Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarkę podłączyć do ciepłej czy zimnej wody?

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety z hydrauliki jestem noga:(

ze ściany wychodzą mi takie mniej więcej zaworki jak na tym zdjęciu:

http://hydro-systems.pl/hydroland/h-12xfiltr.jpg

Do zaworków wkręcone są wężyki które idą prosto do kranu.

do trzeba dokupić żeby się do tego podczepić zasilanie woda od zmywarki?

To tylko przykłady:

250_6008801044d42dda0b6e49.jpg

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRj7fsBfiNmXkAuqluHkumpH1l6qngUfitoV70ISQvIG4zngLaMxJXMo10

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR-_kilm9HqFA3j9JHxWHqoJjp8RM4Gl7Ad8kLJoMrQ9n6k8_WU8pBTGAU

ewentualnie tradycyjnie trójnik i dodatkowy zaworek

Przejrzyj:

http://naprawiacz.waw.pl/podlaczeniepralki.html

Dzięki. widziałem właśnie takie ustrojstwa na internecie. Tylko wszystkie one wiążą się z tym, że trzeba to co mam wykręcić ze ściany to co tam mam i coś nowego wkręcić.

A ja wolałbym wkręcić coś do tego co już wystaje ze ściany... :) żeby tam czegoś nie uszkodzić.

Wprawdzie w łazience udało mi się samodzielnie dwa kraniki zamontować i nawet troch konopii mi zostało, i co najważniejsze nic nie cieknie do tej pory. Ale jedna się boję bo mam ściany szkieletowe i nie chciałbym sobie zrobi kuku :)

O wiele szybciej zrobisz sobie powódź kombinując z rozdzieleniem obecnego kranika, uwierz.

Jeśli nawijałeś już pakuły, to sobie poradzisz. Jeśli się boisz, to wezwij fachowca, za taką usługę nie policzy jakichś strasznych pieniędzy. Jeśli będziesz próbował sam, to poradę od "Wujka Dobra Rada" dołożę: te kraniki mają najczęściej gładki, niklowany gwint, na którym pakuły się ślizgają. Bierze się wtedy brzeszczot piłki do metalu i w kilku miejscach ten gwint kaleczy, lekko nacina.

• 2 years później...

Temat strasznie stary ale aktualny.

Koledzy jak już policzycie ile to groszy idzie na podgrzanie wody w 1 cyklu zmywania to pomyślcie jeszcze że u niektórych w domu trzeba spuścić kilka litrów wody zanim zacznie lecieć ciepła.

No i w tych przypadkach oszczędności z podpięcia do ciepłej wody szlag trafia bo między kolejnymi poborami wody rury znów wam ostygną.

Ale jeśli ktoś ma nowoczesną wypasioną instalację i w kranie ciągle ciepła woda( pompa obiegowa) no to pewnie się opłaci.

Pozdrawiam

Analizuję ten temat pod kątem zmywarki. Zrobiłem "risercz" wśród zmywarek Bosch i Electroluxa. W obu przypadkach nie znalazłem modelu z podłączeniem osobno zimnej i ciepłej wody. Natomiast po zapytaniu producenci odpowiedzieli, że każdą z ich zmywarek można podłączyć bezpośrednio w wody ciepłe <65C., choć raczej zalecają podłączenie do zimnej wody.

I może byłbym skłonny jednak podłączyć zmywarkę do CWU zrobić, bo mam tanią CWU z PC, a instalację CWU mam dobrze zaizolowaną.ale: kuchnia jest punktem najbardziej odległym od zbiornika CWU, wg opisu przeciętna zmywarka, jaką jestem zainteresowany zużywa ok. 10 l wody (czyli mało), z czego pewnie tylko część to jest ciepła, czyli ogrzewana w zmywarce, moje CWU będzie miało ok. 45 C (czyli i tak zmywarka musi ją dogrzać), nie planuję cyrkulacji w nocy, a pewnie wtedy zmywarka będzie często pracować. Reasumując, wydaje mi się, że więcej będzie strat na stałe doprowadzanie CWU do zmywarki niż korzyści z taniego ogrzewania wody. Natomiast trochę inaczej (zwłaszcza u mnie) wygląda sprawa pralki, ale to już innym razem...