Petronelli 22.07.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Jak w temacie , spotkałem się z montażem geberitów przed wylewkami czy tak powinno sie robić i dlaczego? czy dopiero montować na wylewce?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 22.07.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 A dlaczego przed ? Po wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 22.07.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Ja montowałem stelaże do sedesów podwieszanych - Cersanitu dopiero po posadzkach, ale myślę że można montować przed, tylko należy uwzględnić grubość wylewki, żeby później siedząc na sedesie nie dotykać kolanami do brody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 23.07.2008 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A dlaczego przed ? Po wylewce. dlaczego ?? nie wiem stąd moje pytanie ,a że się z tym spotkałem kilkakrotnie więc pytam, choc sam uważam ze chyba lepiej do wylewki mocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.07.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja zakładałem stelaże Geberita przed wykonaniem wylewek. Ważne jest tylko dokładne ustawienie wysokości stelaża coby później zamocowany sedes/bidet nie był zbyt nisko podłogi ... PS.U mnie były robione wylewki półsuche z mixokreta - w takich wylewkach od około połowy jej grubości struktura wylewki jest krucha i nie związana całkowicie tak jak wierzchnia warstwa - mocowanie do takiej wylewki stelaża który było nie było bedzie obciążany nie wydawało mi się rozsądne - dlatego zamocowałem stelaż do podbetonu , a jastrychem zalałem mocowanie do podłogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 23.07.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 ....ani zbyt wysoko.Ja montowalem przed wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 23.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 U mnie też przed wylewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 23.07.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja tez mam zamontowane, a wylewki za moment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.07.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja montowałem stelaże do sedesów podwieszanych - Cersanitu dopiero po posadzkach, ale myślę że można montować przed, tylko należy uwzględnić grubość wylewki, żeby później siedząc na sedesie nie dotykać kolanami do brody. Stelaż składa się z dwóch części wsuwanych jedna w drugą. Można więc dolną część zamocować do chudziaka, a po wylewkach wyregulować dokładnie wysokość górnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petronelli 23.07.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Stelaż składa się z dwóch części wsuwanych jedna w drugą. Można więc dolną część zamocować do chudziaka, a po wylewkach wyregulować dokładnie wysokość górnej części. i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 23.07.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Geberit się montuje raczej razem z podłączeniem wody i odpływu.Można przed i po wylewkach.Jest on nie tylko zamocowany spodem do posadzki ale i górą do ściany.Są geberity natynkowe i wpuszczane w tynk.Tak że przerabianie(podnoszenie) już zamontowanego geberitu z podłączeniami wody i kanalizacji nie jest wcale takie proste.Można go ewentualnie doregulować w pionie.W płasczyźnie jeśli jest dostęp do dolnych śrub(jesli nie są zabetonowane).Często mi się zdarzało "poprawianie płaszczyzn" za pomocą zabudowy g-k niechlujnie osadzonych stelaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 23.07.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Geberit się montuje raczej razem z podłączeniem wody i odpływu.Można przed i po wylewkach.Jest on nie tylko zamocowany spodem do posadzki ale i górą do ściany.Są geberity natynkowe i wpuszczane w tynk.Tak że przerabianie(podnoszenie) już zamontowanego geberitu z podłączeniami wody i kanalizacji nie jest wcale takie proste.Można go ewentualnie doregulować w pionie.W płasczyźnie jeśli jest dostęp do dolnych śrub(jesli nie są zabetonowane).Często mi się zdarzało "poprawianie płaszczyzn" za pomocą zabudowy g-k niechlujnie osadzonych stelaży Montujesz dolną część, pod nią dajesz odpływ i obok rurkę w wodą. Po wylewkach montujesz górną część, łączysz odpływ stelaża z odpływem w podłodze, zgrzewasz końcówkę rurki z wodą i montujesz górną część stelaża. Moi fantastyczni hydraulicy (cała ich robota nadaje się do sądu) zamontowali geberit tak, że muszla była o 7 cm za wysoko. Glazurkarz musiał rozebrać cały stelaż i zmontować na nowo na prawidłowej wysokości (już po wylewkach). Zajęło mu to godzinę i zrobił to 100 razy lepiej niż hydraulicy-partacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 23.07.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Tak jeśli sam to robisz.W praktyce hydraulicy montują wszystko od razu a potem pozostaje mieć nadzieje że wszystko będzie ok.Jesli za przeproszeniem spi.... płaszczyznę pozostaje przeróbka (wtedy zwykle mają dużo roboty) a ze glazurnik już czeka trzeba prostować zbudową,szczególnie jak stoi dwa geberity koło siebie to już nie sposób spotkać się żeby grały ze sobą,ze ścianami łazienki w pionie i w płaszczyznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.07.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Hydraulicy sp..., hydraulicy źle zrobili... ludzie, przecież hydraulik montując stelaż zadaje WAM proste pytanie "na jakiej wysokości będzie góra wylewki wraz z kaflami?" i do tego ustawia co do centymetra owo urządzenie równo do wymiaru narysowanego/oznaczonego na stelażu. Skoro sami nie jesteście w stanie udzielić prawidłowej odpowiedzi to do kogo macie jakiekolwiek uwagi? Nie mówie o sytuacji, kiedy fachura faktycznie dał d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 24.07.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Problem właśnie w tym że geberit musi być osadzony do milimetra.Tu już nie chodzi tylko o wysokosć ale pion i równoległość płaszczyzny do ściany.Zabudowa g-k jest licowana ze względów obciążeniowych ze stelażem dlatego ten musi być idealnie osadzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.07.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Problem właśnie w tym że geberit musi być osadzony do milimetra.Tu już nie chodzi tylko o wysokosć ale pion i równoległość płaszczyzny do ściany.Zabudowa g-k jest licowana ze względów obciążeniowych ze stelażem dlatego ten musi być idealnie osadzony Wiem o tym, ale nie raz obrywałem za to że dobrze zamontowaliśmy stelaż, a wykończeniowcy dali ciała. Moje piony i poziomy + wysokośc była ok, ale pan posadzkarz/kafelkarz/"płyciarz" mieli krzywe poziomice. A wina czyja? "Ano panie to hydraulicy dali d... niech poprawiają". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.07.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Hydraulicy sp..., hydraulicy źle zrobili... ludzie, przecież hydraulik montując stelaż zadaje WAM proste pytanie "na jakiej wysokości będzie góra wylewki wraz z kaflami?" i do tego ustawia co do centymetra owo urządzenie równo do wymiaru narysowanego/oznaczonego na stelażu. Skoro sami nie jesteście w stanie udzielić prawidłowej odpowiedzi to do kogo macie jakiekolwiek uwagi? Nie mówie o sytuacji, kiedy fachura faktycznie dał d... Czuję się wywołany do odpowiedzi. Oczywiście, nie zawsze winni są fachowcy, szczególnie wtedy gdy inwestor sam nie wie czego chce. Ale w moim przypadku było tak, że hydraulicy zostali precyzyjnie poinformowani o wysokości posadzek, a mimo to źle zamontowali geberit. Zresztą to nie jedyna ich fuszerka - WSZYSTKIE podejścia pod baterie i grzejniki zamontowali krzywo (nie prostopadle do ściany), grzejniki nie trzymały ani pionu ani poziomu, rozdzielacze ciekły, podczas kucia ścian pod rurki narobili wielkich zniszczeń (żeby puścić piony między parterem a poddaszem wyrąbali w stropie dziurę ok. 80x20 cm odsłanianiąc zbrojenie)... Poprawiali różne rzeczy kilkanaście razy, a do dziś wychodzą ich niedoróbki. Generalnie - sprawa nadaje się do sądu, ale niestety nie mam czasu, ani pieniędzy żeby się z nimi szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 24.07.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 A na jakiej wysokości od posadzki/płytek powinien prawidłowo byc "dół" odpływu ? Jak to samemu obliczyc czy na dobrej wysokości geberit zamontowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.07.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 A na jakiej wysokości od posadzki/płytek powinien prawidłowo byc "dół" odpływu ? Jak to samemu obliczyc czy na dobrej wysokości geberit zamontowany ? W instrukcji dołączonej do geberitu jest wszystko ładnie opisane i rozrysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.07.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 A na jakiej wysokości od posadzki/płytek powinien prawidłowo byc "dół" odpływu ? Jak to samemu obliczyc czy na dobrej wysokości geberit zamontowany ? Na Gebericie masz po prawej naklejke z napisem 1m, kreska poziomą i strzałka w dół, to oznacza, że powinien on byc tak zamontowany żeby zostało 1m od posadzki do tej kreski. A to sie reguluje na nóżkach. Co do krzywych baterii, często się zdarza że baterie "strzelają" idealnie do czasu przyjścia tynkarzy i kafelkarzy, którzy starają się na siłę dopasować podejścia do ich pracy. Nie mówie, że akurat ci. Ale to też spotykam bardzo często. I nie powstrzymuje ich ani stalowa, ocynkowana szyna montażowa, ani pianka (teraz staramy sie robić wyłącznie na zaprawę cementową) - wystaje? Znaczy trza wcisnąć. A potem: ani pionu, ani poziomu, a wyjścia "patrzą zezem". A wina? "To przeca hydrauliki robili". A po kaflach naprawa to już kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts