izat 25.07.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 leli, schody to nie podłoga nie strasz koleżanki skoro sp......... niech poprawiają do skutku!! Karpatka, nie wiem czym masz polakierowane to drewno, ale weź też pod uwagę fakt, że drewno z czasem ciemnieje natomiast to jasne bielmo nigdy koloru nie zmieni, będzie cały czas białe pisałaś o I gatunku tego drewna .... na pewno takim nie jest jeszcze jedno pytanie- jakiej grubości są trepy samonośne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 25.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Trociu, wlasnie jestem na etapie negocjowania z wykonawcami ile ich bedzie kosztowała ta wtopa. Na szczescie dla mnie nie zapłaciłam im ostatniej raty (tej dotyczącej robocizny, bo za materialy i drewno zostało im zapłacone), wiec mam z czego negocjowac. Nie strasze, skądże - dzielę się tylko moim ostatnim doświadczeniem życiowym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 25.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Oba elementy bez zbędnej dyskusji do wymiany....mnie tez by szlag trafiał zapewne za kazdym razem jakbym po schodach chodziła ....do wymiany i juz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.07.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 No , dokładnie cię rozumiem, bo ja na swoje schody tez nie mogę patrzeć (tzn na partackie wykonanie) . Fachowiec stwierdził, że w domu jest za sucho i zbyt często ( raz w tygodniu) je zmywam . No pewno ,gdyby były brudne nie widac było by szpar. Jeżeli u ciebie jest za sucho jak zarzuca ci fachowiec i dodaje, że zbyt często myjesz na mokro to powiem wprost facet pieprzy. Za sucho schody się rozsychaja-zgoda. Myte za często na mokro powinny byc szczelne a nawet lekko wyłódkowane-zgadza się. Gość użył zbyt wilgotnego materiału na schody lub w okresie początkowym przez kilka tygodni 6-8 lub dłużej miałaś wyjątkowo sucho. ____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.07.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 leli, schody to nie podłoga nie strasz koleżanki skoro sp......... niech poprawiają do skutku!! Karpatka, nie wiem czym masz polakierowane to drewno, ale weź też pod uwagę fakt, że drewno z czasem ciemnieje natomiast to jasne bielmo nigdy koloru nie zmieni, będzie cały czas białe pisałaś o I gatunku tego drewna .... na pewno takim nie jest jeszcze jedno pytanie- jakiej grubości są trepy samonośne?? O pierwszym gatunku tego drewna ja pisałem radząc Karpatce jak ma postepować z panami. Jest to według obowiązujacych w Polsce norm europejskich klas "o" czyli pierwsza a ta klasa zezwala na tak zwane rdenie promieniste "błyszczki". Norma PN EN 13226-2002 ma status Polskiej Normy. Jedynie można mieć pretensje, że nie uprzedzili o drewnie taką ilością "błyszczków". Dąb bez błyszczków to dąb selekcjonowany dużo droższy. Powinni o tym rozmawiać. Być może pokazywali inne drewno- też dąb ale bez "błyszczków" lub z pojedyńczumi i małowyraźnymi. _____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.07.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 sądziłam do tej pory, że I klasa, to to samo co selekcja człowiek uczy się całe życie ładna nazwa swoją drogą kojarzy mi się z błyszczykami robiąc swoje schody udałam się ze stolarzem do DLH i sami wybraliśmy dechy, z jednej kłody (też się różniły kolorystycznie) zbliżone wyglądem wiadomo, że bez obróbki mało co widać, to jest ryzyko stolarz autorki obrabiając drewno chyba widział co kroi ..... i jak to wygląda no ale wiadomo, wszystko trzeba robić z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 25.05.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 na schody wybiera się materiał z jednej kłody, żeby usłojenie i odcień drewna był w miarę równy Bez urazy, ale wzmianka o "kłodzie" świadczy o całkowitej ignorancji. Wiedzy w tym temacie nie da się osiągnąć przez internet. Tu trzeba praktyki na stolarni. Są to tak zwane "błyszcze" które absolutnie nie są wadą drewna. Lepiej było położyć schody ze skserowanego hdf-u. Wtedy byłby jednolity odcień i słój. Można to osiągnąć jeszcze obłogując schody, ale zazwyczaj nie jest to cena dla przeciętnego płatnika podatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 A ty musisz wyciągać z szafy trupa sprzed 5 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 26.05.2011 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 A to rzeczywiście staroć. Nie zauważyłem. Ale mnie poniosło, jak zobaczyłem, są tacy co to nie płacą pod byle pretekstem, samowolnie ustalając klasy drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 26.05.2011 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 A ty musisz wyciągać z szafy trupa sprzed 5 lat? Uśmiałam się Ale korniki tak mają .... Swoją drogą - ciekawe jak się sprawa zakończyła. Karpatka już tu chyba nie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailor1719506445 28.01.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Odkopuję temat, bo ciekaw jestem opinii osób zajmujących się drewnem zawodowo. To jak to jest z tym "błyszczem" - wada czy uroda ? Jak pojawi się na dębowej podłodze, to jest podstawą do reklamacji czy do dzikiej radości, z powodu "niepowtarzalnych walorów" ? No i być może ktoś użytkuje takie podłogi/schody i powie, jak po czasie to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts