Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wolę mieć to sterowanie do każdego pomieszczenia, niż bawić się z przepływami. Wypróbowane przez innych, bogatszych w doświadczenia od Ciebie i ode mnie :wink:

Ja też tak wolę dlatego pociągane Cię dalej za język :wink:

Jak będziesz miała termostaty pokojowe, jakie firmy będzie pogodówka

A tak wogóle to czemu tak dobrze się znasz na hydraulice :roll:

https://forum.murator.pl/topic/105486-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-i-regulatory-temp/page/2/#findComment-2600310

Cały ogrzewania system mam z firmy Kan-Therm, nie tylko siłowniki, termostaty i listwy, ale wszystkie rurki też. Jedyny wyjątek, to folia pod rurkami w podłodze, bo Kan jej nie produkuje.

Na hydraulice wcale się nie znam, po prostu przed każdym etapem budowy czytam o nim dokładnie, żeby ktryś wykonawca nie próbował mi wmawiać, że czegoś się tak nie robi, albo nie da zrobić wcale :lol: (na to jestem uczulona).

Przed każdym etapem muszę wiedzieć co ma być zrobione i jak ma być zrobione, żeby robotnicy zrobili tak jak właśnie ma być, a nie tak, jak im jest wygodniej :evil: lub prościej.

Poza tym od lat czytam "Muratora" - to też procentuje :D

Przed rozpoczęciem naszej budowy i w trakcie, oglądaliśmy wszystkie budujące się (lub właśnie wybudowane) domy wszystkich znajomych bliższych i dalszych. Każdego wypytywałam o wszystkie detale związane z rozwiązaniami technicznymi oraz pod kątem praktycznym (czy się sprawdziło, czy nie i dlaczego). Moja "większa połowa" była czasem zrozpaczona zakresem moich pytań (podobno czasem brzmiałao to jak przesłuchanie :lol: ). W końcu przyznał mi rację, że budowa, to zbyt droga inwestycja, żeby uczyć się na swoich błędach (tych na budowie czasem nie da się już naprawić), lepiej na cudzych.

Wśród zwiedzanych domów było wiele z systemem ogrzewania niskotemperaturowego, ale z różnymi rozwiązaniami i tak też różnie one się sprawowały, w zależności od zastosowanych rozwiązań. Po "przesłuchaniu" wszystkich znajomych inwestorów wiedziałam już jak chcę mieć zrobione moje ogrzewanie i jak mam pilnować hydraulika.

Tyle na razie. Jak coś będziesz chciał wiedzieć, to jak tylko wiem to chętnie podzielę się informacjami. Ja korzystałam z doświadczeń innych, więc chętnie podam dalej :wink:

https://forum.murator.pl/topic/105486-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-i-regulatory-temp/page/2/#findComment-2600504

Nie wiem co miało znaczyc to "w błoto"?!
Piec kondensacyjny, pompa ciepła i kominek z płaszczem wodnym - każde z tych urządzeń może samodzielnie ogrzać Twój stosunkowo niewielki dom. Mnożenie urządzeń pełniących tę samą funkcję komplikuje całą instalację do tego stopnia, że trzeba się zastanowić, czy któreś z nich nie jest zbędne.
https://forum.murator.pl/topic/105486-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-i-regulatory-temp/page/2/#findComment-2600661