malka 22.07.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Oglądałem film instruktażowy dołączony do któregoś numeru Muratora, na którym między krokwie wkładana była wełna TopRock, i naprawdę wyglądało to na łatwe do ogarnięcia. A jesteś w stanie się zorientować, do którego muratora? Będziemy sami ocieplać niedługo. Jak wrócę do domu to napiszę do którego numeru był dodany ten film, ewentualnie gdzieś go udostępnię. Super, dzięki. Ja bym nawet kopię odkupiła. Proponuję hurtowo ja także chętnie odkupię kopie - czeka nas ocieplenie poddasza, i instruktażyk byłby wielke pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 22.07.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Standard to 0.08W/m2 xK czyli około 50cm. dałem tyle 7 lat temu. Jest jeszcze wentylowana kalenica ... więc na poddaszu w upały chłodno a zimą tanio. Ale jak to z normami, nie powinno się robić gorzej. Symboliczne 30 cm wełny to zdecydowanie za mało! Standard w nibylandii chyba dałeś (choć jakoś nie wierzę) 50cm wełny 0,04 i tyle, a mówią, że rozmiar nie ważny a tu kolega jednak musi się pochwalić wystarczy 40cm wełny 0,033 choćby isovera i wyjdzie na to samo, tylko po co Katalog 18 lipca http://www.isover.se/graphics/Isover_SE/1a_sidan/Nyheter/Nyheter%202008/Bron%20nr%203%202008/Bron%20nr%203%202008.pdf wspomniany isover dyrektywa podająca jak standard BBR 2006 ( u nas styczeń 2009) strona 8 dach 0.08 W/m2 xK ściana o podłoga 0.1W/m2xK http://www.isover.se/graphics/Isover_SE/1a_sidan/Nyheter/Nyheter%202007/Ny%20BBR/BBR%20Broschyr%202.pdf odpowiada to http://www.nie-co.pl/izolowanie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.07.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Kolejny raz powołujesz się na skandynawskie teksty/normy. W Polsce ich nie ma a tutaj budujemy i tutaj dyskutujemy. W którym miejscu dyrektywy o klasyfikacji energetycznej jest mowa o normie dla dachu 0,08 ? Zadałem sobie trud wrzucenia do słownika fragmentów podanej strony, tam jest mowa o domach pasywnych, nie normlanych domach i nie ma mowy o jakichkolwiek dyrektywach. Zobacz sobie na stronie isover.pl tam również jest rozróżnienie choć już dla 40 cm dachu. A stronka nie-co.pl to żenada, znowu skandynwkie teksty bez tłumaczenia. Co za firma EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.07.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 u mnie jest 20 cm superrock i 10 toprock.Udało mi się kupić taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 22.07.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Kolejny raz powołujesz się na skandynawskie teksty/normy. W Polsce ich nie ma a tutaj budujemy i tutaj dyskutujemy. W którym miejscu dyrektywy o klasyfikacji energetycznej jest mowa o normie dla dachu 0,08 ? Zadałem sobie trud wrzucenia do słownika fragmentów podanej strony, tam jest mowa o domach pasywnych, nie normlanych domach i nie ma mowy o jakichkolwiek dyrektywach. Zobacz sobie na stronie isover.pl tam również jest rozróżnienie choć już dla 40 cm dachu. A stronka nie-co.pl to żenada, znowu skandynwkie teksty bez tłumaczenia. Co za firma EOT. To co dziś nazywaja passyv jutro bedzie standaed cen nie zatrzymasz. Szwedzkie 500mm to po polsku 500mm. na isover.pl jest dom energooszczędny http://www.multi-comforthouse.pl/ może popatrz w 'realizacje" dachu. http://www.isover.pl/article.php?p=o&article_id=186 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.07.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 15+5+10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 23.07.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Film z Muratora podzieliłem na paczki i wrzuciłem na serwer. Paczek w sumie 5 (film w fleszu więc ma ponad 500MB), w miarę umieszczania ich na serwerze będę aktualizował linki plik1http://odsiebie.com/pokaz/325897---8f7a.htmlplik2http://odsiebie.com/pokaz/326979---455d.htmlplik3http://odsiebie.com/pokaz/327619---a4bd.htmlplik4http://odsiebie.com/pokaz/328484---5e5d.htmlplik5 i ostatnihttp://odsiebie.com/pokaz/329243---4691.html Wszystkie pliki należy ściągnąć, rozpakować i obejrzeć film.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 23.07.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 markiz, dobry człowieku, niech Ci pambuk w dzieciach wynagrodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.07.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Mam pytanie co do połaczenia dwóch warstw wełny : -1 pierwsza warstwa między krokwiami 2-potem łaty i prostopadle druga warstwa wełny Czy pomiędzy tymi warstwami może być szczelina czy jedna warstwa musi koniecznie ściśle przylegać do drugiej tej miedzy krokwiami ? i czy ta warstwa wzdłuż łat musi być takiej samej grubości jak łata np jak wełna ma 10 cm to łata też wysoka na 10 cm ? Te szczegóły wykonania budzą wątpliwości i jak to się ma trzymać ? tzzn miedzy krokwiami to się będzie trzymać ale ta ostatnia warstwa miedzy łatami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Te szczegóły wykonania budzą wątpliwości i jak to się ma trzymać ? tzzn miedzy krokwiami to się będzie trzymać ale ta ostatnia warstwa miedzy łatami ? Jeżeli obawiasz się, że wełna pomiędzy dodatkowymi nabijanymi łatami może odpaść z czasem, możesz ją zasznurkować po położeniu i problem zniknie. Czy w Twoim podejściu płyty g-k będziesz montował do tych łat drewnianych czy jeszcze dodatkowo będzie stelaż z profili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.07.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 właśnie ! ja nie planuje płyt k-g chcę dać błazerię sufitową wzdłuż , ale nie wiem jeszcze czy mogę ją przybić do tych łat ? czy musze jakieś rusztowanie dodatkowe do łat przymocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 właśnie ! ja nie planuje płyt k-g chcę dać błazerię sufitową wzdłuż , ale nie wiem jeszcze czy mogę ją przybić do tych łat ? czy musze jakieś rusztowanie dodatkowe do łat przymocować?Moim zdaniem jeżeli odległości tych łat będą odpowiednie, to nie ma raczej potrzeby dodatkowego rusztowania. Rozważ tylko folię paroizolacyjną pomiędzy bozerię a wełnę, coby nie pyliło do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.07.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Film z Muratora podzieliłem na paczki i wrzuciłem na serwer. l Markiz, wraca mi wiara w ludzi - wielkie dzięki - będę miała ocieplone poddasza, jak pan buk przykazał - (a raczej majstry z Muratora) Pozdrawiam i big dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 23.07.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Film z Muratora podzieliłem na paczki i wrzuciłem na serwer. l Markiz, wraca mi wiara w ludzi - wielkie dzięki - będę miała ocieplone poddasza, jak pan buk przykazał - (a raczej majstry z Muratora) Pozdrawiam i big dzięki Ciiicho, ciiicho, jeszcze dwa kawałki filmu zostały. Jak dorzuci ostatnie dwa, to mu się jeszcze zrzucimy na piwo i wyślemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan inwestor 23.07.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A ja właśnie kończę ocieplanie. Po nieco przydługich rozważaniach: 15cm + 10cm Rockwool Toprock. Mam poddasze nieużytkowe wysokości ok. 1m i w ostatniej chwili zdecydowałem, że tej części nie ocieplam, czyli sufit też 15+10. A oto stwierdzenie szefa ekipy od ocieplania na moją informacje, że to TOPROCK, a więc ma nieco lepsze parametry (powinna mieć, jak zapewnia producent): "Panie Sylwku k..., my tyle ocieplali k... i jakoś nie widzieli, że to .... lepsze a tamto gorsze... Wełna to wełna k...". No i faktycznie, po co mi było się nad tym głowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 "Panie Sylwku k..., my tyle ocieplali k... i jakoś nie widzieli, że to .... lepsze a tamto gorsze... Wełna to wełna k..."Pewnie kładli to co tańsze nie myśląc co kładą. Więcej im w kieszeni zostawało. A kto forum nie czyta, ten nie wie o różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad_milano 23.07.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Witam Ja mam wykonane deskowanie pokryte papą. Wiem, że muszę wykonać co najmniej 3 cm szczelinę wentylacyjną, ale co dalej, czy zastosować jakąś folię paroprzepuszczalną (jak tak to jakiej firmy) następnie wełnę i ponownie folię stelaż i na końcu płyty g-k. Czy znacie może inny sposób.Będę wdzięczny za poradę.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja mam wykonane deskowanie pokryte papą. Wiem, że muszę wykonać co najmniej 3 cm szczelinę wentylacyjną, ale co dalej, czy zastosować jakąś folię paroprzepuszczalną (jak tak to jakiej firmy) następnie wełnę i ponownie folię stelaż i na końcu płyty g-k. Czy znacie może inny sposób. Znamy inny sposób - przeszukać archiwum. Tam wątków na temat ocieplania poddasza jest masa. Niedawno też były omawiane alternatywy wykończenia możliwe do zastosowania w zamian płyt g-k. W którymś z wątków nawet jeden z nas daje link do filmu instruktażowego na temat ocieplania poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rad_milano 23.07.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Forum ma tak beznadziejny (archaiczny) mechanizm wyszukiwania że tracę nerwy, no dobra zrobię jeszcze jedno podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Forum ma tak beznadziejny (archaiczny) mechanizm wyszukiwania że tracę nerwy, no dobra zrobię jeszcze jedno podejście.Polecam google. Wpisujesz site:forum.muratordom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts