Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Min. grubość ściany piwnicy (fundamentowej) ?

rudziutki

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem nowy ale myśle, że będę częstym gościem na tym forum :) !

Mam mały problem. Chcę wybudować dom z ytonga 40, ale pod niego wymagana jest ściana fundamentowa min. 27 cm. + ocieplenie.

Czy ktoś się orientuje czy możliwe będzie wybudowanie ścian 14cm bloczek + 6 cm styropian + 14 cm bloczek? aby ściany się nie złożyły do środka w każdą spoinę poszło by zbrojenie poziome. Obie ściany spiął by wieniec.

Czy tak można?

Bardzo chciałbym uniknąć styropiany na zawnątrz w ziemi z powodu gryzoni.

Zniszczą go! To wiem napewno!

w dalszym ciągu ocieplenie jest na zewnątrz ściany! jak będę chciał zamknąć je za ścianką osłonową 14cm ( z racji wymiarów bloczka) to ściana nośna parteru z ytonga oprze się na 14 cm z tych 38 ściany nośnej piwnicy!! Czyli prościej (i o połowe taniej) będzie od razy postawić tą ścinę na 14 cm! Pytanie tylko czy ze względów wytrzymałościowych takie rozwiązanie ma prawo bytu?

w dalszym ciągu ocieplenie jest na zewnątrz ściany! jak będę chciał zamknąć je za ścianką osłonową 14cm ( z racji wymiarów bloczka) to ściana nośna parteru z ytonga oprze się na 14 cm z tych 38 ściany nośnej piwnicy!! Czyli prościej (i o połowe taniej) będzie od razy postawić tą ścinę na 14 cm! Pytanie tylko czy ze względów wytrzymałościowych takie rozwiązanie ma prawo bytu?

cos ty sie tak uparł, zeby schowac styro do srodka ;-)

jak napisałem w pierwszym poście, aby nie zniszczyły go gryzonie!

widziałem takie zniszczenia i uwierz mi naprawa ich nie jest ani łatwa ani tania! folia kubełkowa niewiele pomogła :(

Dodam jeszcze obrazek żeby było wiadomo o co mi chodzi:

http://img187.imageshack.us/img187/6379/cianaun8.jpg[/code]

jak napisałem w pierwszym poście, aby nie zniszczyły go gryzonie!

widziałem takie zniszczenia i uwierz mi naprawa ich nie jest ani łatwa ani tania! folia kubełkowa niewiele pomogła :(

Dodam jeszcze obrazek żeby było wiadomo o co mi chodzi:

http://img187.imageshack.us/img187/6379/cianaun8.jpg[/code]

a jakiez to gryzonie łase na styropian zamieszkuja poltora metra pod ziemia ?

:D

przeciez zabezpieczasz ocieplenie .... i nie tylko folią ....