Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kupujemy domek 200 m2 powierzchni calklowitej, ok 134 użytkowej, piwnica, parter i poddasze, dom zadaszony, na dole i parter ze ściankami dzialowymi, poddasze puste do aranżacji. Do zrobienia okna ,drzwi,instalacja co i wodna oraz kanaliza, studnia, oczyszczalnia, piec, elewacje tynki wylewki w sumie całe wykończenie. Czy za 200 tysięcy damy radę wykończyć ten domek do stanu używalności, dodam że wolelibyśmy wykończyć całość a nie sam dół i potem kulać się 10 lat z niewykończonym mieszkaniem, aha jedna łazienka i jedno wc, czy waszym zdaniem te 200 tysi wystarczy? Proszę o radę..Okolice Trójmiasta

w Warszawie na pewno by nie wystarczyło :cry: , ale u Was powinno sie udać, trzeba niesty pilnować wszystkiego osobiscie uzbroić się w kalkulator i bat na wykonawców. zależy jeszcze jak szybko dom ma być gotowy. Bez parkietów rekuperatorów i gadających kotłów to uda się :lol: :wink:

Z rekuperatorami i innymi nowościami to i poza Warszawą ciężko byłony za 200 tys. zł dom o pow. 200 metów wykończyć. Ale w średnim standardzie bez nowinek można próbować. Pewnie i tak jak zazwyczaj coś zostanie na później, ale prawdopodobnie da się do takiego domu wprowadzić.

Pozdr.

Witam serdecznie.

"Czy za 200 tysięcy damy radę wykończyć ten domek do stanu używalności" - do stanu używalności pewnie tak, ale w miarę postępowania prac lista tych do zrobienia będzie się wydłużała do bólu. Wziąłbym poprawkę że 1/3 idzie w nieznane i srrru.

"wolelibyśmy wykończyć całość" - to to nie bardzo. Zawsze zostaje (jest) coś do zrobienia. Jak nie brama to podjazd, garaż czy taras (że o ogródku nie wspomnę a jesień niebawem i pora nasadzeń wielkimi krokami...).

"kulać się 10 lat z niewykończonym mieszkaniem" - nie Wy jedni.

Tego się nie uniknie przy kupnie domu do wykończenia, a mając dwie stówki to już można galancie roboty popchnąć. Rozważcie i decydujcie.

PPJ (powodzenia, pozdrawiam, Jacenty)

• 2 weeks później...

Ostatnio policzyłam "ile poszło na budowę" - a raczej na wykończenie.

Dom ma ok. 180m2, z czego 60m2 to powierzchnia "gospodarcza" w przyziemiu (garaż, pralnia itp.). Kupiliśmy w stanie częsciowo wykończonym - m. in. owa powierzchnia gospodarcza była juz wykończona.

Na pozostałych 120 m2 robiliśmy:

- malowanie

- drzwi wewnetrzne

- płytki i parkiety

- 2 łazienki (4,5 i 6 m2) z tym, że do jednej z nich mieliśmy wszystko-czyli płaciliśmy tylko za robociznę.

- kuchnię (ale liczę tylko meble, bez AGD)

- obłożenie drewnem schodów z parteru na poddasze

- karnisze i lampy

i na to poszło nam 80 tys. Do zrobienia zostaje - elewacja, ocieplenie strychu i schody na tenże, zabudowa garderoby, balustrady na balkonie, taras, ogrodzenie, podjazd, ogród... o kosztach wolę nie myśleć - przynajmniej nie dzisiaj...

8)

• 2 weeks później...

mi też się wydaje , że się uda ...wszystko zależy od standardu wykończenia :roll:

ja na budowę, ogrodzenie i wykończenie aż do zamieszkania wydałam 260.000zł...mam wszystko oprócz "zewnętrza" czyli elewacji, ogrodu, podjazdu , ścieżek ....ale mam całe życie żeby się z tym teraz bawić :lol:

pierwek - zaczynałam w kwietniu roku 2007 , budowałam w najgorszym mozliwym czasie - ceny wtedy były wyższe od tych teraz :roll: ...ale udało mi się , bo kupowałam wiele materiałów okazyjnie (przeważnie przez allegro), czasem bez vat (więźba), lub z 7% vat (beton) ...szukałam, kombinowałam, mailowałam , pytałam .... no i sie udało :roll:

acha, i oczywiście nie staliśmy z zalozonymi rekami i nie pokazywali paluszkiem tylko sami ostro malowaliśmy, kafelkowaliśmy, panelowaliśmy, obkładaliśmy poddasze płytami kg ...czyli max. pracy własnej- i żeby nie było - ani ja ani małż nie jesteśmy fachowcami w tej dziedzinie - on kierowca, ja praca za biurkiem :lol:

Witam serdecznie.

Nie jest to w temacie, ale u nas było (jest) podobnie. Żona: germanistka (handel z rynkiem wschodnim), ja: fotograf (wydruki wielkoformatowe). Co było można to własnymi ręcami zrobione. Ostatnio podliczyłem to co zrobiłem sam (kafelki, częściowo elektryka i hydraulika, wszystkie malowania i montaże, o tarasie i pracach ogrodniczych nie wspominając) to kucłem. Co prawda nie są to pieniądze fizycznie zaoszczędzone i do zainwestowania, ale nie musieliśmy ich wydawać, a to mocno poprawia nastrój.