Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niedość że otwór miałem za szeroki to jeszcze okazało się że za nisko o 3cm. No i trzeba kuć. Tylko co z tymi dwoma prętami w nadprożu. Nie walnie mi cos jak te prety przetne? Myslalem by je przeciac a nastepnie wyzej wstawic jakiś teownik czy coś.

Nadproże mam wylewane w srodku, po obu bokach są cegły (wys. nadproża 12cm - cegła) . Nad nadprożem mam 1,5 pustaka BK, a dalej już głowny wieniec stropu. Szerokosc otworu 1m.

https://forum.murator.pl/topic/105431-kuje-nadpro%C5%BCe-dzwiowe-zew-tylko-czy-mi-sie-nie-zawali/

Walnąc w sensie dużego bum nie walnie, ale jak wytniesz dolne zbroejnie , pozniej dociążysz strop, spadnie śnieg na dach (nie znam konstrukcji) to może sie ugiąć, oprzecz na drzwiach i problem gotowy.

Podkuj i nie tnij pretów.

Zeszlifuj futryne górną

Z kułem już cegły z wierzchu. Prety w wylanej czesci sa na samym dole, oblane od dolu paroma mm betonu. Prety sa dwa. Wylana czesc jest dokladnie po srodku nadproza (szerokosc muru 24cm BK). Czyli wylana czesc ma 12cm i po obydwu stronach sa cegly po 6cm, ktore juz z kulem o te 3cm.

No patrzac od dolu to te prety mialy ten 1cm betonu, moze. A ile powinno byc oblane od dolu? O podlozeniu czegos pod nie przed zalaniem to pewnie nie pomysleli bo i po co.

Wieniec nie wiem i wole nie wiedziec... na tym etapie.

Niedość że otwór miałem za szeroki to jeszcze okazało się że za nisko o 3cm. No i trzeba kuć.
Ale dlaczego trzeba kuć. Czegoś tu nie czuję. Czyżbyś kupił drzwi zanim wybudowałeś budynek?

Nie, drzwi oczywscie zakupilismy po wszystkim ale chcac zaoszczedzic trzeba isc na ustepstwa. Drzwi nie sa robione na wymiar przez tego producenta i dlatego musze otwor powiekszysc o te 3cm albo najwyzej te drzwi wpuscic w dol w próg o te 3cm.

Otwor przy surowym mialem taki jak trzeba zanim mi zrobili koncowa wylewke. Moi eksperci od fundamentow niestety zknocili mi chudziaka ktory mial przesuniecie o 3cm i stad problem, ktory wyszedl po wylewce. Nagle drzwi wejsciowe zmniejszyly sie.

Z kierwonikiem wiadomo jak to jest, przy nadprozach go nie bylo na dzialce. Wieniec ma spokojnie to wytrzymac tylko radzil po wycieciu tych pretow wstawic tam teownika 80 przy montazu futryny.