Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schematy podlaczenia kotla "turbo" do komina

Gość j_e_r_z_y_k

Recommended Posts

Gość j_e_r_z_y_k

Przegladajac Forum natknalem sie na info, ze ktos z Was ma schematy podlaczenia takiego kotla. Chodzi o mozliwosci typu: rura w rurze itd. Jesli to jest gdzes w sieci, to bede wdzieczny za napisanie adresu, jesli w plikach, to bedzie mi milo dostac to na poczte:

[email protected]

Juz teraz dziekuje.

A przy okazji mam taki temat do przedyskutowania. Jaka jest nominalna sprawnosc kotla z zamknieta komora spalania i o ile zmniejsza sie, gdy powietrze bedzie pobierane z pomieszczenia kotlowni? Jak to sie ma do sprawnosci kotla z komora otwarta?

Witam!

Pytanie takie: Czy mozna kociol z zamknieta komora spalania (jeszcze nie wiem czy kondensacyjny) podlaczyc do komina wymurowanego z wkladow ceramicznych (uszczelnianych silikonem do 1000 C) bez specjalnego wkladu? Chodzi mi o to, ze taki komin juz mam i chcialbym rozdzielic spaliny od powietrza, spaliny krotkim przewodem prosto do komina (juz bez wkladu - bo drogi) a powietrze zza sciany.

Da sie tak zrobic?

Pozdrawiam

Mirek

Nie powinno się podłączać kotła Turbo (z zamkniętą komorą spalania) do tradycyjnego komina :evil: . Kocioł Turbo nie ma czujnika ciągu (ma presostat). W przypadku zablokowania tradycyjnego komina będzi pracował dalej a spaliny poprzez niesczelności mogą wudostawać się na zewnątrz :cry: .

Witam,

Dlaczego tradycyjny komin mialby sie zapychac bardziej niz ten rura w rurze?

Moze zatem inaczej: wlozyc wklad - przewod spalinowy, a zasysanie powietrza przestrzenia pomiedzy wkladem spalinowym a kominem (to jest "dusza"?).

Mozna tak zrobic, czy ktos bedzie stwarzal problemy przy jakims "odbiorze"?

Pozdrawiam

Mirek