekamy na projekt i podłączenie, muszę zadzwonić - kierownik budowy - dogadać się z kierownikiem budowy, wziąć jego pozwolenia oraz nasze papiery i zgłosić budowę do inspektoratu - ekipa budowlana - potargować się trochę i ustalić szczegóły, - koparka - po wstępnym wywiadzie udało nam się ustalić cenę 100zł/h, może znajdę coś tańszego? - geodeta - za wytyczenie budynku geodeta od naszych mapek woła 450zł. Czy dużo? nie wiem - muszę sprawdzić... - materiały budowlane - ustalić skąd, wynegocjować dobre ceny co jeszcze....??? oooo matko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 25.07.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Dalszy ciąg spraw organizacyjnych HUUURRRAAA!!! Dzięki forum zdobyłam siatkę na ogrodzenie i wychodek i może będę też miała słupki Trzeba po to jechać. Zorganizowałam sobie transport na następną sobotę. Tata zamontował sobie hak i przyjedzie do mnie z przyczepką. Plan jest taki, że w sobotę będą razem z Przemem grodzić działkę i budować świątynię dumania WŁAŚNIE - SZPADEL I KILO GWOŹDZI !!! Dzienników budowy jeszcze nie dowieźli - mają być we wtorek Tym samym uprawomocnienie decyzji przekładamy na następny tydzień. Mam też już zaświadczenie o zarobkach. Cały czas wylatywało mi z głowy a w poniedziałek musimy donieść papiery do wniosku kredytowego. A w sprawie zmiany warunków podłączenia prądu to energetyka oczywiście o niczym jeszcze nie wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 31.07.2008 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Kolejne dni bieganiny poniedziałek - spotkaliśmy się z naszym doradcą finansowym i powypełnialiśmy masę papierków tymi samymi danymi - naszym zdaniem lekka przesada - wieczorem spotkaliśmy się z naszym majstrem, pokazaliśmy mu działkę i ustaliliśmy cenę robocizny wtorek - kupiłam dziennik budowy Oczywiście nie w sklepie papierniczym do którego po raz kolejny "nie dowieźli" ale w kiosku w ratuszu. Tam pani na co dzień sprzedająca słodycze i napoje wyjęła spod lady dla mnie dziennik za całe 10zł - spotkaliśmy się z koparkowym (polecanym na forum) aby pokazać mu które chaszcze ma pousuwać - bo nasza działka niesamowicie zarosła przez 2 lata. Gdy pan koparkowy powiedział nam cenę "kopary nam opadły" Więc pojechaliśmy z prośbą do pana koparkowego polecanego przez sąsiada. Zgodził się przyjechać na działkę na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 31.07.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 bardzo pracowita środa - od rana pan koparkowy jeździł po naszej działeczce siejąc spustoszenie Koszt 170zł http://lh4.ggpht.com/magnolka1/SJiIn-h4QUI/AAAAAAAAALY/jwEYDXHuRT4/s288/P7301334.JPG http://lh5.ggpht.com/magnolka1/SJiHZCecxQI/AAAAAAAAAK8/kvoZQEOvBuo/s288/P7301336.JPG - przyjechał pan rzeczoznawca z banku i obfotografował naszą posiadłość. Dobrze że już była w miarę uporządkowana - bo jakby zobaczył tamte chaszcze... :D Oczywiście dobrze, że mieliśmy trochę różnych ważnych papierków ze sobą bo z banku mu nie przekazali, a były potrzebne - pojechaliśmy z Przemem po uprawomocnienie decyzji budowlanej i zarejestrowaliśmy dziennik. Pani ze szczególną starannością podbiła nam pieczątką każdą stronę - spotkaliśmy się z umówionym i wybranym z pomiędzy kilku - kierownikiem, który niestety po dłuższej pogawędce nam się wycofał - dalszą część dnia spędziliśmy na poszukiwaniach kierowników - dzięki wam za pomoc. Ostatecznie trochę na chybcika zgodziliśmy się na kierownika z Kobyłki - ale czuliśmy nóż na gardle. Zobaczymy co z tego wyniknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolka 05.08.2008 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Piątkowe grodzenie Dzień wcześniej zakupiliśmy siatkę (prawie godzinę trwało załadowanie siatek na przyczepkę, natomiast samo rozladowanie 10min ), a w piątek z samego rana panowie pojechali z przyczepką po stemple budowlane, użyte jako słupki. Piątek był szczególnie pracowity dzień dla Przema i taty. Narobili się panowie nieźle nad zrobieniem ogrodzenia. Ale wyszło fajnie http://lh4.ggpht.com/magnolka1/SJiIof4ecDI/AAAAAAAAALo/2K9mFVPpw5I/s288/P8011355.JPG http://lh6.ggpht.com/magnolka1/SJiIoluXIdI/AAAAAAAAALw/2kiVslyU9Rk/s288/P8011357.JPG http://lh4.ggpht.com/magnolka1/SJnqJX6h4EI/AAAAAAAAAM4/TyqGLrfN0KU/s288/P8011364.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts