Gość 26.09.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Wiemy już prawie wszystko o GWC, ale czy ktoś może mi powiedzieć jak dalej rozprowadzić powietrze jeśli nie planuję rekuperatora ? Wymyśliłem sobie, że rozprowadzę je kanałami (system Domus z PCV) przy pomocy odpowiedniej mocy (jeszcze nie wyliczyłem jakiej) do pokoi (salonu, sypialni) nad okna, symulując w ten sposób uchylone okna. Dalej powietrze zostanie wypchnięte przez kratki wentylacji grawitacyjnej w kuchni i łazienkach. Czyli jest to wentylacja nawiewna. Czy o czymś zapomniałem ? Czy ktoś z Was robił już coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.09.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Wiemy już prawie wszystko o GWC, ale czy ktoś może mi powiedzieć jak dalej rozprowadzić powietrze jeśli nie planuję rekuperatora ? Wymyśliłem sobie, że rozprowadzę je kanałami (system Domus z PCV) przy pomocy odpowiedniej mocy (jeszcze nie wyliczyłem jakiej) do pokoi (salonu, sypialni) nad okna, symulując w ten sposób uchylone okna. Dalej powietrze zostanie wypchnięte przez kratki wentylacji grawitacyjnej w kuchni i łazienkach. Czyli jest to wentylacja nawiewna. Czy o czymś zapomniałem ? Czy ktoś z Was robił już coś takiego ? Moim zdaniem kratki nawiewne powinny być umieszczone przy grzejnikach. Spowoduje to, że chłodniejsze powietrze (pomimo zastosowania GWC) nie będzie tworzyło nieprzyjemnych przeciagów. Twój pomysł z umieszczeniem wlotów nad oknem jest dobry pod warunkiem istnienia pod tym oknem grzejnika. Musisz pamiętać o szczelinach pod drzwiami lub kratkach wentylacyjnych w drzwiach łazienki i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 kratek nawiewnych nie powinno się umieszczać w planowanych bezpośrednich strefach przebywania ludzi ( łóżko, fotel itp ). ale bez przesady z zastosowanym rekuperatorem i prawidłowo ocieplonej instalacji powietrze w nawiewnikach nie powinno spadać poniżej 15-16 C przy 20-21 C wdomu. A te nawiewniki są przecież ciut oddalone od miejsc gdzie przebywamy. Przeciągów nie powinno być jeżeli prędkości przepływów powietrza będą odpowiednie, a więc przekroje rur odpowiednie. No i nie będziemy wymieniali całej kubatury domu na godzinę jak liczą niektórzy projektanci.Taką wymianę określa się jako wietrzenie ( np. po imprezce ). Normalnie to 30-50%. Oczywiście ilość nawiewów i wyciągów też musi być określona ilość. Kierunek "ciągu" oczywiście od pokoi do kuchni i toalety. Oj, najlepiej trzeba wszystko policzyć. ... a mowa o rekuperatorach bez dodatkowego dogrzewania powietrza. ... i jeszcze jedno, gdzieś czytałem, ale nie pamiętam dlaczego, że PVC na instalację wentylacyjną to nienjalepszy pomysł. Może ktoś wie, pamięta dlaczego ? CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.09.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 Ktoś napisał na wątku chyba o GWC Januszka, że w Austrii zbadali, że z PVC wydzielają się jony dodatnie (bodajże. W każdym razie te gorsze). To jedyna wzmianka o jakiej pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 29.09.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Coś w tym stylu ja pisałem, ale nie wiem czy się tyme przejmować, czy nie, bo to jedyna wzmianka którą znalazłem. Tutaj jest ten link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Dzięki za ostrzeżenie o PVC. Na jednej kondygnacji niestety będę musiał je zastosować (kanały płaskie). A potem jonizować ujemnie. Macie jakiś prosty sposób na ujemną jonizację ? Co do umieszczenia nad grzejnikami, to starałem się tak właśnie zrobić. W przypadku salonu jednak mam podłogówkę, ale mam nadzieję, że przy wysokości 3,3m nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts