Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co do budowy, to mam już stropy teraz ścianki poddasza i dach.

Mój bieżący problem to: skąd więźbę dachową?

Potrzebuję także sporo ziemi do wyrównania terenu, jednocześnie pod przyszły ogród.

Proszę o pomoc, gdyż mam niewielką orientację w tej branży, jeśli chodzi o Puławy.

Ja brałem część drewna z tartaku w Borysowie koło Żyrzyna a część z tartaku na ul. Dęblińskiej w Puławach. Polecałbym drewno z tartaku na dęblińskiej było lepszej jakości i lepiej zaimpregnowane a ceny takie same.

Ziemię brałem z firmy Viktor na ul. Składowej mają jak dla mnie przystępne ceny, dobry sprzęt i są godni polecenia.

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mariusz, dzięki za info, jutro sprawdzę te oferty.

Dowiedziałem się jeszcze, że w ZUK na Dęblińskiej mają dobrą, czarną ziemię w cenie 18 zł/m3.

Dzisiaj wybudowałem scianki kolankowe i trochę kominów, w sobotę lejemy wieńce i wkrótce dach (chyba Ruppceramika kolor tekowy-glazura). Projekt domu "w Aksamitkach 2" z Archonu.

W następnym wejściu postaram się wrzucić jakieś foto. Hej.

• 2 weeks później...
cypis ja brałam piach od Niedzieli, szybko przywieźli i taniej niż trans-syp. Oczywiście Pan Pinkiewicz przegiął z lekka z ilością ale u niego to chyba norma no i ekipę ma taka sobie bo mi odpływy pozalewali, a jak zwróciłam na to uwagę to mi Pan Właściciel powiedział, że młoteczkiem sobie wystukam :evil: :evil: :evil: nie po to brałam firmę żeby teraz młoteczkiem stukać wrrrr

Co do grzania wody solarami to uważam pomysł za dobry ale nie w naszych warunkach klimatycznych a jesli już to z dofinansowaniem 50% inwestycji z innych zródeł a nie z własnej kieszeni. Bo sam koszt dobrego solara to około 8 000-10 000 zł z montażem. Taka kasa zwróci sie przy sprzyjajacych warunkach za 15-20 lat. Lepszym rozwiazaniem jest dobrej klasy elektryczny podgrzewacz pojemnosciowy (bojler) z elektroniką i 2-ga taryfa prądu.

A ja zaszalałem i ogrzewanie też bedę miał elektryczne...a co mi tam... niech gadają że z torbami pójde..;) A ja i tak wiem swoje. Po poprzedniej zimie znajomy zamknał sezon grzewczy w sumie 1700zł za prąd - domek 150m2 i to jest optymistyczne :))

Powituje inwestorów z Puław i okolic...

a może jako alternatywa podgrzewacz cwu napedzany PC za około 7 tys.zł zużywający średnio poniżej 100 kWh/m-c dla 2+2 os.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich budowniczych i nie tylko!

Właśnie niechcący natknąłęm się na to świetne forum. Przy okazji gratulacje dla inicjatora

Ja ze swoją chatką jestem już trochę zaawansowany - stan surowy przykryty + okablowanie i tynki się włąśnie robią, ale zapewne zdążę jeszcze skorzystać z Waszego doświadczenia i podzielić się swoim.

Aktualnie stoję przed wyborami dotyczącymi instalacji wod.-kan., c.o. i c.w.u. i chętnie skorzystam z waszych rad w tym temacie. Buduję w Kochanowie (11 km od Puław).

Z wykonawców, których miałem dotychczas jestem zadowolony (poza jednym) i z czystym sumieniem mogę polecić, gdyby ktoś poszukiwał.

i nastała cisza - wszyscy pochłąnięci budowaniem:)

Może ktoś ma doświadczenia lub jakieś konkretne informacje na temat wykonania wjazdu, ścieżek, tarasu itp. z łupka granitowego (materiał odpadowy przy produkcji kostki granitowej). Mam możliwość kupić trochę tego w dość dobrej cenie, ale nie wiem czy warto tzn. czy uda się to potem jakoś sensownie wykorzystać.

Może ktoś ma doświadczenia lub jakieś konkretne informacje na temat wykonania wjazdu, ścieżek, tarasu itp. z łupka granitowego

Doświadczenia jeszcze nie mam :) ale chętnie je nabędę. Z tego co wiem, można zrobić samemu, chociaż wymaga to czasu i cierpliwości. Też się rozglądałem za takim materiałem, ale transport znacznie przewyższał cenę materiału. Jeżeli masz jakiś namiar to się podziel z bracią forumową ;)

niestety nie mam namiarów na taki materiał w okolicy :( Ja mogę nabyć od sąsiada, który kiedyś zakupił tego trochę, ale plany mu się pozmieniały i... . Ja też spotkałem się z opiniami, że można samemu przy tym podłubać, ale też czytałem, że ułożenie w taki sposób, żeby nie było potem problemów nie jest wcale proste. Jedni twierdzą, że na podłożu tak jak pod kostkę inni, że koniecznie w betonie - i weź tu bąź mądry :-?

Witam forumowiczów po dłuższej przerwie. Ja ze swoją inwestycją zbliżam się do stanu otwartego, jeszcze tylko dachówka. Postanowiłem jeszcze wystartować z tynkami wewnętrznymi - oczywiście jeśli pozwoli pogoda.

I moje zapytanie: Czy ma ktoś do odsprzedania lub wypożyczenia betoniarkę, może być nowa lub używana, duża lub mała.

Mam zamiar zrobić jeszcze w tym roku podłoża i szukam ekipy z mixokretem - może ktoś zna jakąś solidną. Czy w okolicy Puław oprócz Pinkiewicza ktoś jeszcze ma mixokreta? Dzwoniłem do Turka , ale on niestety jż się tym nie zajmuje, a szkoda bo ludzie go chwalili. A tak wogóle to na tym forum chyba już zima nastała :(

• 2 weeks później...

Witam, mam pytanie do osób które przeszły papierologie.

-kogo polecacie do zrobienia adaptacji projektu

-czy jest może ktoś kto robi adaptacje i od razu projekty przylaczy i sklada wniosek o pozwolenie na budowe, czy trzeba do kazdego oddzielnie chodzić (prosze o numery telefonów lub jakas lokalizacje gdzie moge znalesc).

Witaj mery-w6!

Oczywiście że da się to wszystko załatwić razem i tak żeby się samemu nie nałazić. Można to zlecić w zasadzie każdej pracowni projektowej. Nie wiem tylko czy interesuje Cię żeby było solidnie i szybko czy też żeby było przy tym nie za drogo:) Dużo zależy też od tego na czym ma polegać adaptacja projektu, bo jeśli masz zamiar sporo zmieniać i w dodatku ważnych rzeczy, to lepiej postawić na dobrego i sprawdzonego architekta. A jeśli chodzi o postawienie paru czerwonych kresek to wtedy doświadczenie nie ma wielkiego znaczenia. Ja miałem ten drugi przypadek i zależało mi żeby było szybko i w miarę nie drogo. Poszło dość sprawnie, bo za ok. 1,5 miesiąca od zlecenia miałem już pozwolenie. Jeśli taka opcja Cię interesuje to mogę dać Ci namiar. Celowo nie piszę polecić, bo to się wiąże z pewną odpowiedzialnością, a ja po prostu nie znam na tyle tej osoby by za nią gwarantować, że na pewno będzie OK.

• 1 month później...
witam wszystkich ja jestem na etapie załatwiania papierów ale już się rozglądam za jakąś solidną acz nie najdroższą:) ekipą budowlaną jeśli możecie to pomóżcie bo ja jestem zielona w tym temacie mąż zresztą również. Jak na razie mam jedną ofertę 35 tyś za sso za 90 mkw pow. użytkowej cena ok czy nie koniecznie?