Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejscie z domu do garazu??? TAK czy NIE??

Recommended Posts

Witam serdecznie!

wlasnie rozpoczelismy z mezem budowe domku:

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_bluszczu_2/m42e0dba9d7b79

nurtuje nas jedna kwestia:

CZY ZROBIC PRZEJSCIE Z DOMU DO GARAZU??

jakie sa plusy i minusy za rowno jednej opcji jak i drugiej???

bardzo prosze o opinie!!

jak takie rozwiazania sprawdzaja sie w praktyce??

bede wdzieczna za wszelkie rady!

pozdrawiam

ps: przy opcji braku przejscia zastanawiamy sie nad zrobieniem w tym miejscu malej spizarki, zaraz przy kuchni (kuchnia bedzie w pomieszczeniu nr 7).

Było o tym wiele razy, wystarczy wyszukać, oto jeden z wątków, który może pomóc w podjęciu decyzji ;)

http://forum.muratordom.pl/wejscie-do-domu-przez-garaz-dlaczego,t26328.htm?highlight=wej%B6cie%20gara%BF

Ogólnie - zapewne opinie w tym temacie dzielą się w jakichś proporcjach, natomiast w żadnym wypadku nie sugerowałbym się wyborem innych. Ja osobiście mam przejście z domu (jedno z dwóch, które było w projekcie gotowym) dla wygody.

+ Szybki dostep

+ Gdy pada itp wskakujesz do domu i z domu nie moczac sie

+ Nie nosisz zakupow przez pol dzialki

- Chyba tylko ten jeden, ale powazny, mianowicie ogrom ciepla przy zlym wykonaniu ucieka przez garaz ;/

Tak wiec to zalezy czy garaz jest oceiplony tak jak reszta domu i drzwi garazowe tez czy nie, bo jezeli to gole sciany to cieplo bedzie uciekac do garazu a z niego po za dom. Datego duzo ludzi decyduje sie na garaze poza bryla domu. Ja widzialem fajne rozwiazanie w ogolnie bardzo ciekawym domu, mianowicie drzwi z garazu byly na taras, ktory byl zadaszony po czesci i w kuchni tez byly ogromne drzwi tarasowe, wiec jakiekolwiek zakupy to nie problem, nie trzeba paradowac z nimi przez pol domu ;P Ze tak sie wyrazeto byl czesto dom imprezowy ;P wiec jezeli czegos brakowalo to goscie nawet sie niezorientowali jak gospodarz wyszedl i wrocil.

A ja zamurowałam przejscie do domu przez kotłownię, ale zrobiliśmy boczne wejscie do garazu, z ganku, obok głównego wejścia, więc jest pod dachem.

http://images32.fotosik.pl/303/4bf7332a9edfa607med.jpg

Zycie pokaże czy to dobry pomysł. :p

Ojej, a my zrobiliśmy dokładnie odwrotnie. :o

Zamknęliśmy otwarty podcień w wiatrołap( tylko nie był taki ładny ja u Was, raczej jakiś nieciekawy winkiel, wejście do kotłowni igarażu wypadało na wprost, a do domu głupio z boku) i przejście z garazu zrobiliśmy przez kotłownię, bo w tym wiatrolapie było za mało miejsca na tyle drzwi.

Też życie pokaże, czy to będzie wygodne. :wink:

Na razie oszczędziliśmy na jednych drzwiach wejściowych i zyskaliśmy dodatkową sień.

Zycie nie pokaze, juz wiadomo ze to zly pomysl. Zeby przejsc po glupi wkretak do garazu trzeba ubierac lachy bo w polsce zimny klimat.

A ja zamurowałam przejscie do domu przez kotłownię, ale zrobiliśmy boczne wejscie do garazu, z ganku, obok głównego wejścia, więc jest pod dachem.

http://images32.fotosik.pl/303/4bf7332a9edfa607med.jpg

Zycie pokaże czy to dobry pomysł. :p

Ha, ha, to tez i moja filozofia zyciowa. Ale jak widac niektorzy lubia miec pod gorke. Zupelnie mi ich nie zal.

Ja zrobiłam przejście, bo nie wyobrażam sobie np. wypakowywać zakupów na zewnątrz, tarabanić się z tym do środka a później jeszcze wprowadzać samochód do garażu. Po co sobie utrudniać, jak można ułatwiać :wink:

Ja bym zostawił tak jak jest. Nasz dedykowane wejście do garażu. Nie musisz przechodzić przez żadne inne pomieszczenie. Jeżeli w kotłowni zrobicie też pralnio/suszarnię (a powierzchnia na to pozwala), to mąż zabierając kumpla do garażu pochwalić się swoją nową bryką pokaże mu również swoje skarpety, gacie i trochę Twoich szmatek ;)

dziekuje bardzo za opinie! :)

mile widziane kolejne!

widze ze jest wiecej zwolennikow przejscia do garazu niz jego braku.

ja generalnie tez jestem na plus, maz jakos nie chce, ze wzgledu na:

- zapach spalin

- bezpieczenstwo - duzo wlaman przez garaz

- brak mozliwosci zrobienia spizarki (ktora by nam sie przydala)

plusy natomiast:

-szybkie przejscie, zwlaszcza z zakupami (tuz obok kuchnia)

Ambroma podoba mi sie twoje rozwiazanie, u nas jednak nie ma takiej mozliwosci!

ja generalnie tez jestem na plus, maz jakos nie chce, ze wzgledu na:

- zapach spalin

Moim zdaniem to mit. Aby ten zapach spalin przeszkadzał, to musielibyście mieć odpalony samochód przez jakiś czas. A normalnie wygląda to tak:

- wchodzicie

- zapalacie

- wyjeżdżacie

- przyjeżdżacie

- wyłączacie silnik

- wysiadacie

Większość z tych czynności dzieje się dodatkowo przy dość dobrej wentylacji w postaci otwartej bramy garażowej.

- bezpieczenstwo - duzo wlaman przez garaz

Dużo włamań też jest przez okna i drzwi tarasowe - czy w związku z tym rezygnujecie z nich?

- brak mozliwosci zrobienia spizarki (ktora by nam sie przydala)

Małą spiżarkę można zrobić bez większych problemów pod schodami. Co prawda będzie to raczej półka na słoiki i inne dobra z przesuwanymi drzwiami, ale zawsze będzie.

"- wchodzicie

- zapalacie

- wyjeżdżacie

- przyjeżdżacie

- wyłączacie silnik

- wysiadacie"

no wlasnie nie do konca!

mamy auto z turbina i jak wracamy z pracy (dluzsza trasa kazdego dnia) to auto musi chwile pocha\odzic zanim wylaczymy!

o spizarce pod schodami tez myslalam :lol:

Jesli chodzi o przejscie do garazu to mamy dodatkowy problem!

nasza "cudowna" ekipa (ktora juz notabene zostala pogoniona z budowy) nie zachowala obnizonego przejscia (garaz jest nizej niz reszta domu) wiec teraz musimy kluc w wylanej juz plycie jesli chcielibysmy to zrobic :evil:

ja ma następujące rozwiązanie: z garażu jest wejscie do garderoby, z której są drzwi do hallu w domu. Drzwi między garażem a tą garderobą (na wierzchnie okrycia i buty, w których chodzi się na co dzień) są antywlamaniowe i przeciwpożarowe. Podraża to koszt ale tak chciałam gdy zobaczyłam jak sąsiedzi w ulewny deszcz "przemykają się" z samochodu do domu.