Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich :D Cztałem kilka Waszych wypowiedzi i zaóważyłem kilka mało istotnych spójności ; na jaką h....re ten internet skoro nikt nie czyta opini na temat danej firmy , mianowicie ; Ariston specjalizuje się w pralkach , Beko jest firmą pjagiatową i większość podzespołów jest Firmowych , Polar to Wirpool , co po niemniecku znadzy systemy wodne , Kaddy to Ariston , Indesit zajmuje się systemami chłodniczymi , itd. zapraszam do lektury , a potem można prubować na własnej skurze . Pozdrawiam Jacek .

Ciekawe...To ja poproszę taką lekturę. Ciekawe, gdzie można znaleźć informacje, że np. Ariston specjalizuje się w produkcji pralek, skoro produkuje też inny sprzęt i jak wiadomo "każda sroka swój ogon chwali" Mi tam się ten wątek podoba, choć przyznaję, że lepiej byłoby podawać oprócz nazwy firmy model psującego sie sprzętu.

Mam 5 lat piekarnik do zabudowy Amica - bez zarzutu. Plyta gazowa Amica jest natomiast beznadzejna. Lodowka Electrolux dziala bezproblemowo. Pralka Bosch dziala rowniez bez problemu. Jezeli chodzi o telewizory LCD do polecam Sharp, Toshiba, Sony i z tych dla zwyklych smiertelnikow Samsung i LG.

Uśmiejecie się pewnie z naszej pralki: czeski "Tamat" działa bez zarzutu od 1980, albo 1981 roku i jak do tej pory był wymieniany gumowy kołnierz i programator (chyba 10 lat temu) :lol: :lol: :lol:

Trzeba ją będzie wymienić, bo prądu pewnie żre jak 2 nowe, ale ciężko wywalić jak działa :oops:

amica niestety i mastrcook - to w dziedzinie kuchenek, masakrycznie sie psuja. reszta sprzetow jak na razie bez zarzutu:)

nie rozumiem dlaczego niektórzy biorą udział w dyskusjach które ich nie interesują.

moim skromnym zdaniem - niektóre modele i firmy w danych dziedzinach to naprawdę niewypał. więc dobrze by było sobie podyskutować z bardziej doświadczonymi.

zachodzę do sklepu i pytam się pana jaką pralkę by mi polecił - mówię na czym mi zależy, podaję cenę - a on mi 10 firm wymienia. co robić?

nie każdy wie kto, gdzie, z kim. przykład Whirpool - Polar. obydwie te firmy piorą u mnie w domu - Polar niezawodny, Whirpool - badziewie - w dodatku ździerstwo w częściach wymiennych.. nie wspomnę że pranie po wyciągnięciu wygląda okropnie - jest niedoprane! co teraz można na ich temat powiedzieć? systemy wodne? :lol:

na aristona wszyscy, jak jeden narzekają - głównie na pralki a ponoć się w nich specjalizują...

ja co prawda jeszcze nie zamówiłam ale wybrałam pralkę Bosch. polecam opinie na ceneo. mam nadzieję że nie piszą ich sprzedawcy pralek... oprócz opini na ceneo i forach takich jak to zaglądam czasami do słownika ortograficznego. pozdrawiam wszystkich dyskutujących bez złośliwości

pralka ARDO po dwoch latach farba poschodzila, pompka zepsula i przelacznik programow.

Watek w sumie bez sensu bo nikt nie uzytkuje jednoczesnie kilku pralek czy kilku telewizorow. U mnie pralka Ardo jest juz 9 rok eksploatowana. W szczytowych latach musiała oprac rodzine 7 osobową. Teraz juz tylko 6 osob z czego 2 to małe dzieci, ktore wychowujemy w sposob dosc tradycyjny (na dzien pieluchy tetrowe a nie pampersy) - wiec zasikanie 10 pieluch, 10 spioszkow i 1 kompletu pościeli nie bylo czyms wyjatkowym. Zdarzały sie dni, ze pralka robiła 3 pranie dziennie i 10 pran w tygodniu i tak od 9 lat a ona, tfu, tfu, działa bez nawet 1 naprawy.

I nie uzywamy calgonu :lol:

Kurcze jak czytam Wasze komentarze, to wydaje mi się, że mam duże szczęście. Jakoś nie spotykają mnie tak często awarie sprzętu. Chociaż moja mama ma ciągle problem z lodówkami, psują się raz na 3-4 lata! Nie pamiętam marek. U mnie jedynie popsuł się odkurzacz Zelmera i pralka Whirlpoola, ale miały już swoje lata, można wybaczyć. Teraz kupiłam pralkę MPM i odkurzacz Philipsa (mam też ich TV LCD bardzo dobry). A z nowych produktów synek skarży się na plamki na monitorze LG kupionym w tym roku, gwarancja nie uznana, bo za mało tych plamek, a też jak czasami sobie usiądę przed komputerem, to obraz ładny, ale te plamki wkurzają. Jednym słowem nie fair z ich strony.
Opiekacz MPM z wymiennymi wkładami - do gofrów nie dopieka gofrów od górnej strony - reklamacja uznana przez MPM, nie potrafił nikt tego naprawić (2 sztuki), oddali kasę koniec końców - pani ze sklepu internetowego która realizowała zwrot ma taki sam problem, więc chyba nie tylko moje egzemplarze ale generalnie jest to niedopracowany produkt.
moja kuzynka kupiła lodówkę Beko i od nowości to jest 2 miesiace chodziła non stop tzn nigdy się nie wyłączała, po piersze naciągła kupe prądu i po drugie przestała chłodzić mimo że cały czas pracowała. teraz czekają 3 tygodnie na przyjazd serwisu

U moich rodziców pralka Whirlpool wytrzymała 10 lat, a lodówka Bauknecht ma już 12 lat i nadal super działa (bez żadnych napraw).

Zgodzę się z którymś z Forumowiczów, że Manta jest JEDNORAZOWA.

Mikrofalówka Zelmer - po roku popsuła się gałka od ustawiania czasu.

amica niestety i mastrcook - to w dziedzinie kuchenek, masakrycznie sie psuja. reszta sprzetow jak na razie bez zarzutu:)

akurat Amica chyba własnie najlepiej robi kuchenki! mam i nie narzekam, pralki już bym nie wziąl....

akurat Amica chyba własnie najlepiej robi kuchenki! mam i nie narzekam, pralki już bym nie wziąl....

sorki ale chyba nie,ja napewno nie kupię żadnego sprzętu na A,najczęściej się psuje :cry:

...i moje trzy grosze... TV Grundig 28"-12lat (2x naprawa); pralka Polar PFL800 -2 lata ( poprzednia też Polar ok.12lat-programator,łożyska,fartuch sam naprawiałem); :lol: lodówka-odkąd pamiętam w domu zawsze był Polar. Może mam fart i trafiam na niezłe egzemplarze :wink: I jeszcze jedno-pralka i tv "dziabie" non stop (no wiecie,dzieci w domu) :evil:

zastanawiam się gdzie jakość sprzętu z naszych ;lat młodości, pralka pierwszy automat sprawna przez 20 lat, telewizor coś koło tego ..........itd..

Trzeba na to wszystko nałożyć coś co w psychologii nazywa się pozytywną percepcją pamięci czyli, stare czasy wspominamy dobrze!

Owszem, moi rodzice mieli telewizor, pralkę i lodówkę przez 15-20 lat, a dlatego że: nową ciężko było kupić, koszt serwisu był stosunkowo tani. A pamiętam że "komucholskie" lodówka, zamrażarka, pralka psuły się! W pralce Polar padał programator mechaniczny (terkotał jak traktor), łożyska (pralka skakała po całej łazience), w lodówce Mińsk(?) wymieniali agregaty ze 2-3 razy itd. Zamrażarka Mors miała wymieniany agregat i uszkodzoną obudowę i takiego sopla z boku :) A telewizor Rubin, to był grat!: kolory mu uciekały, obraz się zwężał, serwis co chwilę bo coś się w nim zjarało. Gaśnicę powinni dodawać w zestawie :) Tak więc nie wzdychajmy tak za tym sprzętem...

Ja mam teraz:

- pralkę Whirlpool 6-zmysł - no problem od 8 lat, 2-3 lata temu zaczął głupieć programator, wydłużał czas cyklu, ale jak "usłyszał" w łazience słowo "serwisant" to sam się naprawił :lol:

- lodówkę Electrolux - no problem od 8 lat

- piekarnik, okap i płytę gazową Mastercook - jak wyżej

- TV Grundig 21" kineskopowy - pilota zajechaliśmy, TV chodzi od prawie 10 lat

- robot Philips Cucina - no problem, 5-6 lat

- wieża hi-fi Grundig - nooo, ma z 15 lat, CD przerywa, ale już damy mu odejść w spokoju :)

- kino domowe Sony - nie czyta niebieskich płyt pieroństwo :), bez serwisu dotąd

- monitor lcd Samsung - no problem, ale ma 2 lata

- frytkownica Moulinex, grill elektryczny i wyciskarka Clatronic, mixer ręczny MPM, kawiarka Bosch, krajalnica Zelmer - no problem

- odkurzacz Zelmer Cobra - córka załatwiła zwijacz kabla, i pękł kabel przy wtyczce (sam naprawiłem) - jest trochę głośny, ale Zelmery u teściów i rodziców są lepsze, jakiś felerny model

Jedyne co serwisowałem to czajnik elektryczny Braun, ale to z własnej winy, bo jest fajny i wygodny.

Na koniec przytoczę jeszcze opowieść o odkurzaczu rekordziście w mojej familii: maszynie marki Hoover (żadna Made in China) która zakończyła swój żywot w tym roku po... jakiś 30 latach użytkowania!

Był to odkurzacz piorący, ale typu jakiego w polskich sklepach AGD nie widziałem. Z resztą w necie znalazłem jej "wnuków" tylko na stronach www amerykańskiego Hoovera. Dziadkowie przywieźli ją z RFNu, bedąc na saksach. Dwie kręcące się szczotki, cały napęd w aluminiowej odlewanej obudowie i zbiornik na płyn nad nimi. Prać dywan można było stojąc wyprostowanym. Ze starości to plastik się już kruszył... ale pracowała! Szczotki się wytarły i w bielskim Befaszczocie dorabialiśmy. To był Hoover!!

• 7 months później...

ja mam pralke LG 7 kG wsad- dziala od 7 lat - co 2 dni pranie i dziala super, amica piekarnik, okap i plyta - dziala ok od 6 lat, lodowka amica nordline miala jakies problem,y ze sterownikiem na poczatku - wymieniono i dziala juz 6 lat bez problemu - reasumujac - kupywac nalezy sprzet z wyzszej polki danego producenta i nie bedzie problemu - a polski sprzet tez jest dobry i serwis szybki - chwale tu amica i zelmer -

teraz bede kupywal nowa kuchnie ikea ze sprzetem elektrolux (od sieprnia 2009 w ikea) i az sie boje co to bedzie :)

Zdecydowanie polecam kuchenki Bosha - korzystaliśmy z jednej w czasie kiedy wynajmowaliśmy mieszkanie razem z parą znajomych. Gotowało się dużo i raczej nieostrożnie, a kuchenka, choćby nie wiem czym i w jakiej ilości zalana działała wzorcowo. Natomiast w domu moja mama chuchała i dmuchała na swoją piękną Amicę w stylu retro, którą po dwóch latach odpalała już zapałkami a po trzech wy....rzuciła :roll: Teraz ma Aristona (ten kremowy model) i póki co działa, jak długo, zobaczymy. Polecam natomiast jeszcze pralki Electrolux. Nasza chodzi 8 lat i pierze bardzo ok i nie daje o sobie znać w żaden inny sposób :D

Mam sprzety roznych firm, najwieksza inwestycja w jakosc miala byc zmywarka i pralka Siemensa, bo to sa sprzety najczesciej (codziennie) przeze mnie uzywane.

Pralka zaczela po jakis 3 mies. bardzo glosno chodzic, jakby wor z kamieniami byl prany, a wiruje jak startujacy samolot.

Natomiast zmywarka ma tedencje do przedluzania zmywania w nieskonczonosc, podejrzewam ze to przez zbyt czuly optyczny czujnik stopnia zabrudzenia wody. Co miesiac musze czyscic filtry bo mi zaczyna wydluzac zmywanie do 2,5-3 godzin, a program normalnie chodzi 1,5 godz. Po prostu przekombinowali z ta automatyka.