_ZBYCH_ 28.09.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 To nie takie proste, jak Ci się wydaje. Moim inspektorem nadzoru jest moja mama. To ja strasznie "współczuję" Twoim wykonawcom Nikt inny lepiej nie wykona takiej roboty jak własna mama http://www.republika.pl/zbychdom/icon/icon3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.09.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 ...strugane, czyli nie imają się go robale... Jakoś trudno mi w to uwierzyć. Czyli że taki kornik jak się nie złapie drzazgi to zleci na dół? To on jest taki wielki i pokraczny, że nie potrafi łazić po "niby gładkim drewnie"? Szafę mojej babci z drewna struganego, szlifowanego i malowanego robale zjadły i jakoś im nie przeszkadzały "super gładkie" powierzchnie drewniane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.09.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Właśnie dlatego drewno się struga - ostrugane drewno między innymi nie posiada kory, a tym samym korników, które jak sama nazwa wskazuje, wylegają się pod korą.A u Twojej babci, jak już to był kołatek. A skąd się mógł znaleźć w szafie? A no z innych drewnianych elementów starego domu, którego konstrukcja zbudowana była z drewna surowego - nie suszonego komorowo i czterostronnie struganego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.09.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Kołatek, czy też inna poczwara, ale jedno jest pewne- szafę z drewna okorowanego, struganego i szlifowanego zeżarł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.09.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Trudniej mu się wgryźć ale pewnie może. Dlatego polecam izolacje celulozowe wokół takiego drewna (więźba czy ściany konstrukcyjne domu szkieletowego). Taka izolacja ma w sobie sole boru, których nie lubią wszelkie robaczki więc ładnie zabezpiecza drewno. No i jeszcze wydaje mi się, że struganie bardziej zabezpiecza ogniowo niż przed robakami. Sam nieraz widziałem, że deski niecheblowane wrzucone do ogniska jeśli są suche zajmują się bardzo szybko a deska heblowana (czy strugana) wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.09.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Maco,na jaką izolację zdecydowałeś się? Może Ekofiber? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.09.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Termex. Na dzień dzisiejszy. Metodą natrysku. Pamiętam z prezentacji w Otrębusach i mi się podoba. A przynajmniej wtedy cenowo metoda natrysku była korzystniejsza niż Ekofiber wdmuchiwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.09.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Pamiętaj jednak - Termex wymaga specjalnego papieru jako opóźniacza pary. To ważne.Podaj adres na priva, a wyślę Ci kopię instrukcji aplikacji i montażu (po polsku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.09.2003 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Wysłałem. Mam nadzieję, że ceny Termexu nie zmieniły się od lata... A o tym papierze to nic wtedy nie mówili (albo ja nie usłyszałem). Czy to papier po prostu czy nasączony jakimś "szuwaksem" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.09.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Jeżeli znasz fiński to wejdź na strony http://www.termex.fi i wejdź w hasło "Rakenteet". Znajdziesz więcej informacji i ... może coś o papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.09.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Fiński jest dla mnie tak pokręcony, że odpadam... Z Finami wolę iść do sauny i się napić ! A czytać o Termexie wolałbym po polsku albo po angielsku Nie wiem czy na dobry adres wysłałem ale mój adres pocztowy jest w moim profilu (czy stopce nawet...). Z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts