A.sia 21.07.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Jak w temacie, co lepiej do mebli kuchennych? Chciałabym uniknąć sytuacji odklejania się folii? Czy są takie folie, które się nie odkleją? I czy forniry nie są b. miękkie i poddatne na uderzenia? Proszę o opinie użytkowników jednych i drugich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groomek 22.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 fornir jest lepszy - i naturalny - twrdość uzyskujesz dzięki rodzajowi lakieru na powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 22.08.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 i droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 22.08.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Fornir jest cienka okleiną pochodzenia drewnianego, pokryty jakąś warstwa ochronnąj i jak każda okleina może zacząć odłazić. Najczęsciej od krawędzi, lub w miejscu "odparzenia".Ja osobiście mam w kuchni fronty z mdf-u lakierowanego i bardzo sobie chwalę. Lakier jest gładki i łatwy do utrzymania w czystosci, łatwo się go myje. Natomiast jeśli się wachasz między mdf lakierowanym lub fornirnirowanym, to odpowiedz sobie na pytanie co wolisz - jednolity kolor czy wzór drewna? No chyba że Ci wszystko jedno, wtedy polecam lakierowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 22.08.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W mojej starej (jeszcze obecnej ) kuchni mam fronty foliowane od 7 lat i to takie z nie najwyższej półki. Wyglądają ciągle tak samo, jeszcze nic się nie odkleiło. To samo z drewnopodobnym blatem. Mimo to teraz też się zastanawiam nad fornirem, żeby mieć chociaż prawdziwy wzór drewna a nie namalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlakoski 23.08.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 ale jak już coś zadrzesz w foliowanym to zacznie ci odłazić całymia platami.Polecam albo lakierowany, albo naturalny fornir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 24.08.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 w mieszkaniu mam od 5 lat kuchnię fornirowaną. Wtedy kosztowała ok. 10.000 - bez AGD, robiło ją małe studio meblowe w Kozach k/Bielska-Białej. Plusy: ciepły wygląd naturalnego drewna. Minusy: moim zdaniem trochę za delikatna, fornir okleił się (dół górnej szafki po prawej stronie płyty ceramicznej, mimo wyciągu), w chyba najczęściej otwieranej szafce, w której jest kosz na śmieci na wysokości uchwytu fornir się wytarł.W przyszłym roku będę zamawiać kuchnię do domu i mam dużo wątpliwości. Z jedenj strony preferuję naturalne surowce, z drugiej strony chyba nie będzie mnie stać na lite drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts