Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Poprosiłem hydraulika o zrobienie drenażu odwadniającego. Uznał, że najlepiej dla domu będzie zrobić go w odległości 1,2 m od fundamentu. Są dwa powody: uziom otokowy w odległości ok. 80 cm od fundamentu oraz pęknięcia ścian (b.k. H+H klasy 600) pod prawie każdym otworem okiennym. Pęknięcia pojawiły się po wylaniu stropu, im bliżej cokolika (wałka) z cegieł na sztorc tym są cieńsze i nie widać ich na samym cokole, natomiast niżej jest już ocieplenie ściany fundamentowej. Hydraulik obawia się wypłukiwania materiału z pod ławy fundamentwej i następstw z tym związanych stąd ta znaczna odłegłość drenażu od fundamentu. Gdy zaznaczył sobie patykami przebieg wykopu, zobaczył to wczoraj majster, który postawił mi dom i zaczął ze mnie drwić, że działkę sobie osuszę a nie fundament. On też robił w przeszłości opaski drenacyjne ale max. do 60 cm od fundamentu i całą przestrzeń wykopu wypeniał żwirem płukanym. Hydraulika w tym momencie nie było na budowie więc zadzwoniłem do kierownika, uznał, że w tej kwestii należy słuchać się hydraulika. Dom stoi na glinie z gniazdami żwiru a na wiosnę na działce w każdym zagłębieniu stoi woda, budynek jest bez podpiwniczenia. Woda z drenażu będzie odprowadzana do studni chłonnej. W przypadku słabej chłonności wodę ze studni wybierze szambiarka. Mam pytanie do znawców tematu:

- w jakiej odległości powinien być ten drenaż od fundamentów ?

- na jakiej głebokości powinien się zaczynać w najwyższym miejscu ?

- budynek jest na planie litery L, czy na każdym rogu ma być studnia rewizyjna ?

Pozdrawiam, Paweł

https://forum.murator.pl/topic/105317-drena%C5%BC-opaskowy/

Drenaż powinien sie znajdować w połowie posadowienia ławy fundamentowej.

Rura drenująca powinna sie znajdować min.15cm od ławy fundamentowej.

W najniższym punkcie drenażu powinna sie znajdować studzienka zbiorcza (w Twoim przypadku studnia chłonna będzie OK)

Przy każdej zmianie kierunku rur (rogi budynku) powinna sie znajdować studzienka rewizyjna.

W przypadku ziemi gliniastej Powinieneś zastosować rury w osnowie z włókna kokosowego o średnicy 80 do 100mm

Wykop powinien być zasypany zwirem płukanym o ziarnistości 16 do 32 mm

Pamiętaj o izolacji przeciwwilgociowej ściany fundamentowej 8)

https://forum.murator.pl/topic/105317-drena%C5%BC-opaskowy/#findComment-2578486

(...) Woda z drenażu będzie odprowadzana do studni chłonnej. W przypadku słabej chłonności wodę ze studni wybierze szambiarka.(...)

Piszesz że grunt masz gliniasty , słabo chłonny - rozsączanie będzie bardzo utrudnione , wręcz znikome - a Ty chcesz odprowadzić wodę z drenażu do wykonanej studni chłonnej ??

Chcesz wybierać wodę z tej studni szambiarką ?? - kolego drogi - nie wiesz o czym piszesz - jesienią podczas obfitych opadów będziesz wybierał tą studnię co drugi dzień - i to na pewno nie szambiarką - bowiem jak zapłacisz za jedno wybranie stówę lub więcej / zależy od pojemności szambiarki - zawartość nie ma znaczenia / to szybko przestanie Ci sie to opłacać ...

https://forum.murator.pl/topic/105317-drena%C5%BC-opaskowy/#findComment-2578504