komar1-1982 26.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 oto kilka fotek:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5822cf250976ac7b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.05.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 No ładny domek bedzie. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komar1-1982 27.05.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 dzięki.Ekipa weszła 15 kwietnia i tyle zrobili chyba nie jest źle ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.05.2009 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 tempo całkiem niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetkalk488 29.05.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witam na wątku cisza i spokój bo każdy buduje ...u mnie jak narazie dalszych postępów brak jeśli chodzi o wykończenie zew. wiadomo kasy brak, jedynie powoli powstaje taras, wczoraj przywieźli mi 3 wywrotki piachu niestety z Kazimierza więc dużo tam gliny wrrr wędę miała co robić...tak na marginesie 150zł za wywrotkę to przegięcie ... obecnie myślę nad przerobieniem, uzyskiwania ciepłej wody dzięki energii elektrycznej a nie z groszku. Teraz piec chodzi cały czas, nie bardzo mi sie to uśmiecha, a rachunki za prąd które przyszły nie zabiły mnie więc, może czas przerobić instalacje...czas na telefon do przyjaciela z chromexu ...no i muszę sie pochwalić, że poznałam kilka osób z forum osobiście i bardzo mile to wspominam, fajnie byłoby poszerzyć te znajomości. Do Pana Mariusza nie mam daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.05.2009 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Zawsze uważałem ze grzanie cwu eko-groszkiem czy peletem to porażka. Na okres letni to solarek lub grzałka elektryczna. Montuję solary a cwu sam grzeję prądem No ale podobno szewc bez butów .......... zetkalk488 doszłaś do porozumienia z kotłem ????? I kto wygral to starcie kocioł czy Wy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 01.06.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Ciagle niewiele nas na tym forum...Bardzo dziwne bo w sumie budowanych domków w Puławach i okolicy jest sporo. Co do grzania wody solarami to uważam pomysł za dobry ale nie w naszych warunkach klimatycznych a jesli już to z dofinansowaniem 50% inwestycji z innych zródeł a nie z własnej kieszeni. Bo sam koszt dobrego solara to około 8 000-10 000 zł z montażem. Taka kasa zwróci sie przy sprzyjajacych warunkach za 15-20 lat. Lepszym rozwiazaniem jest dobrej klasy elektryczny podgrzewacz pojemnosciowy (bojler) z elektroniką i 2-ga taryfa prądu. A ja zaszalałem i ogrzewanie też bedę miał elektryczne...a co mi tam... niech gadają że z torbami pójde.. A ja i tak wiem swoje. Po poprzedniej zimie znajomy zamknał sezon grzewczy w sumie 1700zł za prąd - domek 150m2 i to jest optymistyczne ) Może jakiegoś grila zorganizujemy dla forumowiczów z Puław i okolic. Co wy na To??????????)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.06.2009 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Co do solarów to pogadamy o tym przy grilu. . Jestem za ten pomysł mi sie bardzo podoba. A koszt porządnego solara to 10 tyś bez montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 02.06.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 No tak ma kolega rację co do ceny ukladu solarnego. Zazwyczaj operuję cenami za jakie ja mogłbym kupić dany produkt i to właśnie róznica około 30-40% w cenie. Solar solarowi nie równy ale bardziej patrzyłbym na jakość materiałów i gwarancję niz na ogromne różnice w wydajności bo tu często firmy przesadzają z danymi o wydajności. Pozdrawiam i czekam na chętnych do grilla. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.06.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 A co myślisz o takim wynalazku ????http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?cPath=31&products_id=182 Bede taki montował w lipcu w sosnowie. Bedzie grzał cwu i wspomagał w miarę możliwości podłogówkę, zobaczymy jak się tutaj sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 02.06.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Znam ten wynalazek w ubieglym roku spotkałem się z tym w Zakopcu. Firma pochodzi z Nowego-Targu sam zastanawialem sie nad montażem tego u siebie ale po dokladnej analizie i rozmowach z uzytkownikami legalettu postanowilem pozostać tylko przy elektrycznym podgrzewaczu pojenościowym. Niewiedziec czemu wszytkie proekologiczne rozwiązania ciągle są drogie i nie ma do tego dofinansowania. A to największa bolaczka. Zwrot nakładów poniesionych na ekologiczne wynalazki jest zbyt długi przy tych cenach. Gdyby dofinasowali 40-50% nawet nie zastanawiałbym się nad tym czy montować czy nie zwrot nastapilby w granicach 5-10 lat i to jest do przyjęcia. Narazie przymierzam sie do malej elektrowni wiatrowej w moim przypadku to strzał w 10 i warunki mam sprzyjające tylko te przepisy w Polsce troche porąbane i z poprzedniej epoki... Gratuluje koledze kreatywności w szukaniu alternatywnych rozwiazań to tych typowych czołowych producentów solarów. A tak na marginesie to ten ELFRAN jest chyba opatentowany bo inaczej to już wszyscy robili by to samo zaczynając od viessmana a koncząc na galmecie. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.06.2009 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Właśnie pracuje nad wypromowaniem tego kolektorka na lubelszczyźnie wystawialiśmy go nawet na targach lubdom. Ale bez wsparcia finasowego dofinasowań to bedzie cieżki temat. Ale w takim kraju żyjemy ze wszystkie proekologiczne rozwiazania sa ble. I to jest przykre moj szwagier projektuje elektrownie wiatrowe tylko takie raczej duzych mocy i tez z tym sa niesamowite cyrki. Z kolektorów najlepiej sprzedaje sie chińskie badziwie za małe pieniądze, a urządzenia ktore sa naprawde wydajne są w cieniu. Ale zobaczymy może to pojdzie w troche lepszym kierunku. Najlepszym rozwiazaniem proekologicznym jest spalnie peletu przez EC wykorzystanie biomsy przez elektrociepłownie to całkowita porażka, kupuja ogromne ilosci peletu i pakuja to w stare zupełnie nie przystosowane do tego typu paliwa kotły i pożytku z tego zadnego. Ale zobaczymy jak sporawdzi sie ten kolektorek w sosnowie strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie to wspomaganie ogrzewania. Zwłaszcza interesuje mnie jak sie bedzie zachowywało wiosna kiedy słonecznych dni jest sporo a niestety jest jeszcze zimno i grzać trzeba.p.s. mam nadzieję ze uda nam sie zorganizować grila i sobie troche pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 16.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 no jak faaajnie się grono budujacych puławiakow powiększyło A ja się slimaczę,projekt jeszcze u architekta,ale mam nadzieje,że w tym roku zacznę. Mariusz d.-pewien jesteś tego ogrzewania elektr.?Bo ja takie mialam w planach,nie zamierzam bawić się w starszego kociolkowego i do pieca dokładać,ale architekt wybil mi elepstryczne z glowy i namawia na gaz.A ponieważ gazu za Wislą (w Rudkach) nie ma, to butla zakopana w ziemi,żeby estetyki okolicy nie zepsuć...No i teraz głupia jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz d. 17.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Co do ogrzewania elektrycznego to jestem w 100% przekonany. Na zbiornik gazu w ziemi nikt mnie nie mamówi. Z gazem w butli może byc różnie w przyszłości za 10-20 lat. Projektanci w wiekszości przypadków projektują to co umią i o nowościach nie chcą słyszeć. Mi ciągle ktoś powtarza, że to za drogo itp. Jednak doświadczenia innych użytkowników systemu LEGALETT takiego jak u mnie przekonują mnie w 100%. Decydując się na takie ogrzewanie trzeba budować dom energooszczedny. Z dużą dokładnością i dbałością o szczegóły w izolacji. Jak wszytko jest dobrze zaplanoane i zrobione z głową to rachunki za sezon grzewczy będą na poziomie 1500-2500zł za dom wielkości 120-140m2. Jeśli ktoś jest zainteresowany takim ogrzewaniem zapraszam do siebie na wizje lokalną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elb 22.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 witam Puławiaków!proszę przyślijcie mi NA EMAILA : [email protected] namiary na solidnego glazurnika z okolic Puław i fotki z jego pracy .Ile teraz biorą za ułozenie klinkieru na tarasie z 1m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elb 22.06.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 nie mam czasu na czytanie postów długich jak rolka papieru.pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 07.07.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Witam wszystkich budujących. Co prawda mieszkam i buduję już w mazowieckim ale do Puław mam przysłowiowy rzut beretem. Obecnie jestem na etapie poszukiwania elektryka. Czy możecie polecić kogoś z otwartym umysłem i niezbyt drogiego. Jak na razie rozmawiałem z jednym i dostałem ofertę 30 zł od tzw punktu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumarys 14.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Witam, chyba cudem trafiłem na to forum, a przecież od kilku tygodni buduję domek w Puławach, a od miesięcy szukam po całym internecie jakichkolwiek informacji z tej branży, szczególnie lokalnych. Więc i potencjalnych użytkowników forum byłoby więcej, gdyby wiedzieli, że ONO istnieje. A co do budowy, to mam już stropy teraz ścianki poddasza i dach. Mój bieżący problem to: skąd więźbę dachową? Potrzebuję także sporo ziemi do wyrównania terenu, jednocześnie pod przyszły ogród. Proszę o pomoc, gdyż mam niewielką orientację w tej branży, jeśli chodzi o Puławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 15.07.2009 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 potencjalnych użytkowników forum byłoby więcej, gdyby wiedzieli, że ONO istnieje. Puławiak-zalożyłeś forum a nie pomyślałeś o reklamie!!! Witaj kumarys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.07.2009 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Ja tylko założyłem. To nie moja wina. Wypadałoby zrobić reklamkę - może ktoś pomoże ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts