Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

juz od jakiegoś czasu czytam Twój dziennik i wreszcie postanowiłam sie odezwać bo potem pogubię sie z tymi moimi pytaniami.

My również marzymy o takiej salsie wiec pewnie będę cały czas śledzić ten temat .

Na dzień dzisiejszy chciałam zapytać o te zmiany w projekcie bo z tego co przeczytałam to zrozumiałam że nie były one wprowadzone odrazu przy zakupie projektu zgadza sie?

czy takie zmiany moze wprowadzić dowolny projektant?

czy musi to być w tym samym biurze?

i jeszcze jedno odnośnie solarów

jaki to jest koszt?

i czy faktycznie warto ze wzghlędów osxzczędnościowych sobie cos takiego zafundowąć tzn. czy taka inwestycja szybko sie zwróci?

no i wogóle jeśli mogłabyś napisać cokolwiek o funkcjonowaniu tego tzn. czy to ogrzeje tylko wodę?

sorki za być może głupie pytania ale jestem w tym zielona

To zależy o jakie zmiany chodzi. Istotne czyli co do konstrukcji, instalacji, usytuowanie kominka wymagają odrębnej zgody(zmiany trzeba nanieść na projekt i wysłać do akceptacji do autora projektu); są też zmiany na które nie potrzeba zgody np. takie

http://foto2.m.onet.pl/_m/5a7799919ee45a0761cc74109bec69aa,21,19,0.jpg

proponuje zapisać to zdjęcie i sobie powiększyć, żeby łatwiej było czytać :wink:

Zmian może dokonać osoba która ma uprawnienia. Ja drugi raz nie skorzystałabym z usług biura projektowego, za dużo pieniędzy nas to kosztowało, często kierownik budowy ma takie uprawnienia i może zmiany nanieść i w dodatku taniej - przynajmniej w naszym przypadku tak by było korzystniej finansowo, ale mądry Polak po szkodzie :wink:

W biurze można kupić projekt, ale zmiany może nanieść ktokolwiek, kto oczywiście ma uprawnienia :)

Co do solarów to odpiszę za chwilę, muszę zapytać męża on się w tym bardziej orientuje

Zdecydowaliśmy się na solary firmy ROTO. Układa się je, nie na dachówce, tylko dokładnie tak jak okna dachowe, czyli efekt wizualny jest o wiele lepszy. VELUX też ma fajne solary, ale niestety o wiele droższe. Kupiliśmy tylko panele w ROTO, a pozostałe akcesoria zakupimy w innym miejscu - będzie taniej.

Nam będą one służyły tylko do ogrzania wody użytkowej, dlatego zakupiliśmy dwa panele (wystarczą dla rodziny 3-4 osobowej ).

Kolektory, kołnierz, złączki i zestaw montażowy ( wszystko ROTO ) kosztował nas 3800 zł brutto.

Musimy jeszcze dokupić grupy pompowe (pompa, manometr, przepływomierz, zawory), sterownik z wyświetlaczem LCD, zasobnik 300l z dwiema wężownicami i grzałką elektryczną oraz naczynie wzbiorcze 8l co będzie kosztowało od 4000-6000 tys. zł.

Wszystko razem wyniesie od 7000-10000 zł

Cześć wszystkim!!! Obserwuje to forum od pewnego czasu, czytam Wasze komentarze i dzienniki. Też buduję salsę!! Po prawie 2 letnich zmaganiach o pozwolenie w końcu mogę zacząć budowę a tu....śnieg!! Co prawda jest jeszcze jedna przeszkoda-kredyt ale jestem dobrej myśli. bardzo cieszę się że jest takie forum bo np. zastanawiałam się nad kolektorami i już się nie zastanawia tylko jestem pewna że je zrobię i to Wy mnie przekonaliście :D . Jak tylko zacznę budowę oczywiście założę dziennik żeby dzielić się doświadczeniami a mam nadzieją że na początku marca zniweluję teren :) . Pozdrawiam serdecznie :D

Witamy :D

No nie wiedziałam, że mam taki dar przekonywania :lol: Cieszę się, że również chcecie solary, to dobry wybór.

Nie da się ukryć, że śnieg przeszkadza i to bardzo, gdyby nie to już mielibyśmy folię na dachu , a może nawet dachówkę :roll:

Poprzednia zima była łaskawsza dla budowniczych.

Czekamy na Wasz dziennik

Pozdrawiamy

Hej Igma, nie zaglądałam dawno do Twojego dziennika będąc przekonana, że ze względu na pogodę utknęliście :o Dzisiaj ,,biegam'' po forum i po dziennikach a tu TAAKIE zmiany. Szok! nawet śnieg nie straszny :lol: po prostu super!!!! Muszę regularnie Ciebie odwiedzać( czytaj: ...dziennik ), bo sezon budowlany w pełni :p :p pozdrawiam i podziwiam.
Witaj Igma domek coraz piękniejszy a Ty chyba coraz szczęśliwsza :D Fajnie zrobiłaś zdjęcia u góry ścianek działowych w trakcie prac bo można sobie podejrzeć jak pokoiki wyglądają w całej okazałości.Czekam z niecierpliwością na dalsze postępy prac.Pozdrawiam.

Cześć

Cieszę się, że mam się u mnie podoba i muszę Wam powiedzieć, że prawdopodobnie we środę będziemy mieli SSO. Drzwi i brama czekają na montaż a my czekamy na okna, mam nadzieję że najpóźniej za 2 tygodnie już będą i wtedy też będziemy mogli pisać, że mamy SSZ :D

Dużo pracy było bo wiatę sobie zrobiliśmy, pogoda nie sprzyjała no i kilka zmian ze ściankami działowymi też zrobiliśmy. Wszystko widać na zdjęciach, ale gdyby coś było niejasne to pytajcie, żeby uczyć się na moich błędach :lol:

Wróciliśmy z budowy ale za godzinkę znowu ruszamy, jest tam tak pięknie, słonko świeci, ptaki ćwierkają :D

Zapraszam do oglądania bo za chwilę nowe fotki będą w dzienniku :D

Widzę że pogoda się poprawiła i prace na budowie wrą całą parą.Super!!!!!!!!!!!!taras będzie na półokrągło tak jak w projekcie też Mi się taki podoba ale jeszcze nie wiemy jaki zrobimy.Drzwi do garderoby też mysleliśmy dać z boku tylko jeszcze nie wiem z którego od okna czy od drzwi ale powiększać jej nie będziemy bo chcemy przed nią szafę jeszcze zmieścić.Życzę powodzenia w dalszym budowaniu. :D

Albo ta Wasza taka ładna,albo murarze super.Albo jedno i drugie :D

Fajnie wszystko wygląda.Salsowy korytarzyk na górze wygląda naprawdę super.Inaczej niż w innych projektach.Pogoda będzie coraz lepsza ,więc pewnie niedługo zobaczymy fotki z dachóweczką.Pozdrowienia

co jest ładne?

Fajnie wszystko wygląda.Salsowy korytarzyk na górze wygląda naprawdę super.Inaczej niż w innych projektach.Pogoda będzie coraz lepsza ,więc pewnie niedługo zobaczymy fotki z dachóweczką.Pozdrowienia

Nam też się bardzo podoba góra, mimo, że mury surowe jest naprawdę przyjemnie. pozdrawiamy

co jest ładne?

Chodziło mi o cegłę tylko gdzieś mi słówko wcięło :oops:

Ładniej się prezentuje od porothermu.

Salsa super!