Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uszczelnić studnię od środka?

Recommended Posts

Mam studnię wierconą, której obudowę stanowią 3 wkopane w ziemię kręgi. Ostatnio po znacznym nasileniu opadów, na połączeniach kręgów, do studni zaczęła przeciekać woda. Czy można to jakoś uszczelnić od środka np. folią w płynie. A jeżeli tak to jaką folię najlepiej zastosować?

Witam !!! Ja mam studnię na deszczówkę i uszczelniłem połączenia od środka cementem montażowym (zdaje się ceresitem) - 5 kg kosztuje ok 25 zł - kupowałem w castodramie. Trzeba tylko rozrabiać małe ilości bo momentalnie zastyga. Najlepiej wciskać to w szczeliny a na koniec otynkować spoiny z zewnątrz ("z wałeczkiem").

Witam !!! Ja mam studnię na deszczówkę i uszczelniłem połączenia od środka cementem montażowym (zdaje się ceresitem) - 5 kg kosztuje ok 25 zł - kupowałem w castodramie. Trzeba tylko rozrabiać małe ilości bo momentalnie zastyga. Najlepiej wciskać to w szczeliny a na koniec otynkować spoiny z zewnątrz ("z wałeczkiem").

Mi tym kleili szambo i na razie sucho w środku :wink:

Nie wiem w jakich rurach masz tą studnie wywierconą ale w takim przypadku najlepsza byłaby tzw głowica studni (uszczelniająca studnie przed wlewaniem wody do środka) Jeżeli są to rury pcv 110 lub 160 mm to moge podać nr tel do sprzedawcy (koszt ok 190zł) A woda niech sobie stoi w tych kręgach

witam,

co do zabezpieczenia od wewnątrz kręgów to zgadzam sie z "Yamnikiem" ceresit CX- cement montażowy. generalnie są 3 rodzaje CX 1, CX 5 iCX 15. czas wiązania adekwatnie do nazwy 1 minuta ( ten raczej stosuje się na przykłaając sypki cement na wyciek. po chcili twardnieje) Cx5 około 5 minut i cx 15 około 15 minut. i faktycznie lpiej rozrabiać sobie małe ilości bo inaczej "szpachelka może zastygnąć w cemencie" :wink: . podłoze nie musi być suche. zresztą w studni, przy tekiej wilgoci ciężko będzie aby kręgi wyschły dobrze.

Dołączając się do wątku proszę o poradę:

Kupiłem działkę (Milanówek), na której jest studnia podobno na 30m i zdaje się że wąskorurowa. Jesienią gdy poziom wód gruntowych był na ok. 160cm (co wykazały badania geotechniczne na dzialce) w kręgach stała woda i zakrywała rurę studni. Aktualnie wody w kręgach nie ma (zapewnne ze względu na obnizenie poziomu wód gruntowych).

Wiosną ekipa studniarska zamontowała pompę ręczną (niestety nie byłem przy montażu i nie wiem z jakiej głębokosci wybiera wodę) ale za każdym razem po krótkiej przerwie w pompowaniu (np. jeden dzień) na początku leci brudna praktycznie bura woda, po czym po kilku "machnięciach" leje się przejrzysta woda o lekko żelaznym posmaku. Dodakowo studniarz stwierdził, że pod dolnym kręgiem jest piasek (obudowa nie ma dna z betonu). Ponieważ zamierzam wewnątrz kręgów zamontować zestaw hydroforowy chciałbym wiedzieć, czy:

1. Ze względu na pojawiającą się wewnątrz kręgów wodę powinienem trochę ją zasypać/zalać dno betonem żeby wewnątrz było sucho?

2. Skoro woda w obudowie zakrywała jesienia rurę studni to jak ją przedłuzyć przy ewentualnym zasypywaniu/zalewaniu dna obudowy, zeby wszystko bylo szczelne? (bo jak rozumiem wlewanie się wody gruntowej do wnętrza studni nie jest zjawiskiem korzystnym)

3. Na jakiej głebokości w obudowie zamontować zestaw hydroforowy, żeby nic nie zamarzło w zimie?

4. Na jakiej głębokości wyprowadzić rury tłoczne na zewnątrz i jak ewentualnie je zaizolować dla pewności?

5. Czy i ewentualnie jak powinienem uszczelnić wylot rury studni po wprowadzeniu do niej rury ssacej zestawu hydroforowego

6. Czy bura woda na początku pompowania pompą ręczną nie jest zjawiskim niepokojacym i czy w związku z tym nie powiniem jakoś dodatkowo zabezpieczyć zestawu hydroforowego?

7. Czy jak założę za pokrywę obudowy szczelny właz żeliwny, to muszę go jakoś dodatkowo docieplać?

Z góry dzięki za rady/opisy praktycznych doświadczeń.

• 1 year później...
  • 2 years później...