Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Czy ja się czepiam?

Karpatka

Recommended Posts

leli,

schody to nie podłoga :)

nie strasz koleżanki

skoro sp......... niech poprawiają do skutku!!

Karpatka,

nie wiem czym masz polakierowane to drewno, ale weź też pod uwagę fakt, że drewno z czasem ciemnieje

natomiast to jasne bielmo nigdy koloru nie zmieni, będzie cały czas białe

pisałaś o I gatunku tego drewna .... na pewno takim nie jest

jeszcze jedno pytanie- jakiej grubości są trepy samonośne??

Trociu, wlasnie jestem na etapie negocjowania z wykonawcami ile ich bedzie kosztowała ta wtopa. Na szczescie dla mnie nie zapłaciłam im ostatniej raty (tej dotyczącej robocizny, bo za materialy i drewno zostało im zapłacone), wiec mam z czego negocjowac.

Nie strasze, skądże - dzielę się tylko moim ostatnim doświadczeniem życiowym.... :lol:

No , dokładnie cię rozumiem, bo ja na swoje schody tez nie mogę patrzeć (tzn na partackie wykonanie) . Fachowiec stwierdził, że w domu jest za sucho i zbyt często ( raz w tygodniu) je zmywam . No pewno ,gdyby były brudne nie widac było by szpar.

Jeżeli u ciebie jest za sucho jak zarzuca ci fachowiec i dodaje, że zbyt często myjesz na mokro to powiem wprost facet pieprzy. Za sucho schody się rozsychaja-zgoda. Myte za często na mokro powinny byc szczelne a nawet lekko wyłódkowane-zgadza się. Gość użył zbyt wilgotnego materiału na schody lub w okresie początkowym przez kilka tygodni 6-8 lub dłużej miałaś wyjątkowo sucho.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

leli,

schody to nie podłoga :)

nie strasz koleżanki

skoro sp......... niech poprawiają do skutku!!

Karpatka,

nie wiem czym masz polakierowane to drewno, ale weź też pod uwagę fakt, że drewno z czasem ciemnieje

natomiast to jasne bielmo nigdy koloru nie zmieni, będzie cały czas białe

pisałaś o I gatunku tego drewna .... na pewno takim nie jest

jeszcze jedno pytanie- jakiej grubości są trepy samonośne??

O pierwszym gatunku tego drewna ja pisałem radząc Karpatce jak ma postepować z panami. Jest to według obowiązujacych w Polsce norm europejskich klas "o" czyli pierwsza a ta klasa zezwala na tak zwane rdenie promieniste "błyszczki". Norma PN EN 13226-2002 ma status Polskiej Normy. Jedynie można mieć pretensje, że nie uprzedzili o drewnie taką ilością "błyszczków". Dąb bez błyszczków to dąb selekcjonowany dużo droższy. Powinni o tym rozmawiać. Być może pokazywali inne drewno- też dąb ale bez "błyszczków" lub z pojedyńczumi i małowyraźnymi.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

sądziłam do tej pory, że I klasa, to to samo co selekcja

człowiek uczy się całe życie :)

ładna nazwa swoją drogą ;) kojarzy mi się z błyszczykami :D

robiąc swoje schody udałam się ze stolarzem do DLH i sami wybraliśmy dechy, z jednej kłody (też się różniły kolorystycznie) zbliżone wyglądem

wiadomo, że bez obróbki mało co widać, to jest ryzyko

stolarz autorki obrabiając drewno chyba widział co kroi ..... i jak to wygląda

no ale wiadomo, wszystko trzeba robić z głową ;)

• 2 years później...
na schody wybiera się materiał z jednej kłody, żeby usłojenie i odcień drewna był w miarę równy

Bez urazy, ale wzmianka o "kłodzie" świadczy o całkowitej ignorancji. Wiedzy w tym temacie nie da się osiągnąć przez internet. Tu trzeba praktyki na stolarni.

Są to tak zwane "błyszcze" które absolutnie nie są wadą drewna. Lepiej było położyć schody ze skserowanego hdf-u. Wtedy byłby jednolity odcień i słój.

Można to osiągnąć jeszcze obłogując schody, ale zazwyczaj nie jest to cena dla przeciętnego płatnika podatków.

• 4 years później...

Odkopuję temat, bo ciekaw jestem opinii osób zajmujących się drewnem zawodowo.

To jak to jest z tym "błyszczem" - wada czy uroda ?

Jak pojawi się na dębowej podłodze, to jest podstawą do reklamacji czy do dzikiej radości, z powodu "niepowtarzalnych walorów" ?

No i być może ktoś użytkuje takie podłogi/schody i powie, jak po czasie to wygląda ?