Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Foliowane MDF czy forniry?

A.sia

Recommended Posts

• 1 month później...

Fornir jest cienka okleiną pochodzenia drewnianego, pokryty jakąś warstwa ochronnąj i jak każda okleina może zacząć odłazić. Najczęsciej od krawędzi, lub w miejscu "odparzenia".

Ja osobiście mam w kuchni fronty z mdf-u lakierowanego i bardzo sobie chwalę. Lakier jest gładki i łatwy do utrzymania w czystosci, łatwo się go myje.

Natomiast jeśli się wachasz między mdf lakierowanym lub fornirnirowanym, to odpowiedz sobie na pytanie co wolisz - jednolity kolor czy wzór drewna? No chyba że Ci wszystko jedno, wtedy polecam lakierowany.

W mojej starej (jeszcze obecnej :) ) kuchni mam fronty foliowane od 7 lat i to takie z nie najwyższej półki. Wyglądają ciągle tak samo, jeszcze nic się nie odkleiło. To samo z drewnopodobnym blatem.

Mimo to teraz też się zastanawiam nad fornirem, żeby mieć chociaż prawdziwy wzór drewna a nie namalowany :)

w mieszkaniu mam od 5 lat kuchnię fornirowaną. Wtedy kosztowała ok. 10.000 - bez AGD, robiło ją małe studio meblowe w Kozach k/Bielska-Białej. Plusy: ciepły wygląd naturalnego drewna. Minusy: moim zdaniem trochę za delikatna, fornir okleił się (dół górnej szafki po prawej stronie płyty ceramicznej, mimo wyciągu), w chyba najczęściej otwieranej szafce, w której jest kosz na śmieci na wysokości uchwytu fornir się wytarł.

W przyszłym roku będę zamawiać kuchnię do domu i mam dużo wątpliwości. Z jedenj strony preferuję naturalne surowce, z drugiej strony chyba nie będzie mnie stać na lite drzewo.