Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich w Nowym Roku

Powoli szukam ekipy do wylewek jak również dobrego elektryka. Ponieważ raz już się przejechałem na nieuczciwym wykonawcy szukam ekip które wystawią mi fakturę i podpiszą umowę. Może podzielić się dobrymi doświadczeniami, a przy okazji cenami?

Witam. Postanowilem dolączyć do grupy chociaż buduję w okolocach Ryk, ale nie jest toprzecież tak daleko od Pulaw. Jesienią wstawilem okna i drzwi. Szukam pomalutku instalatora co. Slyszalem trochę o Chromex. Czy jest to solidna i niezbyt droga firma? Pozdrawiam.

witam

ja ze swojej strony mogę jak najbardziej polecić Chromex owszem pan Arek jest zabiegany i często nieuchwytny ale pracowników ma bardzo dobrych u mnie jego firma robiła całe centralne plus podłączenie wody do domu i jestem bardzo zadowolona. A Pan Paweł który robi własnie kotłownie to prawdziwa złota raczka dopieszcza kotłownie jak swoją wszystko po jego wyjściu jest dopięte na ostatni guzik. Moja kotłownia pracuje już ponad rok i wszystko jest ok poza zerwaną zawleczka przy ślimaku i spalonym bezpieczniku w sterowniku nie było żadnych usterek.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witaj Karollinko :) Miejsce budowy się nie zmieniło-Rutki,za Janowcem.Zmienila się,niestety ,koncepcja-mial być dom z bala,będzie murowany.Ale za to następny na pewno będzie drewniany i gdzieś na Mazurach :D

Jutro,pojutrze mam dostać kolejny kosztorys na stan surowy otwarty.Jeśli i ten będzie wywalony w kosmos to bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji.Na razie widzę,że panom fachowcom wydaje się,że baba (i do tego blondynka) o budowie wie tylko tyle,że to kupa cegieł,piachu i czegoś jeszcze i można ją doić ile wlezie :evil: Pewnie nie wiedzą,że jest taka skarbnica wiedzy jak forum muratora,gdzie wiele rzeczy mozna sprawdzić i skorygować :lol:

• 2 weeks później...

Witam

Jestem tu nowa, tak czytam forum i muszę stwierdzić, że jest przydatne, aczkolwiek coś ostatnio ucichło.

Przede mną początek bo dopiero co kupiłam działkę. A teraz z tego co wiem czeka mnie geodeta zakup projektu adaptacja,

gdyby ktoś miał cenne wskazówki na tym etapie to bardzo proszę i z góry dziękuje;)

Witaj madzenka :)

Z mapkami do celow projektowych wstrzymaj się,najpierw znajdż projekt i kogos do jego adaptacj.Z doswiadczenia wiem,że szukanie projektu moze dłuuuugo trwać,a mapki mają określony "termin ważności".U mnie zreszta skończyło sie na projekcie indywidualnym i jestem zadowolona.

Zainteresuj się tez energetyką,tam też sprawy musza nabrać mocy urzędowej :)

A gdzie masz działkę?

Witam smadalena

projekt wybrany, kupujemy go z archonu i architekt współpracujący z ta firmą mówił, że potrzebna mapka żebyśmy mogli porozmawiac o czym kolwiek i kupić. Geodeta za mapke liczy sobie ok 500 zł.

Działkę mam na Włostowicach, ale już tak bliżej końca, bo za stacją BP:)

pozdrawiam, dziękuje za odpowiedź:)

Nie chcę się wymądrzać,ale mapka jest potrzebna arcjitektowi do naniesienia budynku no i oczywiscie oceny,czy "się zmieści",czyli czy zachowane sa normy odległosci od granicy działki,zachowana linia zabudowy itd.Po co mu mapka do zakupu projektu????A orientowałaś się,ile weżmie za adaptację?I czy to jest ktoś z terenu Puław?Bo tutaj w urzędach jest jeszcze system kolesiowski-jak do adaptacj weżmiesz kogoś ze starostwa albo z gminy to masz załatwiona całą papierologię bez problemu.A to naprawdę duża wygoda.Najlepiej zresztą ,gdyby wypowiedział się ktoś,kto buduje na tym terenie-ja to znam z relacji mojego kolegi,sama na szczęście buduję w powiecie zwoleńskim :)

:) stwierdził, że musi zobaczyć mapkę aby zdecydować czy wybrany dom zmieści się na tej działce:) cenę powiedział, że powie jak zobaczy dokumenty.

Właśnie dobrze, by było znaleźć kogoś ze starostwa co robi takie rzeczy, ale nie wiem gdzie kogoś takiego szukać;(

Czy dom się zmieści mozesz ocenić sama,bez mapki-chyba znasz wymiary swojej działki?A wszystkie normy znajdziesz na forum albo na googlach.

Jeżeli chodzi o adaptację-nic prostszego-idziesz do starostwa do wydzialu budownictwa i się pytasz.Na pewno robi to pani Pałka,ale ona chyba raczej powolna jest i trzeba ją poganiać-robila mojemu znajomemu.I ja to bym chyba od tego zaczęła,pokazała takiej osobie wybrany projekt,wyjaśniła,która działka i miałabym odpowiedź na pytanie-czy się zmieści :)

Witajcie, widze że cos zaczyna sie dziać u Puławiaków :lol:

jeśli chodzi o adaptacje to my robilismy w Puławach u pana Lemieszko.

Zanieślismy mu mapki i projekt i nie interesowało nas juz nic. Za adaptacje projektu, projekty przyłączy zapłacilismy 3 tys, czekalismy ok. 3 miesiące, potem on sam złożył wszystkie dokumenty do Starostwa.

dziękuje za informacje, działka ma 17, 5 m szerokości:) wiec na moje oko się zmieści:)

jutro ruszam do geodety, projekt zamawiam, będzie to

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-fuksjach-2/m42aab183aec21 i mam nadzieje ze w tym roku coś się zacznie dziać

Moim zdaniem jak ma się gaz z sieci to nie ma się nad czym zastanawiać.Zreszta na forum było już całkiem sporo wątków na tem temat.Wrzuć na wyszukiwarkę ogrzewanie gazowe i poczytaj.

Ja niestety nie mam ,ale i tak wybrałam gaz-ze zbiornika.W 'starszego kociołkowego" bawić sie nie zamierzam,opał sam z komórki do zasobnika nie przyjdzie,sprzatać tez nie kocham :lol: Wiem,że bedzie drożej,ale wygodniej.