mariusz d. 08.10.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Ze szkoleniami kolega ma rację, często bywa tak jak piszesz. Ale wina leży po obu stronach. Instalatorzy czesto tylko przychodzą po to, żeby zjeść i wypić a nie po to żeby dowiedzieć się czegoś nowego. Mam za sobą dużo szkoleń krajowych, zagranicznych i skomentować moge krotko tak. Ten co ma jakiś problem i chce dowiedzieć się czegoś nowego a tym samym podnieść swoje kwalifikacje to nawet w czasie obżarstwa za stołem pogada z kim trzeba i dowie się wiecej nieoficjalnie niż na samym szkoleniu Poprostu ja nie lubie ludzi którzy narzekają i nic nie robią w tym kierunku żeby coś poprawić. Chociażby takie forum z grupą Puławy i okolice. Chyba więcej osób buduję się w okolicy niż nasza garstka na forum. I 80 % ma internet w domu. Nie maja ochoty poszperać, poszukać żeby pomóc sobie, może zaoszczędzic. (pieniądze leżą na ulicy wystarczy czasami pochylic sie) Myślą pewnie, że jakoś to bedzie i wszystko spadnie z nieba. I nie jest wytłumaczeniem to, że nie mają czasu. Ja sam czasami podpieram sie nosem bo nie jest łatwo pogodzic prace, dom, budowe. Ale jak się chce to się może. I taka dyskusja na forum dla niektórych bezsensowna wbrew pozorom może wiele pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2008 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Ze szkoleniami kolega ma rację, często bywa tak jak piszesz. Ale wina leży po obu stronach. Instalatorzy czesto tylko przychodzą po to, żeby zjeść i wypić a nie po to żeby dowiedzieć się czegoś nowego. Mam za sobą dużo szkoleń krajowych, zagranicznych i skomentować moge krotko tak. Ten co ma jakiś problem i chce dowiedzieć się czegoś nowego a tym samym podnieść swoje kwalifikacje to nawet w czasie obżarstwa za stołem pogada z kim trzeba i dowie się wiecej nieoficjalnie niż na samym szkoleniu Tak tylko żeby pogadać to trzeba chciec się dowiedzieć i postarać zrozumieć o czym ten koleś mówi. Dzwonił do mnie niedawno jakiś człowiek z pytaniem czy do kotła na ekogroszek jest potrzebny zawór mieszajacy bo dostał taki zawor od producenta kotła ale nikt z instalatorów nie chce go zamontować, jakiś jedyny chciał sie podjąć montażu ale z zaworem trójdrogowym. Normalnie jak to usłyszałem to myślałem ze padnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 10.10.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Hmm... tak wyglada rzeczywistość. Jakiś koleś nauczył się lepić rurki i jest już instalatorem. A efekt jest taki, że jak przychodzi coś poważniejszego wymagającego głębszej znajomości instalatorstwa rozkładaja rece i robia wielkie oczy . Sam ostatnio znajomemu robilem instalację i kilka razy tłumaczylem dlaczego ma kupić zawór mieszający czterodroży. Nie mógł zrozumieć, że jest ochrona kotła przed niskotemperaturową korozją, poprzez podwyższenie (podmieszanie) temperatury powrotu. A wszyscy inni radzili mu bez zaworu...wiec po co przepłacać Lepiej męczyć się z czyszczeniem zalepionymi smołą i sadzą sciankami kotła. Zmniejszajac jego wydajność i żywotność. Całe szczęście, że znajomy zaufał mi i kupił zawór. Kończe post hasłem.... INSTALATORZY WSZYTSKICH KRAJÓW UCZCIE SIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 11.10.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 witka to sie fachowcy rozgadali, ale w pełni popieram pracuje teraz w studiu mebli kuchennych i słyszałam troche o szkoleniach, a jesli chodzi o kompetencje pracowników w wiekszosci firm to potrafia sie jedynie katalogami posługiwac u mnie na budowie cos sie rusza skonczyli własnie elewacje ktora wyglada najkrócej mówiac cud miód orzeszki w srodku szaleje kolega z tynkami c-w w poniedziałek zaczynaja juz góre mamy tylko problem z posadzkami bo pan P. kazał podlewac je po zrobieniu przez 2 tygle na szczescie robilismy to tylko tydzien (zaufalismy po czesci fachowcowi) i mamy teraz masakryczna wilgos posadzki prawie nie schna, dlatego mam nadzieje że jak ruszy piec to troche poprawi sie sytuacja no i mam zamiar przejechac sie do Lublina i wypozyczyc z PCK osuszacze powietrza zobaczymy jaie beda efekty a Wy co mylicie o takim pomysle, jest sens czy nie bardzo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.10.2008 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Osuszacze narazie sobie daruj. Najprostszym rozwiązaniem będzie grzać i wietrzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokuz 23.10.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam Was serdecznie! Pozwolicie że i ja dołącze do Grupy. Mam zamiar budować wiosną 2009 w Klikawie. Chętnie powymieniam doświadczenia i namiary na ekipy.Pozdrawiam Wszystkich. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.10.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Witam Was serdecznie! Pozwolicie że i ja dołącze do Grupy. Mam zamiar budować wiosną 2009 w Klikawie. Chętnie powymieniam doświadczenia i namiary na ekipy.Pozdrawiam Wszystkich. Konrad A witamy witamy również bardzo serdecznie. A w którym miejscu w klikawie masz zamiar się budować ????. Bo Ja właśnie wykańczam klientowi dom w Klikawie no i oczywiście klienta też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokuz 24.10.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Pewnie niedaleko mnie bo tam właśnie powstał jeden ładny domek, a ja będę budował na Spokojnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.10.2008 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 No to pewnie to Ja robię taka góralską chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 24.10.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Puławiak to ja juz wiem dlaczego ta kotłownie stoi nie dokończona jak ty klienta wykanczasz Nowego kolege przepraszam za późna odp ale nie pokazało mi ze mam wiadomosc na skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.10.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 eee nie jest tak zle. W kotle juz sie paliło nawet sie dosc mocno ubrudzil zostaje tylko jeszcze sterowanie kotłownia i regulacja i byłby koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komar1-1982 27.11.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 witam wszystkich. Na wiosnę 2009 zaczynam budowę pod Żyrzynem. Domek http://www.extradom.pl/projekt-domu-HG-C1-ID-3507.html?typ=&powierzchnia=&garaz=1_miejsce&strona=10Chętnie powymieniam doświadczenia. Jestem na etapie podpisywania umowy z wykonawcą. Mam wszystkie warunki i czekam na pozwolenie. Może na początek ktoś mnie oświeci ile może kosztować adaptacja u mnie wyceniono na 3000 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 09.12.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam grupę „Puławy i okolice” Ja zaczęłam budowę w Jaroszynie pod koniec 2007roku, zalaliśmy wtedy tylko fundamenty, w tym roku poszliśmy już w górę, właśnie kończą mi dach – w końcu! Ile kosztowała mnie adaptacja projektu gotowego? Przyznam się, że już nie pamiętam ale ok. 2000 zł tylko to już było prawie dwa lata temu. Mam pytanie do naszych Puławskich Instalatorów – powiedzcie mi czy ogrzewanie tylko kominkiem z płaszczem wodnym (plus oczywiście jakaś grzałka elektryczna) jako jedyne źródło ciepła się sprawdza? Chcemy jeszcze podłączyć ze dwa kolektory słoneczne do podgrzewania wody w lecie. Chcemy mieć ogrzewanie podłogowe w całym domu ( dom – pow. użytkowa – 140 m² ). Co o tym myślicie ? – w końcu jesteście w temacie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 10.12.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam nowych uzytkowników forum w "grupie puławy". Jesli chodzi o adaptację projektu to cena 3000zł nie jest powalająca. Ja płaciłem poł roku temu 2400zł za wszytko oprócz instalacji gazowej. Koszt projektu inst. gazowej to okolo 300-400zl. Jestem zadowolony z pani projektant aczkolwiek nie napracowała sie bo nie było żadnych zmian w projekcie. Jeśli chodzi o temat ogrzewania samym kominkiem, to jest tyle opini ile osób. Ja osobiście uważam, że kominek może wspomagać lub czasami zastępować główne źródło ogrzewania. Chyba, że ma się sosiadów którzy w czasie wyjazdów domowników będą palić w kominku. Jesli chodzi o projekt domku to uważam, że jest ładny ale może warto zastanowic sie nad konstrukcja bardziej energooszczędną. (bez balkonów, ew. parterówka) Ja jestem na etapie stanu surowego zamknietego. Ściana Ytong 24 odmiana 400 + 20cm styropian na elewacji organika. Okna z oknoplastu Kraków do domów pasywnych "termic90". I muszę przyznać, że lepsze materiały nie zawsze oznaczają droższe. Chetnie doradzę co i gdzie kupić w dobrej cenie. Teraz z czystym sumieniem moge polecić firmy: NEOTECH - od pokryć dachowych DACH-MET - od więźby dachowej WEGA - okna, drzwi i brama garażowa Horman oknoplast Kraków INTERBUD - dobre ceny na bloczki Ytong i wszytstkie akcesoria LEGALETT - firma z Gdańska, która zrobiła u mnie płyte fundamentowo-grzewczą z niebywałą dokladnością. Osoby w tych firmach są bardzo rzeczowe, konkretne, profesjonalnie podchodzą do klienta i co też ważne skore do negocjacji cen.. CDN.... Pozdrawiam... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 10.12.2008 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Kominek z płaszczem nie bardzo nadaje się do zasilania podłogówki. Trudno to cudo dokladnie wysterować. Chyba, że zastosujemy dodatkowy bufor ciepła około 1500-2000 litrów. To kosztowne rozwiązanie. W przypadku podłogowki na całym domu doradziłbym pompe ciepła. Obecnie wcale nie jest to tak bardzo drogie rozwiązanie. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 16.12.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 witam po dłuzszej przerwie widze że kolega Mariusz idzie pełną para ...ja własnie dzisiaj złożyłam w NB wniosek o zakonczenie budowy jupi i jesli wszystko dobrze pojdzioe pod koniec stycznia przeprowadzka, oczywiscie jeszcze nie wszystko jest zapiete na ostatni guzik ale wiekszosc rzeczy tak wiec mozna spokojnie mieszkac a w przypływie piniazków konczyc co zostało. ...Na tym etapie moge smiało pochwalic kilka firm jak Mariusz i tak laury naleza sie NEO-TECH jestem bardzo zadowolona z obsługi i negocjacji cen Pan Próchniak z ekipa od dachu rewelacja dach piękny, podsufitka takze o elewacji nie wspomne cudo, wszystko zrobnione z głową Pan Marek glazurnik bede chwalić pod niebiosa, robi dokładnie, najpierw mysli potem czyni zeby nie było problemów, moge polecac o kazdej porze dnia i nocy Pan Andrzej Dolniak momi, że pan zaczał dobrze współpraca zakończyła sie bardzo niemiło Pan Górminski firma Giko robili u nas POŚ także rewelka oczywiście Chromex mimo małych potknieć moge polecac jak tylko dzwonie z problemem nie wyłaczaja telefonu i oczywiscie nasi murarze i Pan Warda ciesla ...wszystkie wymienione osoby moge z czystym sumieniem polecac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 17.12.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 W przypadku podłogowki na całym domu doradziłbym pompe ciepła. Obecnie wcale nie jest to tak bardzo drogie rozwiązanie. mógły Pan napisać orientacyjnie jaki to jest koszt? ja teraz jestem na etapie szukania okien, mam zamiar wybrać się również do oknoplast kraków, boje się tylko, że wybiorę sobie fajne okna a ekipa monterska mi robotę sknoci, czy oknoplast kraków ma sprawdzoną ekipę montującą okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 17.12.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 No pięknie sie forum rozwija oby tak dalej. zetkalk488 wyślij mi info z adresem budowy i nr telefonu na priva postaram się w miare szybko dojechac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.12.2008 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia. Niech nadchodzące Święta będą niezapomnianym czasem spędzonym w zdrowiu, radości i ciepłej rodzinnej atmosferze. Kolejny zaś Nowy Rok niech będzie czasem pokoju oraz realizacji osobistych zamierzeń. Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 24.12.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Ja również dołączam się do życzeń - Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego 2009 roku.Melpuławianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts