robercikzs 22.07.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witam, Wszystko juz wiem tylko nie mam pojecia kiedy zabetonowac boki kostki, przed czy po ubiciu maszyna? Krawezniki odpadaja, bo nie ma linii prostych. Wiem, ze uklada sie kostke i potem kielna uklada po jednej i drugiej stronie, tylko nie wiem kiedy i dokladnie jak to zrobic aby bylo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianga 23.07.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Witam boki kostki zabetonuj dopiero po ubiciu przez maszynę ale podczas ubijania maszyną druga osoba musi Ci przytrzymywać kostkę żeby się nie rozjechała najlepiej deskę przyłożyć i przestawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 23.07.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 xxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 24.07.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Kostka bedzie z firmy libet piccola. Jednak beda linie proste (ale krawezniki i tak odpadaja). Beda tez kola lub fragmenty kola laczace proste odcinki. Przy prostych odcinkach myslalem o zrobieniu takich ala szalunkow z desek, aby kostka przy ubijaniu sie nie rozeszla na boki. Po ubiciu zdejmie szalunki i wyloze boki chodnika betonem w taki sposob, aby potem przykryc to ziemia. Tak to ma mniej wiecej wygladac:http://www.stc-szkolenia.pl/kostka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 25.07.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 kostka musi miec krawezniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 25.07.2008 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Zalezy co rozumiesz pod nazwa kraweznik. Jezeli obrzeze, to sie zgodze, ale jesli typowy kraweznik to juz nie. Sam widzialem kostke bez typowego kraweznika, tylko oporowane betonem i nic sie z tym nie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.07.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 kostka musi miec krawezniki. Wcale nie musi, można betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 25.07.2008 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 wlasnie o to mi chodzi, tylko kiedy ten beton sie daje. Raczej przed ubijaniem kostki, bo inaczej by sie rozeszla. Tylko po jakim czasie juz mozna ubijac ja maszyna, aby bylo dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 U nas suchy beton tzw. chudziak, który dawaliśmy pod kostkę wysunęliśmy trochę dalej (ok.15-20 cm), najpierw porządnie ubiliśmy podłoże na równiutko, ułożyliśmy kostkę, ubiliśmy, chociaż prawie nie było co bo podkład był równiutki. Jak na brzegu kostka odsunie się troszku to można poprawić. Później obbetonowaliśmy brzegi na skosik. Nie wiem czy to jest poprawne technologicznie ale od pół roku działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 25.07.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 krawężnik - czyli rzecz jasna obrzeże musi być zawsze. Z czego wykonane - to już inna sprawa. Możliwości jest wiele- tradycyjny krawężnik- krawężnik pod "kostkę"- palisada- muritp jeśli nie chcemy by to obrzezę było widoczne - można tak zrobić bez problemu - ale to kosztowniejsze niż z obrzeżem. piasek z cementem (na którym się czesto kostke uklada) sie do tego nie nadaje. Musi to byc beton min B15 - odpowiednio zaglębiony. Najlepiej zrobić tego typu konstrukcje przed ukladaniem kostki - normalny szalunek i zalany betonem - pamietająć o dylatacjach konstrukcyjnych. W tedy tak projektujemy taki "szalunek" by po ułożeniu kostki beton przykryła ziemia - czy inny "materiał" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 piasek z cementem (na którym się czesto kostke uklada) sie do tego nie nadaje może się i nie nadaje, ważne że działa! Ciekawe co byś zrobił na wijącej się ścieżce przez ogród? krawężniki? chyba że se potniesz na 20 cm kawałeczki. A sorry, w tym wypadku pewnie palisada. Szkoda że kilka razy droższa od kostki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia_2 18.08.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 http://www.ekobord.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts