NASZBLUSZCZ 22.07.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Witam serdecznie! wlasnie rozpoczelismy z mezem budowe domku:http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_bluszczu_2/m42e0dba9d7b79 nurtuje nas jedna kwestia: CZY ZROBIC PRZEJSCIE Z DOMU DO GARAZU?? jakie sa plusy i minusy za rowno jednej opcji jak i drugiej??? bardzo prosze o opinie!! jak takie rozwiazania sprawdzaja sie w praktyce??bede wdzieczna za wszelkie rady! pozdrawiam ps: przy opcji braku przejscia zastanawiamy sie nad zrobieniem w tym miejscu malej spizarki, zaraz przy kuchni (kuchnia bedzie w pomieszczeniu nr 7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.07.2008 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 to pierwszy projekt, jaki nam wpadl powazniej w oko, kiedy poszukiwalismy czegos dla siebie i mielismy podobny dylemat - planowalismy utrzymac przejscie z domu do garazu, ale wykonac je przez kotlownie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 23.07.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Było o tym wiele razy, wystarczy wyszukać, oto jeden z wątków, który może pomóc w podjęciu decyzji http://forum.muratordom.pl/wejscie-do-domu-przez-garaz-dlaczego,t26328.htm?highlight=wej%B6cie%20gara%BF Ogólnie - zapewne opinie w tym temacie dzielą się w jakichś proporcjach, natomiast w żadnym wypadku nie sugerowałbym się wyborem innych. Ja osobiście mam przejście z domu (jedno z dwóch, które było w projekcie gotowym) dla wygody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 23.07.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 my zrobiliśmy przejście przez pomieszczenie gospodarcze, uważamy to za coś niezbędnego mamy dwa samochody i żadnego zapachu spalin w domu nie ma, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.07.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja zrobiłam przejście, bo nie wyobrażam sobie np. wypakowywać zakupów na zewnątrz, tarabanić się z tym do środka a później jeszcze wprowadzać samochód do garażu. Po co sobie utrudniać, jak można ułatwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 23.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A ja zamurowałam przejscie do domu przez kotłownię, ale zrobiliśmy boczne wejscie do garazu, z ganku, obok głównego wejścia, więc jest pod dachem. http://images32.fotosik.pl/303/4bf7332a9edfa607med.jpg Zycie pokaże czy to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bauricho 23.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 + Szybki dostep+ Gdy pada itp wskakujesz do domu i z domu nie moczac sie+ Nie nosisz zakupow przez pol dzialki- Chyba tylko ten jeden, ale powazny, mianowicie ogrom ciepla przy zlym wykonaniu ucieka przez garaz ;/ Tak wiec to zalezy czy garaz jest oceiplony tak jak reszta domu i drzwi garazowe tez czy nie, bo jezeli to gole sciany to cieplo bedzie uciekac do garazu a z niego po za dom. Datego duzo ludzi decyduje sie na garaze poza bryla domu. Ja widzialem fajne rozwiazanie w ogolnie bardzo ciekawym domu, mianowicie drzwi z garazu byly na taras, ktory byl zadaszony po czesci i w kuchni tez byly ogromne drzwi tarasowe, wiec jakiekolwiek zakupy to nie problem, nie trzeba paradowac z nimi przez pol domu ;P Ze tak sie wyrazeto byl czesto dom imprezowy ;P wiec jezeli czegos brakowalo to goscie nawet sie niezorientowali jak gospodarz wyszedl i wrocil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 23.07.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A ja zamurowałam przejscie do domu przez kotłownię, ale zrobiliśmy boczne wejscie do garazu, z ganku, obok głównego wejścia, więc jest pod dachem. http://images32.fotosik.pl/303/4bf7332a9edfa607med.jpg Zycie pokaże czy to dobry pomysł. Ojej, a my zrobiliśmy dokładnie odwrotnie. Zamknęliśmy otwarty podcień w wiatrołap( tylko nie był taki ładny ja u Was, raczej jakiś nieciekawy winkiel, wejście do kotłowni igarażu wypadało na wprost, a do domu głupio z boku) i przejście z garazu zrobiliśmy przez kotłownię, bo w tym wiatrolapie było za mało miejsca na tyle drzwi. Też życie pokaże, czy to będzie wygodne. Na razie oszczędziliśmy na jednych drzwiach wejściowych i zyskaliśmy dodatkową sień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 23.07.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Zycie nie pokaze, juz wiadomo ze to zly pomysl. Zeby przejsc po glupi wkretak do garazu trzeba ubierac lachy bo w polsce zimny klimat. A ja zamurowałam przejscie do domu przez kotłownię, ale zrobiliśmy boczne wejscie do garazu, z ganku, obok głównego wejścia, więc jest pod dachem. http://images32.fotosik.pl/303/4bf7332a9edfa607med.jpg Zycie pokaże czy to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 23.07.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ha, ha, to tez i moja filozofia zyciowa. Ale jak widac niektorzy lubia miec pod gorke. Zupelnie mi ich nie zal. Ja zrobiłam przejście, bo nie wyobrażam sobie np. wypakowywać zakupów na zewnątrz, tarabanić się z tym do środka a później jeszcze wprowadzać samochód do garażu. Po co sobie utrudniać, jak można ułatwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ja bym zostawił tak jak jest. Nasz dedykowane wejście do garażu. Nie musisz przechodzić przez żadne inne pomieszczenie. Jeżeli w kotłowni zrobicie też pralnio/suszarnię (a powierzchnia na to pozwala), to mąż zabierając kumpla do garażu pochwalić się swoją nową bryką pokaże mu również swoje skarpety, gacie i trochę Twoich szmatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NASZBLUSZCZ 23.07.2008 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 dziekuje bardzo za opinie! mile widziane kolejne! widze ze jest wiecej zwolennikow przejscia do garazu niz jego braku. ja generalnie tez jestem na plus, maz jakos nie chce, ze wzgledu na: - zapach spalin - bezpieczenstwo - duzo wlaman przez garaz - brak mozliwosci zrobienia spizarki (ktora by nam sie przydala) plusy natomiast: -szybkie przejscie, zwlaszcza z zakupami (tuz obok kuchnia) Ambroma podoba mi sie twoje rozwiazanie, u nas jednak nie ma takiej mozliwosci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 ja generalnie tez jestem na plus, maz jakos nie chce, ze wzgledu na: - zapach spalin Moim zdaniem to mit. Aby ten zapach spalin przeszkadzał, to musielibyście mieć odpalony samochód przez jakiś czas. A normalnie wygląda to tak: - wchodzicie - zapalacie - wyjeżdżacie - przyjeżdżacie - wyłączacie silnik - wysiadacie Większość z tych czynności dzieje się dodatkowo przy dość dobrej wentylacji w postaci otwartej bramy garażowej. - bezpieczenstwo - duzo wlaman przez garaz Dużo włamań też jest przez okna i drzwi tarasowe - czy w związku z tym rezygnujecie z nich? - brak mozliwosci zrobienia spizarki (ktora by nam sie przydala) Małą spiżarkę można zrobić bez większych problemów pod schodami. Co prawda będzie to raczej półka na słoiki i inne dobra z przesuwanymi drzwiami, ale zawsze będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NASZBLUSZCZ 23.07.2008 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 "- wchodzicie - zapalacie - wyjeżdżacie - przyjeżdżacie - wyłączacie silnik - wysiadacie" no wlasnie nie do konca! mamy auto z turbina i jak wracamy z pracy (dluzsza trasa kazdego dnia) to auto musi chwile pocha\odzic zanim wylaczymy! o spizarce pod schodami tez myslalam Jesli chodzi o przejscie do garazu to mamy dodatkowy problem! nasza "cudowna" ekipa (ktora juz notabene zostala pogoniona z budowy) nie zachowala obnizonego przejscia (garaz jest nizej niz reszta domu) wiec teraz musimy kluc w wylanej juz plycie jesli chcielibysmy to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka-1 24.07.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 ja ma następujące rozwiązanie: z garażu jest wejscie do garderoby, z której są drzwi do hallu w domu. Drzwi między garażem a tą garderobą (na wierzchnie okrycia i buty, w których chodzi się na co dzień) są antywlamaniowe i przeciwpożarowe. Podraża to koszt ale tak chciałam gdy zobaczyłam jak sąsiedzi w ulewny deszcz "przemykają się" z samochodu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 24.07.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Osobiście jestem za przejściem! I mimo kilku minusów, to napewno będziemy je mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 24.07.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Ja też jestem za przejściem do garażu i również tak będę miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.07.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ja też nie wyobrażam sobie niemieć przejścia z garażu do domu i latać z zakupamie dookoła domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 25.07.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ja też nie wyobrażam sobie niemieć przejścia z garażu do domu i latać z zakupamie dookoła domu. Hehe, ale mi zadziałałaś na wyobraźnię: taka babka z siatami sprintem robiąca rundki wokół chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 25.07.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 U nas bedzie Garaz w bryle domu jest Mam nadziję ze bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts