Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafa -dlaczego taka różnica w cenie

wroclawianka

Recommended Posts

witam

Zrobiłam wycenę szafy u znajomego stolarza i cana mnie prawie zabiła

szafa 2530 x 2060x 580x fronty fornir 8500

szafa druga 2800x2070x900 laminat 8800

Ztego wszystkiego dla porónania cen poszłam do Senatora no i ta sama szafa też fronty Fornir jedna 5 ale fornir) tyś a druga 3500 trż fornir

Czym może być spowodowana taka róźnica w cenie , bo przecież fornir to fornir czy może być fornir tańszy i droższy czy też znajomy mnie naciąga .

Pomocy

ja niedawno zleciłem zrobienie 2 szaf (raumplus) i chociaz mam lustra w drzwiach to jeden bok szafy jest widoczny i on bedzie w fornirze dębowym (lakierowanym na kolor wenge) - koszt fornirowania koleś mi wyliczył na 600zł/m2 o ile się nie mylę.

a jak poszedlem do komandora i zrobilem wycene identycznej szafy tylko że bok ze zwykłej płyty laminowanej to wycenili mi to .. o 200zł taniej.. tak więc wybrałem raumplusa i te boki z forniru.

fornir moze byc tańszy i droższy - forniry z drewna egzotycznego będą na pewno o wiele droższe niż zwykły dąb.

musisz zapytać tego Twojego znajomego stolarza jaki fornir zastosował do wyceny, ale i tak cena tej szafy dosc duza - no chyba że w środku masz mnóstwo szuflad, koszyków, platform...

pozdr

Dodatkowo pewnie ten stolarz mniejszą ilość takich szaf wykonuje więc zajmie mu to więcej czasu niż w komandorze czy innym senatorze. Porónaj też grubości użytych elementów.

Niby dlaczego? Jedyna różnica to taka, że firmy do nawiertów używają maszyn wielowrzecionowych, ale przy szafach to niewielka oszczędność. Zresztą nie jest powiedziane, że ten stolarz nie zleca nawiertów w formatyzerni. A jeśli mu to zajmie więcej czasu, to tylko dlatego, że będzie robił dokładniej. Mimo wszystko różnica w cenie i tak spora. Ja obstawiam że znajomy stolarz wie na ile Cię stać.