A.sia 21.07.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Jak w temacie, co lepiej do mebli kuchennych? Chciałabym uniknąć sytuacji odklejania się folii? Czy są takie folie, które się nie odkleją? I czy forniry nie są b. miękkie i poddatne na uderzenia? Proszę o opinie użytkowników jednych i drugich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 fornir jest lepszy - i naturalny - twrdość uzyskujesz dzięki rodzajowi lakieru na powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 22.08.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 i droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 22.08.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Fornir jest cienka okleiną pochodzenia drewnianego, pokryty jakąś warstwa ochronnąj i jak każda okleina może zacząć odłazić. Najczęsciej od krawędzi, lub w miejscu "odparzenia".Ja osobiście mam w kuchni fronty z mdf-u lakierowanego i bardzo sobie chwalę. Lakier jest gładki i łatwy do utrzymania w czystosci, łatwo się go myje. Natomiast jeśli się wachasz między mdf lakierowanym lub fornirnirowanym, to odpowiedz sobie na pytanie co wolisz - jednolity kolor czy wzór drewna? No chyba że Ci wszystko jedno, wtedy polecam lakierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 22.08.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W mojej starej (jeszcze obecnej ) kuchni mam fronty foliowane od 7 lat i to takie z nie najwyższej półki. Wyglądają ciągle tak samo, jeszcze nic się nie odkleiło. To samo z drewnopodobnym blatem. Mimo to teraz też się zastanawiam nad fornirem, żeby mieć chociaż prawdziwy wzór drewna a nie namalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlakoski 23.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 ale jak już coś zadrzesz w foliowanym to zacznie ci odłazić całymia platami.Polecam albo lakierowany, albo naturalny fornir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 24.08.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 w mieszkaniu mam od 5 lat kuchnię fornirowaną. Wtedy kosztowała ok. 10.000 - bez AGD, robiło ją małe studio meblowe w Kozach k/Bielska-Białej. Plusy: ciepły wygląd naturalnego drewna. Minusy: moim zdaniem trochę za delikatna, fornir okleił się (dół górnej szafki po prawej stronie płyty ceramicznej, mimo wyciągu), w chyba najczęściej otwieranej szafce, w której jest kosz na śmieci na wysokości uchwytu fornir się wytarł.W przyszłym roku będę zamawiać kuchnię do domu i mam dużo wątpliwości. Z jedenj strony preferuję naturalne surowce, z drugiej strony chyba nie będzie mnie stać na lite drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.