Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Armatura kfa czy grohe?

szarak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W mieszkaniu miałam kfa przez kilka lat i było ok,w przeciwieństwie do deante, które się posypało.

Jak kupowałam baterie do domu, z kasą było już trochę krucho. Zdecydowałam się więc na kfa, seria nefryt, z myślą, że ewentualna wymiana baterii za parę lat to żaden problem. Zadowolona jestem z wszystkich baterii oprócz natryskowej z deszczownią (model duna). Grzmot taki i trochę kłopotliwa regulacja. Na drugi raz wzięłabym chyba do prysznica podtynkową.

Kfa ma raczej klasyczne wzornictwo, ale mnie takie bardziej odpowiada, niż "dizajnerskie", poza tym baterie są naprawde ergonomiczne i wygodne.

KFA do polska firma produkująca od 4 lat w Chinach jak większość producentów , ale najtańsza bateria Grohe jest lepsza od najleprzej serji KFA pomimo że Grohe też ma częściową produkcję w Chinach ale tych najtańszych serij baterii .Tak więc polecam Grohe ze średniej półki cenowej .A osobiście polecam Kludi . ( Sprzedaje te towary na rynku hurtowym i wiem coś o tym co jest faktem a co mitem :wink: )

• 3 months później...
Czy jest sens dopłacac do armatury grohe czy kfa jest tez na poziomie grohe?Proszę o opinie.

to ja mam inne pytanie: czy hansgrohe to sub-producer grohe czy zupełnie inna firma?

Co sądzicie o bateriach tej firmy? zastanawiam się nad serią "talis S"

talis S - świetne beterie i ładny design :)

Niestety kfa niektóre tańsze serie robi faktycznie w Chinach, a w zasadzie nie tyle robi co sprowadza i sprzedaje pod swoją marką, na szczęście nie wszystko. Z tym, że dla "naszej wody" kfa ma być niby lepsze to IMHO niezła bujda, skoro HG używa lepszych materiałów do produkcji głowicy to powinno być lepsze do każdej wody.

Na podstawie obserwacji u siebie i znajomych mogę powiedzieć, że kfa wytrzymuje ok. 7-8 lat, potem zaczyna przeciekać, łapać luzy, kapać. A wodę mamy nie najgorszą. Z HG nic takiego się nie dzieje i po 10 latach, wyglądają jak nowe i tak działają. Grohe niestety nie znam tak długo działających, ale po 5 latach nadal mają tę "aksamitność" w ruchach , to mi się w Grohe najbardziej podoba.

Do tego HG nie zawsze jest najdroższy, np. zestaw prysznicowy z baterią termostatyczną jest porównywalny cenowo do kfa, oczywiście porównywalne modele. Ja poszedłem w HG, nie mamy jeszcze wszystkiego ale wolę na raty i pomalutku do celu.

Tym nie mniej kfa w średnich i wyższych seriach jest o niebo lepszy od chińczyków, króre potrafia mieć dziury w korpusie i sikać na boki :o (kuzynka nie przyfarciła w losowanku i płaciła 2x za montaż, bo tego gwarancja nie obemuje - -drugie kupiła już kfa i jest zadowolona.

Był ostatno hydraulik u mnie, który opowiadał mi , ze wykanczali bloki TBSu, a poznieważ oddawali je "gotowe do zamieszkania" zamawiali również armature- dokładnie 107 sztuk z KFA. Bloki stoją 2 lata- 45 armatur juz zostalo wymienionych na inne a reszta sie szykuje. Mowił ze najsmieszniejszy przypadek byl taki gdy stalo sie naprzeciwko baterii i po odkreceniu wody mgiełka na ciebie leciala ( bateria nie przeciekala na uszczelkach tylko centralnie posrodku miala mikroskopijne dziurki). Zrobcie z tym co chcecie- ale ja chyba bym nie kupowala tego. Pan hydraulik zaznaczyl, ze kiedys baterie KFA byly super- a teraz?? No ale pewnie jak kto trafi (jak ze wszytskim chyba), chociaz do mnie te 45 szt przemawia.

Niestety kfa niektóre tańsze serie robi faktycznie w Chinach, a w zasadzie nie tyle robi co sprowadza i sprzedaje pod swoją marką, na szczęście nie wszystko. Z tym, że dla "naszej wody" kfa ma być niby lepsze to IMHO niezła bujda, skoro HG używa lepszych materiałów do produkcji głowicy to powinno być lepsze do każdej wody.

Na podstawie obserwacji u siebie i znajomych mogę powiedzieć, że kfa wytrzymuje ok. 7-8 lat, potem zaczyna przeciekać, łapać luzy, kapać. A wodę mamy nie najgorszą. Z HG nic takiego się nie dzieje i po 10 latach, wyglądają jak nowe i tak działają. Grohe niestety nie znam tak długo działających, ale po 5 latach nadal mają tę "aksamitność" w ruchach , to mi się w Grohe najbardziej podoba. Do tego HG nie zawsze jest najdroższy, np. zestaw prysznicowy z baterią termostatyczną jest porównywalny cenowo do kfa, oczywiście porównywalne modele. Ja poszedłem w HG, nie mamy jeszcze wszystkiego ale wolę na raty i pomalutku do celu.

Tym nie mniej kfa w średnich i wyższych seriach jest o niebo lepszy od chińczyków, króre potrafia mieć dziury w korpusie i sikać na boki :o (kuzynka nie przyfarciła w losowanku i płaciła 2x za montaż, bo tego gwarancja nie obemuje - -drugie kupiła już kfa i jest zadowolona.

co to idealnego wyglądu po latach to tak dobrze wg mnie nie jest - twarda woda robi swoje już po kilku latach. Natomiast rzeczywiście te baterie "chodzą" lżej i ciszej.