rudziutki 21.07.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam wszystkich forumowiczów! Jestem nowy ale myśle, że będę częstym gościem na tym forum ! Mam mały problem. Chcę wybudować dom z ytonga 40, ale pod niego wymagana jest ściana fundamentowa min. 27 cm. + ocieplenie. Czy ktoś się orientuje czy możliwe będzie wybudowanie ścian 14cm bloczek + 6 cm styropian + 14 cm bloczek? aby ściany się nie złożyły do środka w każdą spoinę poszło by zbrojenie poziome. Obie ściany spiął by wieniec. Czy tak można? Bardzo chciałbym uniknąć styropiany na zawnątrz w ziemi z powodu gryzoni. Zniszczą go! To wiem napewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.07.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 przekombinowane jak dla mnie,lepiej wylej sciany z gruchy, albo tez muruj bloczki kladac je w poprzek ławy, tzn. nie na 25cm, ale na 38 .... na pewno bedzie taniej niz dwie warstwy M6 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziutki 21.07.2008 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 jak zrobię 38 to gdzie zmieszcze ocieplenie ścian piwnicy tak żeby nie było na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.07.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 tak jak planowales do podparcia ytonga wykorzystasz te 27 centow z 38, wiec pozostanie ci 10-11cm docieplenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziutki 21.07.2008 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 w dalszym ciągu ocieplenie jest na zewnątrz ściany! jak będę chciał zamknąć je za ścianką osłonową 14cm ( z racji wymiarów bloczka) to ściana nośna parteru z ytonga oprze się na 14 cm z tych 38 ściany nośnej piwnicy!! Czyli prościej (i o połowe taniej) będzie od razy postawić tą ścinę na 14 cm! Pytanie tylko czy ze względów wytrzymałościowych takie rozwiązanie ma prawo bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.07.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 w dalszym ciągu ocieplenie jest na zewnątrz ściany! jak będę chciał zamknąć je za ścianką osłonową 14cm ( z racji wymiarów bloczka) to ściana nośna parteru z ytonga oprze się na 14 cm z tych 38 ściany nośnej piwnicy!! Czyli prościej (i o połowe taniej) będzie od razy postawić tą ścinę na 14 cm! Pytanie tylko czy ze względów wytrzymałościowych takie rozwiązanie ma prawo bytu? cos ty sie tak uparł, zeby schowac styro do srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziutki 21.07.2008 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 jak napisałem w pierwszym poście, aby nie zniszczyły go gryzonie! widziałem takie zniszczenia i uwierz mi naprawa ich nie jest ani łatwa ani tania! folia kubełkowa niewiele pomogła Dodam jeszcze obrazek żeby było wiadomo o co mi chodzi: http://img187.imageshack.us/img187/6379/cianaun8.jpg[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.07.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 jak napisałem w pierwszym poście, aby nie zniszczyły go gryzonie! widziałem takie zniszczenia i uwierz mi naprawa ich nie jest ani łatwa ani tania! folia kubełkowa niewiele pomogła Dodam jeszcze obrazek żeby było wiadomo o co mi chodzi: http://img187.imageshack.us/img187/6379/cianaun8.jpg[/code] a jakiez to gryzonie łase na styropian zamieszkuja poltora metra pod ziemia ? przeciez zabezpieczasz ocieplenie .... i nie tylko folią .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudziutki 21.07.2008 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 a kto mówił o 1.5 metra pod ziemią 20 - 30 cm nie przeszło ci przez myśl?nie pomagasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts