daggulka 20.07.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 nalazłam papiery pieca, ale ciężko tam doczytać cokolwiek .... ... do wszystkiego osobne papiery...do do sterownika, do korpusu, do pompy, do ślimaka ....u jeszcze trochę pablitoo - wielkie dzięki ...ułatwiłeś mi sytuację ...teraz przynajmniej wiem o jakiego rzędu mocy mówimy i mogę poszukać optymalnego rozwiązania ... na allegro oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Tylko uważaj na za tanie ups-y czy przetwornice: plagą na allegro jest podawanie, że daje sinusoidę, a potem okazuje się że i owszem, ale... aproksymowaną trapezem.UPS czy przetwornica z sinusem na wyjściu nie może kosztować mniej niż 500zł dla 500...700W mocy wyjściowej - jeśli jest znacznie tańsza to na 100% ściema albo używana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Hm... to chyba potrzebuję takie coś ...tylko coś mało mocy ma ...300W to żadna rewelacja http://allegro.pl/item399560000_ups_orvaldi_500sinus_z_aku_17ah_podtrz_co_do5h_fv.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Widziałem już to na allegro ponad rok temu Gość skupuje UPS-u z padniętymi akumulatorami, wywala te akumulatory i dodaje zewnętrzne. Zresztą, tutaj kiedyś o tym konkretnym rozwiązaniu pisałem: http://forum.muratordom.pl/post1697579.htm?highlight=#1685762 A w ogóle to, Leniwa Smoczyco , temat był wałkowany 1e10 razy, np tu: http://forum.muratordom.pl/ups-akumulator-do-kominka-i-kotla,t113793.htm i tu: http://forum.muratordom.pl/brak-pradu-kotlownia,t104851.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 tak, wiem że było ...ale chora jestem jak mam coś znaleźć przez szukaczkę ... trzeba nieźle się nagłowić co wpisać coby znalazło to co trza ....ale niech Ci będzie że to lenistwo no i dzięki za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.07.2008 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Daggulka -> nie kombinuj - nie oszczędzaj na takim rozwiazaniu - to ma być instalacja pewna i dobrze działająca - kupisz jakiegoś syfa na Allegro / zaoszczędzisz ze stówę , może mniej / a potem bedziesz miała problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu ... W UPSie podstawa to sprawne i dobre akumulatory , na tym nie ma co oszczedzać ... PS. Mój UPS Orvaldi 820GE wraca do zasilania kompa - niestety jest to model z aproksymacją sinusoidy - na wyjściu podaje napięcie nawet nie w formie trapezu - jest to zniekształcony kwadrat - wczoraj zapiąłem się z oscyloskopem i sprawdziłem - z ciekawości ... Dzisiaj jadę odebrać nowego UPSa do podtrzymania zasilania mojego układu - jest to model Orvaldi 700 Sinus - dający na zasilaniu czystą sinusoidę. Nie chcę oszczędzać stówy na UPSie a potem wymieniać pompę w moim kotle za 1 kpln ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.07.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 a można wiedzieć ile Cie szarpnie ten UPS? zamawiałeś w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.07.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 a można wiedzieć ile Cie szarpnie ten UPS? zamawiałeś w sklepie? Służę namiarami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.07.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Wielkie dzięki . Nie jest tak źle ...na allegro UPS ORVALDI 500sinus kosztuje 500zł ...ten ma 420W ...więc o 120 więcej . Nic tylko trza zamówić ...bo jak mi w zimie prądu zabraknie na tej $#@&*^%#$ wiosce, to będziemy w kufajkach chodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.07.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Tylko weź pod uwagę, że na długo to on nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.07.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 U mnie w szafie rackowej 32U będą 2x3000VA UPC APC. Do automatyki kotła, pomp obiegowych i innych najważniejszych urządzeń. Chyba będzie ok pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.07.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Kilka ładnych godzin pobiega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 A co myślicie o agregataqch prądotwórczych na benzynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 A co myślicie o agregataqch prądotwórczych na benzynę? Moim zdaniem tylko w momencie kiedy się same odpalają w przypadku braku zasilania, moment między brakiem zasilania o uruchomieniem agregatu podtrzymuje UPS. Jak znowu pojawia się prąd, agregat się wyłącza. W pomieszczeniu oddalonym od mieszkań ze względu na hałas albo poza domem. Jak w domu, spaliny odprowadzane do komina. Ale to chyba tylko agregaty z wyższej półki + automatyka pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonAzw 21.07.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Do Pablitoow kotle Vitodens zastosowane jest zasilacz impulsowy (charakteryzują się niskim zużyciem energii). Do podtrzymania Vitotronica - regulatora kotłowego nie można zastosować każdego lepszego UPS. Napięcie wyjściowe z UPS musi być maksymalnie zbliżone do sinusa. I tutaj tkwi sedno sprawy. Swego czasu wdrażałem projekt współpracy UPS z kotłami i kilka firm zdało egzamin. Z tego co pamiętam to kilku producentówwypuściło zasilacze specjalne dla kotłów. Był to Ever ze Swarzędza oraz ETA z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2008 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Dzięki - u mnie Orvaldi Sinus - na wyjściu też czysta sinusoida - na razie pracuje bezproblemowo / 1 dzień / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 22.07.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 baterie ups-owe charakteryzują się tym że generalnie po 2-3latach mają połowę swojej pojemności i ich wymiana jest kosztem 80% samego upsa,, więc najwydajniejszym rozwiązaniem jest kupienie dobrego akumulatora np elektry np 600Ah z 3letnią gwar i dobrego przetwornika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2008 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 No niestety - zawsze tak jest w przypadku podtrzymania akumulatorowego - w moim systemie alarmowym pierwszy raz wymieniłem aku już po roku ... Ale nie przesadzajmy z ich ceną - na pewno nie jest ona na poziomie 80% ceny UPSa .Aku 9Ah 12V / taki jest w moim UPSie / można już nabyć od ca 80 pln , natomiast aku lepszej jakości to wydatek rzędu 200 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 22.07.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 kupując taką tanią alternatywę za 80pln to starczy na kilka miesięcy jeżeli oryginalną za 200 to maks na 3 lata , w przypadku ups komputerowych a w takim temacie się obracam to koszt baterii to w zależności od modelu 60%-80% ceny nowego ups , kupując akumulator samochodowy za 300 np 500-600Ah starczy ci na 5lat, znam kilka osób które w sowich domach takie rozwiązanie zastosowały i nie mają zastrzeżeń, , najlepiej dodatkowo praktycznie każdy aku rozładować do przysłowiowego zera np raz na miesiąc, to pomaga przedłużyć żywotność, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2008 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 kupując taką tanią alternatywę za 80pln to starczy na kilka miesięcy jeżeli oryginalną za 200 to maks na 3 lata ,(...), No właśnie - wymiana aku w UPSie co 3 lata jest jak najbardziej / dla mnie / do przyjęcia - oczywiście piszę o akumulatorze lepsiejszym - nie wynalazku za 80 pln . I nie jest to 80% wartości mojego UPSa tylko ca 40 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts