raft 24.03.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2002 Pomóżcie !!!W 1999 wpłaciłem wkład budowlany na mieszkanie w spółdzielni, mieszkanie zaczęła budować ale stanęła. Potem spółdzielnia miała kłopoty (zmiana zarządu, braki w kasie) teraz zaczyna powoli dalej, ale każe sobie płacić za każdą wykonaną czynność od nowa, tak jakbym do tej pory nic nie wpłacił (a wpłaciłem 70 %). Jak się z tego wyplątać (tzn wycofać i odzyskać jakieś pieniądze) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 28.03.2002 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Może to być najdroższe mieszkanie w Polsce. Jeżeli uważasz że coś kręcą, a tak wynika z tego odstąp od umowy i zainwestuj w inną spółdzielnie po uprzednim wnikliwym prześwietleniu jej lub pomyśl o małym domu (można go postawić za mniej niż 100000 z wkładem pracy własnej -info szukaj na forum). Z reguły duże spółdzielnie są bezpieczniejsze ponieważ nie znikną nagle, a i mają nieruchomości które można w razie czego zająć. Jeżeli będziesz miał problemy ze ściągnięciem pieniędzy załatw sobie dobrego adwokata i uzbrój sie w cierlpiwość sprawa może trwać 1-2 lata, koszty adwokata i postepowania sądowego zwróci Ci spółdzielnia, niestety to ostateczność, ale przy tak dużej kwocie warto poczekać nawet 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raft 28.03.2002 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Dzięki za odpowiedż, jesteś na razie jedyną osobą, która konkretnie mi odpowiedziała. Uczyniłem tak jak radzisz - zacząłem budować mały domek.Chcę teraz odzyskać pieniądze ze spółdzielni, ale zdaje się, że jedyny sposób to dobry adwokat. Jest tylko jeden problem - spółdzielnia nie ma żadnych pieniędzy - sprawa w sądzie może się skończyć przydzieleniem tego co już mam, czyli stanu surowego. Notabene, mam już na to przydział i księgę wieczystą !!! (ale nie mam w czym zamieszkać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 29.03.2002 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2002 Dowiedz się czy spółdzielnia nie ma czegoś co może zając komornik mam na myśli np. działkę. Jeśli znajdziesz jakąś nieruchomość (działkę) sprawdz w księgach wieczystych czy nie ciążą już na niej jakieś zobowiązanie, sprawdz również w rejestrze bo jeżeli zobowiązania są "świeże" mogli ich jeszcze nie wpisać do ksiąg. Jeśli adwokat złoży pozew niech wystąpi o zabezpieczenie owej działki na poczet ewentualnego rozliczenia. Ale dobry adwokat sam powinien Ci to zaproponować.życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zhu 16.07.2002 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 a może znasz adwokata , specjalistę od spraw spółdielczych - potrzebuję takiego - może być na priv - maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts