Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy otwarty 85tyś ??? 170m2+garaż

Adams35

Recommended Posts

Mam projekt muratora " w stronę słońca " 170m2 po powiększeniu garażu + garaż około 30m2 , 10km od Krakowa, Brygady jakie znalazłem z wolnym terminem na sierpeiń 2008 wyceniały od 65tyś do 115 tyś za samą robociznę ! czy trafiałem źle ? moim zdaniem wybrałem najlepiej jak mogłem ( jeszcze nie klepnięte) za 85tyś. :o wtym mam jeszcze robociznę za ogrodzenie( bez przodu domu) czy szukać dalej ? Facet wydaje sie solidny , zapenia rzeczy których inni nie maja np, koparka, własny blaszak , kibelek. i"fachowców" izolacje termiczną fundamentów, drenaż domu. Dzięki za podpowiedzi ! :D

moim zdaniem to drogo, u mnie SSO (bez dachu), powierzchnia calkowita okolo 260m2, parter z uzytkowym poddaszem jest robione za 45 tys. (sciana 3W), wszystko, lacznie z kominami, sciankami dzialowymi i schodami oraz tarasem

niczym sie nie interesuje,no moze tylko tym zeby gdzies kupic taniej materialy niz maja w lokalnym skladzie

Bierz to nie drogo .

:o :o :o Hmm, Ja za domek 180m2 + garaż 40m2 - za tą samą robotę płacę 45kPLN.

Nie mam w tym blaszaku i koparki...., ale jedno to 1400,00 PLN, a drugie za całość to ok. 3000 (miałem skomplikowany fundament...).

Ekipa - 5 gości, robią szybko i dobrze.

Więc ja bym jeszcze poszukał na Twoim miejscu ....

dzięki ! sam juz nie wiem ! jedni mowią że prace nad SSO to 6 tygodni , ten za 85 tys ( wraz z dachem ) że 3 miesiące , i twierdzi że można wybodowac SSO w 6 tygodni, tylko pyta jak ? On potrzebuje 3 m-c !

i jesli tak jest to za trzy miechy pracy ?

Zamiast tradycyjnych fundamentow ( drewno) stosuje jakieś sysytemowe "TECH" metalowe, ponoć wszystko jest równiótkie, no i wogóle instalacje w fundamentach itp.

Savik ! może masz namiary na tych swoich, chetnie pogadam z nimi !

Chyba trochę drogo. Ja dopiero zaczynam rozglądać się za ekipą. Ostatnio oglądaliśmy realizację domku, którego projekt nas interesował (Emanuela z pracowni Dobre Domy). Właściciele za robociznę stanu surowego z więźbą zapłacili 30.000. A więźbę to ten domek ma nienajłatwiejszą. Specem nie jestem, dopiero zaczynam się interesować tajnikami budowlanki :D (to zresztą mój pierwszy post na forum), ale właściciele byli z budowlańców bardzo zadowoleni. Podobno ekipa rzetelna, sumienna i uczciwa. Rozmawiałem z szefem firmy, za troszkę większy domek (170 m2 + 30 m2 garażu) śpiewnął 40.000. W tym kominy, więźba, izolacja fundamentów. Nie wiem, jak będzie np. ze schodami, ale nawet jak będzie trzeba dodatkowo zapłacić, to na tle tego co piszesz cena jest bardzo rozsądna. Chciałem jeszcze pokręcić się za inną brygadą z nadzieją, że znajdę coś tańszego, ale chyba muszę dzwonić do faceta i umawiać się na spotkanie. Tym bardziej, że od razu zapowiedział, że do końca roku ma masę roboty, na jesieni zdąży zroić tylko stan zerowy, resztę zacząłby w marcu. Ja jestem na etapie załatwiania PnB, więc mi to nawet odpowiada.

Ekipa z Wyszkowa, realizacja - okolice Warszawy, więc ceny teoretycznie powinny być najwyższe.

Pozdrawiam,

Daniel

dzięki ! sam juz nie wiem ! jedni mowią że prace nad SSO to 6 tygodni , ten za 85 tys ( wraz z dachem ) że 3 miesiące , i twierdzi że można wybodowac SSO w 6 tygodni, tylko pyta jak ? On potrzebuje 3 m-c !

i jesli tak jest to za trzy miechy pracy ?

Zamiast tradycyjnych fundamentow ( drewno) stosuje jakieś sysytemowe "TECH" metalowe, ponoć wszystko jest równiótkie, no i wogóle instalacje w fundamentach itp.

Savik ! może masz namiary na tych swoich, chetnie pogadam z nimi !

Adams, niestety moi są już zaklepani, wolny termin będą mieli w okolicach października (może nawet bardziej listopada).

Co do udogodnień Twojego fachowca to wg mnie facet się nieźle marketinguje:

- "metalowe fundamenty równiutkie", to w zasadzie metalowe szalunki, w które wleje beton - uwierz mi, że najważniejsze są równe ściany, a fundamenty i tak ocieplisz i .... zakopiesz, one nie muszą być piękne tylko solidne;

- przepusty pod fundamentami, to woda, prąd, kanalizacja - dwie pierwsze zostawi Ci każdy budowlaniec jak mu powiesz, bo to żadna robota;

a kanalizację i tak Ci powinien rozprowadzić hydraulik - za kompletną usługę (z kuciem) skasuje Cię ok 500 PLN (bez materiału).

Wg mnie facet chce Cię naciąć, ale to tylko moje zdanie.

Co do 3 miesięcy to wszystko zależy ile osób buduje, moi weszli 01 lipca, a zejdą pewnie w II połowie sierpnia. Ale tak jak mówiłem ich jest 5 osób, jakby było ich np. 3 to pewnie by robili dłużej.

Pozdrawiam

http://birylo.pl/projekty/projekty_gotowe/c77c_-_zr__czny_wariant_3

SSO po negocjacjach i porównaniach z różnymi ekipami ustaliłem na 50 tyś zł. Kraków, gmina Kocmyrzów. Materiał załatwiam sam, niestety z uwagi na pracę nie mogę zawsze bywać. Ekipa z polecenia co do wykoania nie mam zastrzeżeń, natomiast przestrzegam, przed dodatkowym dogadywaniem się z majstrem na temat, że on coś załatwi i policzy taniej - jedno tak drugie nie.

Bardzo Wam dziękuję za rady ! Ale zobaczcie mój projekt : http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=521&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=w+stron%C4%99+s%C5%82o%C5%84ca&symbol=&x=0&y=0&nr=0

Ja powiększyłem garaż na dwa stanowiska co daje nam dom o powierzchni 170m2 + garaż dokładnie 38m2 pow. netto to 246m2 w porównaniu z powierzchnią netto z c77c który ma pow. netto 188m2 jest różnica 31% . gdy dodamy do Waszych 50tyś daje nam kwotę 65,50 doliczmy jeszcze ogrodzenie + koparka + blaszak to zrobi się 75 tyś . Czy mam racje ?

Adams, mój dom ma powierzchnie netto z garażem 268 m2.

Jeśli chcesz sobie udowodnić, że cena jest dobra, to możesz doliczać, odliczać itd.

Na pytanie postawione w pierwszym poście, na podstawie informacji od Ciebie - ja, jak i większość odpowiada Ci, że to jest drogo, - natomiast decyzja należy do Ciebie.

PS. A Twój domek, wbrew pozorom nie jest skomplikowany.

Pozdrawiam

Adams

Targowałabym się, za dużo krzyknęli.

U mnie dom 270m2 użytkowej (360 całkowita), podpiwniczony+ poddasze uzytkowe wycenili wraz z pokryciem dachu (dwuspadowy+1 lukarna) na 68 tys i uważam, że to jest zbyt dużo (okolice wawy), ale ekipa sprawdzona i u mnie też pracują bez zarzutu.

Jeśli zrezygnowałabym z piwnicy, koszt robocizny wyniósłby ok. 57 tyś.

Masz bardziej skomplikowaną bryłę i dach, ale nie jest to znów jakiś straszny "połamaniec".

Ta sama ekipa za projekt Virgo II z pojedynczym garażem

Krzyknęła 50 tyś., ten to ma dopiero połamany dach.

http://www.dobredomy.pl/?id_project=62&infopage=1

Pozdrawiam

A co sądzicie o wycenie domku 145 m.kw. stan surowy z dachem ( prosta bryła na bazie prostokąta) 39 tyś. bez tarasu i schodów zew. i we.

Czy to normalne ,że w cenę nie wchodzi zorganizowanie sobie budy na betoniarkę,narzędzia itp.? I czy duży jest to koszt? Dziękuję za odpowiedź. Kasia