Jurek_Z 21.07.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Mam studnię wierconą, której obudowę stanowią 3 wkopane w ziemię kręgi. Ostatnio po znacznym nasileniu opadów, na połączeniach kręgów, do studni zaczęła przeciekać woda. Czy można to jakoś uszczelnić od środka np. folią w płynie. A jeżeli tak to jaką folię najlepiej zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 22.07.2008 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Może ktoś jednak ma coś do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.07.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Od środka to chyba troche bez sensu... Uszczelnia się od zewnątrz. Wymyje się szybko, uszkodzi mechanicznie itd. Chociaż pewnie są odpowiednio dobre i drogie specyfiki. Może lepiej odkopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 22.07.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witam !!! Ja mam studnię na deszczówkę i uszczelniłem połączenia od środka cementem montażowym (zdaje się ceresitem) - 5 kg kosztuje ok 25 zł - kupowałem w castodramie. Trzeba tylko rozrabiać małe ilości bo momentalnie zastyga. Najlepiej wciskać to w szczeliny a na koniec otynkować spoiny z zewnątrz ("z wałeczkiem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.07.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witam !!! Ja mam studnię na deszczówkę i uszczelniłem połączenia od środka cementem montażowym (zdaje się ceresitem) - 5 kg kosztuje ok 25 zł - kupowałem w castodramie. Trzeba tylko rozrabiać małe ilości bo momentalnie zastyga. Najlepiej wciskać to w szczeliny a na koniec otynkować spoiny z zewnątrz ("z wałeczkiem"). Mi tym kleili szambo i na razie sucho w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 22.07.2008 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 W chwili obecnej kręgi są nasiąknięte wodą. Czy kleić teraz jak są mokre, czy czekać aż przeschną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.07.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Nie wiem w jakich rurach masz tą studnie wywierconą ale w takim przypadku najlepsza byłaby tzw głowica studni (uszczelniająca studnie przed wlewaniem wody do środka) Jeżeli są to rury pcv 110 lub 160 mm to moge podać nr tel do sprzedawcy (koszt ok 190zł) A woda niech sobie stoi w tych kręgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 22.07.2008 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Rurę mam 110 mm więc chętnie bym taką głowicę zobaczył. Możesz jakoś opisać jak ona działa? A może masz jakieś zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 22.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Niezależnie od twojego aktualnego przypadku, w przyszłości woda może też podchodzić od spodu jak masz tam glinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 23.07.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 witam, co do zabezpieczenia od wewnątrz kręgów to zgadzam sie z "Yamnikiem" ceresit CX- cement montażowy. generalnie są 3 rodzaje CX 1, CX 5 iCX 15. czas wiązania adekwatnie do nazwy 1 minuta ( ten raczej stosuje się na przykłaając sypki cement na wyciek. po chcili twardnieje) Cx5 około 5 minut i cx 15 około 15 minut. i faktycznie lpiej rozrabiać sobie małe ilości bo inaczej "szpachelka może zastygnąć w cemencie" . podłoze nie musi być suche. zresztą w studni, przy tekiej wilgoci ciężko będzie aby kręgi wyschły dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.07.2008 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 W zeszłym roku nie było problemów, na wiosnę też n ie bo zima była bez śniegu dopiero po lipcowych ulewach pojawiła się woda w studni tak więc od spodu nie powinna się przedostawać. Jeżeli uda mi się uszczelnić kręgi to uszczelnię też dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 26.07.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Dziękuję za podpowiedź. Zaprawa Ceresit CX 5 zdała egzamin Studnia nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BaK 27.07.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Dołączając się do wątku proszę o poradę: Kupiłem działkę (Milanówek), na której jest studnia podobno na 30m i zdaje się że wąskorurowa. Jesienią gdy poziom wód gruntowych był na ok. 160cm (co wykazały badania geotechniczne na dzialce) w kręgach stała woda i zakrywała rurę studni. Aktualnie wody w kręgach nie ma (zapewnne ze względu na obnizenie poziomu wód gruntowych). Wiosną ekipa studniarska zamontowała pompę ręczną (niestety nie byłem przy montażu i nie wiem z jakiej głębokosci wybiera wodę) ale za każdym razem po krótkiej przerwie w pompowaniu (np. jeden dzień) na początku leci brudna praktycznie bura woda, po czym po kilku "machnięciach" leje się przejrzysta woda o lekko żelaznym posmaku. Dodakowo studniarz stwierdził, że pod dolnym kręgiem jest piasek (obudowa nie ma dna z betonu). Ponieważ zamierzam wewnątrz kręgów zamontować zestaw hydroforowy chciałbym wiedzieć, czy: 1. Ze względu na pojawiającą się wewnątrz kręgów wodę powinienem trochę ją zasypać/zalać dno betonem żeby wewnątrz było sucho? 2. Skoro woda w obudowie zakrywała jesienia rurę studni to jak ją przedłuzyć przy ewentualnym zasypywaniu/zalewaniu dna obudowy, zeby wszystko bylo szczelne? (bo jak rozumiem wlewanie się wody gruntowej do wnętrza studni nie jest zjawiskiem korzystnym) 3. Na jakiej głebokości w obudowie zamontować zestaw hydroforowy, żeby nic nie zamarzło w zimie? 4. Na jakiej głębokości wyprowadzić rury tłoczne na zewnątrz i jak ewentualnie je zaizolować dla pewności? 5. Czy i ewentualnie jak powinienem uszczelnić wylot rury studni po wprowadzeniu do niej rury ssacej zestawu hydroforowego 6. Czy bura woda na początku pompowania pompą ręczną nie jest zjawiskim niepokojacym i czy w związku z tym nie powiniem jakoś dodatkowo zabezpieczyć zestawu hydroforowego? 7. Czy jak założę za pokrywę obudowy szczelny właz żeliwny, to muszę go jakoś dodatkowo docieplać? Z góry dzięki za rady/opisy praktycznych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.05.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Wprawdzie minęły prawie 2 lata, ale temat suchej studni dla hydroforu stał się dla mnie aktualny. Bardzo bym chciała znać odpowiedzi na pytania z powyższego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 30.05.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Hydrofor lepiej postawić w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikary 23.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Dziękuję za podpowiedź. Zaprawa Ceresit CX 5 zdała egzamin Studnia nie cieknie Czy uszczelniałes tylko od środka? Co po kilku latach? Czy dalej szczelna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts