darek63 21.07.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam, Syn chce odkupic uzywanego quada od firmy (wypożyczalnia). Sprzęt jest na stanie firmy.Wydaje mi sie,że należałoby spisac umowę kupna-sprzedaży podobnie jak przy transakcjach z motorami, autami. Ale czy jest jeszcze jakiś obowiązek opłat skarbowych ... podatków itp ??? Quad nie jest rejestrowany (brak homologacji do ruchu ulicznego) jak na razie ... ale nie chcę zamykac sobie takiej możliwości. Będę wdzięczny za porady i podpowiedzi. Pozdrawiam, Dareki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 21.07.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 odradzam kupno sprzętu z wypożyczalni nie czarujmy się - jeździło nim multum osób o różnych zdolnościach i zerowym poszanowaniu do sprzętu - prawie jak auto po przedstawicielu handlowym homologacja, rejestracja - jaaasne w naszym słonecznym kraju niemożliwe - zakładam że jest to jakiś chiński wynalazek - żeby otrzymać homologacje na pojazd będą potrzebne certyfikaty na materiały, urzędy, rzeczoznawcy i inne czary. Kiedyś chciałem zrobić sobie motocykl SAM - masakryczna biurokracja. taniej, łatwiej i szybciej było by kupić quada z homologacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 21.07.2008 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam, Jestem zdecydowany na ten zakup. Quad : HONDA 250 ex po generalnym w zimie, od znajomego, cena b. atrakcyjna. Rocznik 2005 za 3,5 Tzł , na chodzie po przetestowaniu + walizka części ...............Interesuje mnie tylko kwesta natury prawnej i skarbowej.Jak formalnie kupić (może na fakrurę) i czy odprowadzam jakiś podatek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.07.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 kup na fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 21.07.2008 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Chciałbym kupić na fakturę + przejecie od nich papierów m.in. celnych (jak kupowali i sprowadzali z USA). Może pomoże to w przyszłej rejestracji ?Ale jeśli syn ma 17 lat , czy można na niego wystawiać fakturę ?A może lepiej kupić na osobę dorosłą tj. rodziców ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.07.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 kup na siebie, od faktury nic nie płacisz w US.W sprawie rejestracji nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 22.07.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Z rejestracją może być problem - brak homologacji posiada takie części jak kierunkowskazy, lusterka ? najlepiej udać się do najbliższego pzmotu albo stacji kontroli pojazdów - tam będą mieli pewniejsze informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 22.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 bez homologacji - nie da rady zarejestrować jak- chcesz jeździć w terenie ..to kichaj na rejestracje mniej kłopotów z policją i leśnikami będzie - ja ,teraz jak wjeżdżam do lasu ..to pierwsze co robie -tabliczki zamazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 22.07.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 - ja ,teraz jak wjeżdżam do lasu ..to pierwsze co robie - tabliczki zamazuje ja mam tablicę zagiętą, ale do lasu nie wjeżdżam - gsx-r 750 - inny klimat btw. na jakimś forum widziałem jak koleś podczepił do rejestracji siłownik od centralnego zamka wciska guzik i tablica się odwraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 22.07.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Pomysł fajny ... zmodyfikować to tylko na okoliczność tych posranych foto-radarów i gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.07.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 też chcę "kłada"gdzie to to można kupić??bzyczą tym koło mnie to i ja bym poszalałaa tak w ogóle to na jakie uprawnienia to działa??zwykłe prawko B wystarczy?? czy na motór trza mieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 11.08.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Pomysł fajny ... zmodyfikować to tylko na okoliczność tych posranych foto-radarów i gra na dole strony jest filmik poglądowy http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,prawa,jazdy,motocyklowego,6593.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts