Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaryjne podtrzymanie zasilania kotła gazowego ...

Recommended Posts

nalazłam papiery pieca, ale ciężko tam doczytać cokolwiek .... :roll: ... do wszystkiego osobne papiery...do do sterownika, do korpusu, do pompy, do ślimaka :roll: ....u jeszcze trochę :wink: :lol:

pablitoo - wielkie dzięki ...ułatwiłeś mi sytuację ...teraz przynajmniej wiem o jakiego rzędu mocy mówimy i mogę poszukać optymalnego rozwiązania :D ... na allegro oczywiście :wink: :lol:

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko uważaj na za tanie ups-y czy przetwornice: plagą na allegro jest podawanie, że daje sinusoidę, a potem okazuje się że i owszem, ale... aproksymowaną trapezem.

UPS czy przetwornica z sinusem na wyjściu nie może kosztować mniej niż 500zł dla 500...700W mocy wyjściowej - jeśli jest znacznie tańsza to na 100% ściema albo używana.

Widziałem już to na allegro ponad rok temu ;) Gość skupuje UPS-u z padniętymi akumulatorami, wywala te akumulatory i dodaje zewnętrzne.

Zresztą, tutaj kiedyś o tym konkretnym rozwiązaniu pisałem:

http://forum.muratordom.pl/post1697579.htm?highlight=#1685762

A w ogóle to, Leniwa Smoczyco :lol: :lol: :lol: , temat był wałkowany 1e10 razy, np tu:

http://forum.muratordom.pl/ups-akumulator-do-kominka-i-kotla,t113793.htm

i tu:

http://forum.muratordom.pl/brak-pradu-kotlownia,t104851.htm

Daggulka -> nie kombinuj - nie oszczędzaj na takim rozwiazaniu - to ma być instalacja pewna i dobrze działająca - kupisz jakiegoś syfa na Allegro / zaoszczędzisz ze stówę , może mniej / a potem bedziesz miała problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu ...

W UPSie podstawa to sprawne i dobre akumulatory , na tym nie ma co oszczedzać ...

PS.

Mój UPS Orvaldi 820GE wraca do zasilania kompa - niestety jest to model z aproksymacją sinusoidy - na wyjściu podaje napięcie nawet nie w formie trapezu - jest to zniekształcony kwadrat :-? - wczoraj zapiąłem się z oscyloskopem i sprawdziłem - z ciekawości ...

Dzisiaj jadę odebrać nowego UPSa do podtrzymania zasilania mojego układu - jest to model Orvaldi 700 Sinus - dający na zasilaniu czystą sinusoidę.

Nie chcę oszczędzać stówy na UPSie a potem wymieniać pompę w moim kotle za 1 kpln ...

Wielkie dzięki . Nie jest tak źle ...na allegro UPS ORVALDI 500sinus kosztuje 500zł ...ten ma 420W ...więc o 120 więcej :roll: .

Nic tylko trza zamówić ...bo jak mi w zimie prądu zabraknie na tej $#@&*^%#$ wiosce, to będziemy w kufajkach chodzić :wink: :lol: .

A co myślicie o agregataqch prądotwórczych na benzynę?

Moim zdaniem tylko w momencie kiedy się same odpalają w przypadku braku zasilania, moment między brakiem zasilania o uruchomieniem agregatu podtrzymuje UPS.

Jak znowu pojawia się prąd, agregat się wyłącza.

W pomieszczeniu oddalonym od mieszkań ze względu na hałas albo poza domem. Jak w domu, spaliny odprowadzane do komina.

Ale to chyba tylko agregaty z wyższej półki + automatyka :roll:

pozdrawiam, majki

Do Pablitoo

w kotle Vitodens zastosowane jest zasilacz impulsowy (charakteryzują się niskim zużyciem energii). Do podtrzymania Vitotronica - regulatora kotłowego nie można zastosować każdego lepszego UPS. Napięcie wyjściowe z UPS musi być maksymalnie zbliżone do sinusa. I tutaj tkwi sedno sprawy. Swego czasu wdrażałem projekt współpracy UPS z kotłami i kilka firm zdało egzamin. Z tego co pamiętam to kilku producentówwypuściło zasilacze specjalne dla kotłów. Był to Ever ze Swarzędza oraz ETA z Poznania.

No niestety - zawsze tak jest w przypadku podtrzymania akumulatorowego - w moim systemie alarmowym pierwszy raz wymieniłem aku już po roku ...

Ale nie przesadzajmy z ich ceną - na pewno nie jest ona na poziomie 80% ceny UPSa .

Aku 9Ah 12V / taki jest w moim UPSie / można już nabyć od ca 80 pln , natomiast aku lepszej jakości to wydatek rzędu 200 pln .

kupując taką tanią alternatywę za 80pln to starczy na kilka miesięcy jeżeli oryginalną za 200 to maks na 3 lata , w przypadku ups komputerowych a w takim temacie się obracam to koszt baterii to w zależności od modelu 60%-80% ceny nowego ups , kupując akumulator samochodowy za 300 np 500-600Ah starczy ci na 5lat, znam kilka osób które w sowich domach takie rozwiązanie zastosowały i nie mają zastrzeżeń, , najlepiej dodatkowo praktycznie każdy aku rozładować do przysłowiowego zera np raz na miesiąc, to pomaga przedłużyć żywotność,

kupując taką tanią alternatywę za 80pln to starczy na kilka miesięcy jeżeli oryginalną za 200 to maks na 3 lata ,(...),

No właśnie - wymiana aku w UPSie co 3 lata jest jak najbardziej / dla mnie / do przyjęcia - oczywiście piszę o akumulatorze lepsiejszym - nie wynalazku za 80 pln .

I nie jest to 80% wartości mojego UPSa tylko ca 40 ...