daggulka 20.07.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Witam. Mam w instrukcji montażu napisane, że mogę podłączyć zmywarkę do ciepłej lub zimnej wody . Poczytałam trochę na forum i zdania są podzoelone....może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć czy podłączenie zmywarki do ciepłej wody jest bardziej opłacalne? Dla wyjaśnienia ... grzeję ekogroszkiem, mnam zasobnik 300l ... w większości tej wody i tak nie wykorzystujemy , więc skoro piec i tak rzeje tą wodę to może można ją wykorzystać do zmywarki? Jest to bardziej opłacalne czy podłączyć do zimnej i se tyłka nie zawracać duperelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Jest tak: - do zimnej: całe podgrzanie wody zachodzi w zmywarce, a więc podgrzewanie jest prądem - co wiadomo, ile kosztuje. - do ciepłej: część podgrzania masz realizowane w kotłowni tańszym od prądu ekogroszkiem, a zmywarka tylko musi dogrzać prądem tą ciepłą wodę do temperatury, która zmywarce jest potrzebna. Czyli część grzania groszkiem, część prądem. A więc już chyba wiesz. Ale są jeszcze inne aspekty tej sprawy: 1. naczynia płukane ciepłą wodą jakoś nie błyszczą 2. co będzie, jeśli kiedyś będziesz chciała zmienić zmywarkę na inną, i okaże się, że ta inna nie ma możliwości pracy na ciepłej wodzie? Myślę, że skoro masz takie zapędy - powinnaś po prostu wyprowadzić pod zmywarkę zarówno ciepłą, jak i zimną wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.07.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Jest tak: - do zimnej: całe podgrzanie wody zachodzi w zmywarce, a więc podgrzewanie jest prądem - co wiadomo, ile kosztuje. - do ciepłej: część podgrzania masz realizowane w kotłowni tańszym od prądu ekogroszkiem, a zmywarka tylko musi dogrzać prądem tą ciepłą wodę do temperatury, która zmywarce jest potrzebna. Czyli część grzania groszkiem, część prądem. A więc już chyba wiesz. Ale są jeszcze inne aspekty tej sprawy: 1. naczynia płukane ciepłą wodą jakoś nie błyszczą 2. co będzie, jeśli kiedyś będziesz chciała zmienić zmywarkę na inną, i okaże się, że ta inna nie ma możliwości pracy na ciepłej wodzie? Myślę, że skoro masz takie zapędy - powinnaś po prostu wyprowadzić pod zmywarkę zarówno ciepłą, jak i zimną wodę. Szczególnie zwróć uwagę na pkt 1 wymieniony przez kolegę powyżej. Ja sam dokładnie się o tym przekonałem jak pomyliłem króćce i podłączyłem zmywarkę do ciepłej wody - od razu moja żona zauważyłeś że coś ze zmywarką jest nie tak bo szklanki i kieliszki przede wszystkim takie jakieś matowe ... Pierwszy wniosek - kiepska chemia / tabletki - stosujemy tabletki a nie nabłyszczacz w płynie / , po zamianie - to samo - wówczas wlazłem do szafki obok zmywarki - tam mam przyłącze wody i zauważyłem pomyłkę ... Niby nic a jednak jak sie myje w zmywarce to naczynia powinny lśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Nooo, kochany ...ja mam wszystko wyprowadzone , i ciepłą i zimną wodę ...właśnie w tej chwili zabrałam się do podłączania tego news'a i zaświtało mi w główce to pytanie ... no bo po co ma se brać tyle prądu skoro mam taniej z kotłowni . Ale .... skoro skróci się cuykl mycia przez to ( a skróci się na pewno ), to czy tabletka zdąży się rozpuścić i czy naczynia będą dobrze domywane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 brak połysku mogłabym przeboleć jeśli oszczędności z podpięcia ciepłej wody byłyby spore, a nie zaszkodziłoby to zmywarce i jakości domywanych naczyć ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Co to znaczy spore?Trzeba by to policzyć, ale sądzę, że wyjdzie kilkanaście PLN miesięcznie oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 to niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.07.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Cudów nie ma. Gdyby było więcej, wszyscy by tak robili - ludzie głupi nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 ok, dzięki ...podłączam do zimnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.07.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Ok, zamontowana do zimnej .... już zrobiłam pierwsze "mycie" ... rewelacja .... mogę powiedzieć z czystym sumieniem "nastajła wielkopomna chwila" ... ... teraz w zlewie to se umyję tylko mój ulubiony kubek do kawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 21.07.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 czyli zmywarka płycze naczynia wodą zimną, a może są takie co mają dwa przyłącza na ciepłą i na zimna osobną ? ale to już chyba zbyt wiele wymagam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 21.07.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 czyli zmywarka płycze naczynia wodą zimną, a może są takie co mają dwa przyłącza na ciepłą i na zimna osobną ? ale to już chyba zbyt wiele wymagam Zbyt wiele wymagasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.07.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Tak miała kiedyś pralka Wiatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blues1212 21.02.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mylicie się, zmywarka przepłukuje naczynia w ostatnim cyklu, pobierając do tego nabłyszcacz. Mało tego, u mnie na programie 45 stopni- krótki, płukanie odbywa się na wyższej temperaturze niż ta która jest dla procesu zmywania. Temperatura zmywania=45 stopni, temperatura płukania z nabłyszczaniem=55 stopni. Jeżeli twierdzicie, że naczynia należy płukać w zimnej wodzie, to chyba nie zmywaliście naczyń ręcznie. Proszę zrobić test. Umyć w płynie do naczyń duży kieliszek np. od szampana w gorącej wodzie, poźniej go przepłukać w jeszcze cieplejszej. EFEKT BĘDZIE TAKI- KIELISZEK LŚNI I NIE MA NA NIM ZACIEKÓW, GDYŻ WODA ODPARUJE Z GORĄCEGO SZKŁA. Kiedy woda będzie zmina, wówczas będzie długo odparowywać z jego powierzczni, która po suszeniu będzie matowa i będzie miała zacieki i smugi. TEMPERATURA PŁUKANIA Z NABŁYSZCZANIEM JEST WYŻSZA DLA KAŻDEGO PROGRAMU O 10 stopni (zmywarka BOSCH) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.02.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Podłącz do ciepłej.blues1212 ma racje ... o kurcze.... ale kotleta kolega odgrzał a ja jeszcze przewróciłem na drugi bok żeby się lepiej dosmażył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris48 21.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Planuję wykonac osobne przyłącze wody do zmywarki (i pralki) poprzez mieszacz z termostatem. Wystarczy ustawic na mieszaczu temperaturę minimalną jaką potrzebuje zmywarka (np 30 st C) a wtedy zużycie energii na podgrzanie wody w zywarce (np do 45 st C) będzie dużo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 21.02.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Podłączyłem zmywarkę która w instrukcji nie ma słowa o możliwości podłączenia ciepłej wody, pod ciepłą wodę, i jest ok. Oszczędności też na pewno są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 21.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jest jeszcze inny aspekt sprawy. Niestety z przyczyn ekonomicznych w zmywarkach jak i w innych urządzeniach np pralka nie koniecznie występują termostaty na każdą z wybranych temperatur dla danych programów. Czasem niestety jest to realizowane tak: określona i stała ilość wody wymaga do podgrznia do zadanej temperatury z góry okreslonego czasu. Wazna jast tu temperatura startowa, no i dostarczona moc. Łatwo przewidzieć co będzie, jak temperatura początkowa będzie o X wyższa. Urządzenie musi być zaprojektowane do podłączenia do wody ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 21.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ja również podłączyłem zmywarkę do ciepłej wody mimo, że nie było o tym słowa w instrukcji (nawet o tym, że nie wolno ) i nic się złego nie dzieje (temp. ok 40 st). Naczynia błyszczą (może dlatego, że mam uzdatniona wode-bardzo miękką). A zmywarka płucze w ciepłej (przynajmniej ostatnie płukanie), bo inaczej naczynia nie wyschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.03.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 ja mam dwy wyjścia podłaczyłem pod zimną ale chyba przepnę do ciepłej- jeszcze się zastanawiam jak to z pralką jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts