Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja tez nic nie wiem a chcialbym sie po krotce dowiedziec: jaka grubosc styropianu? wasze prywatne przepychanki zaczynaja mnie powoli irytowac, POLACY!

:D Spokojny optymista..

Dałbym 10 ew 12, policz ile drożej i zajrzyj do kieszeni i tyle

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki Jacenty :)

Swoja droga, dziwie sie bardzo niektorym z was, ktorzy chcieli mi pomoc. Odpowiedzi typu poszukaj "sobie w google", "ktos juz to napisal" - w sposob zajebiscie enigmatyczny co prawda, ale po uzyciu paru wzorow doszedlbym pewnie. Irytujaca jest forma w jakiej chcecie pomoc. Nie prosciej jest wziac kalkulator w lape i powiedziec, "sluchaj siggi, 10cm mi wychodzi" i koniec tematu. A wy piszecie dla samego pisania, uprawiacie demagogie nie majac poprostu pojecia o temacie. Zobaczcie moje posty, w ktorych pomagam innym odpowiadajac wprost na ich pytania, dzielac sie moja wiedza. Takie to dla was trudne? cala dyskusje mozna by sobie oszczedzic, ublizanie i wyzywanie sie od trolli rowniez. piekna polska natura. wstyd.

To troszkę moja wina . mam dom dobrze izolowany, rachunki przy elektrycznym ogrzewaniu do 2000 za rok. jak tylko coś napiszę o fizyce, o izolowaniu, to atak, wrogów izolowania. Ataki te są związane z tym, że to co piszę jest oczywite i logiczne, więc dociera, stąd agresja. Trudno dyskutować z faktemi, liczbami, fizyką, lepiej trolować itp. Gdybym zapewne pisał glupoty, zostałbym olany.

Przepraszam, ale podoba to mi się uświadamianie co to jest izolacja i wentylacja , będę więc robił to nadal. ponieważ nie mam w tym, żadnego interesu postaram się wszystko uzasadniać logicznie z kulturą i spokojem.

Herezją nie wiedzą jest zakładać, że ciepło idzie prostopadle do przegrody termicznej, że wilgoć nie ma wpływu na opór ciepła. Po co to piszesz? podając jak manrta takie dane? Ja nie muszę nikogo przekonywać, metody ocieplania domów od zewnątrz SĄ SPRAWDZONE!!! JEST TO NIESKUTECZNE I DROGIE. Ceny energii i certyfikaty energetyczne zweryfikują już niedługo (styczeń, 2009) kto jest heretykiem..Wyobraź sobie, jak się wkręca ludzi: rozmawiałem z gościem który ma dom 160m2 zapłacił za prąd (12 miesiecy) 1040 zl i za gaz 3020zl . Razem za rok 4060zł!!! I gościu jest szczęśliwy, nie ma pretensji do architekta!!!! To kto tu heretykuje.
Herezją nie wiedzą jest zakładać, że ciepło idzie prostopadle do przegrody termicznej, że wilgoć nie ma wpływu na opór ciepła. Po co to piszesz? podając jak manrta takie dane? Ja nie muszę nikogo przekonywać, metody ocieplania domów od zewnątrz SĄ SPRAWDZONE!!! JEST TO NIESKUTECZNE I DROGIE. Ceny energii i certyfikaty energetyczne zweryfikują już niedługo (styczeń, 2009) kto jest heretykiem..Wyobraź sobie, jak się wkręca ludzi: rozmawiałem z gościem który ma dom 160m2 zapłacił za prąd (12 miesiecy) 1040 zl i za gaz 3020zl . Razem za rok 4060zł!!! I gościu jest szczęśliwy, nie ma pretensji do architekta!!!! To kto tu heretykuje.

Mogłeś dopisać ile cm ma tego zewnętrznego ocieplenia :wink: wentylacja itd.

dzieki mpoplaw.

okna wypadało by też obrobić styropianem tak żeby rama się schowała
u mnie sa wegarki i zakrywaja 2/3 okna.

kładź styropian niefrezowany,

dlaczego niefrezowany?

jeśli tylko dach ci nie przeszkadza to kładź 15 cm, styropian niefrezowany, staraj się układać go szczelnie, a w ewentualne szczeliny ładuj piankę poliuretanową, okna wypadało by też obrobić styropianem tak żeby rama się schowała
Przy takiej grubości ocieplenia i zasłonięciu ramy okiennej styropianem znacząco zmniejszy sie ilość światła przepuszczanego przez okno (efekt otworu strzelniczego) :(. Zaradzić temu można przez przesuniecie ramy okna w kierunku zewnętrznym do warstwy ocieplenia.