Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie opłaty i dokumenty przy kupnie używanego quada ?

darek63

Recommended Posts

Witam,

Syn chce odkupic uzywanego quada od firmy (wypożyczalnia). Sprzęt jest na stanie firmy.

Wydaje mi sie,że należałoby spisac umowę kupna-sprzedaży podobnie jak przy transakcjach z motorami, autami. Ale czy jest jeszcze jakiś obowiązek opłat skarbowych ... podatków itp ??? Quad nie jest rejestrowany (brak homologacji do ruchu ulicznego) jak na razie ... ale nie chcę zamykac sobie takiej możliwości.

Będę wdzięczny za porady i podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Dareki

odradzam kupno sprzętu z wypożyczalni

nie czarujmy się - jeździło nim multum osób o różnych zdolnościach i zerowym poszanowaniu do sprzętu - prawie jak auto po przedstawicielu handlowym :D

homologacja, rejestracja - jaaasne

w naszym słonecznym kraju niemożliwe - zakładam że jest to jakiś chiński wynalazek - żeby otrzymać homologacje na pojazd będą potrzebne certyfikaty na materiały, urzędy, rzeczoznawcy i inne czary. Kiedyś chciałem zrobić sobie motocykl SAM - masakryczna biurokracja.

taniej, łatwiej i szybciej było by kupić quada z homologacją

Witam,

Jestem zdecydowany na ten zakup. Quad : HONDA 250 ex po generalnym w zimie, od znajomego, cena b. atrakcyjna. Rocznik 2005 za 3,5 Tzł , na chodzie po przetestowaniu + walizka części ...............

Interesuje mnie tylko kwesta natury prawnej i skarbowej.

Jak formalnie kupić (może na fakrurę) i czy odprowadzam jakiś podatek ?

• 2 weeks później...