Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor w tej łazience??

Ewa7506

Recommended Posts

Łazienka wyglądała takhttp://img241.imageshack.us/img241/8472/1007324mx6.jpg

Po pomalowaniu na jasny krem wygląda..... tak samo czyli jak niepomalowana

:-? Moim zdaniem te płytki najlepiej komponują się z ciemnymi kolorami, o tak:

http://images31.fotosik.pl/52/37ffef7b493ffbc0.jpg_

dlatego wpadłam na pomysł zaciapkania ścian na ciemny brąz a następnie naniesienia na ten brąz takiej złotej-metalicznej poświaty. Czy to może fajnie wyglądać, czy całkiem mi odbija na końcu budowy??? Boję się tego skosu :roll:

Ja wcale nie uważam tej małej ciemnej łazienki za rewelacyjną, jest wręcz klaustrofobiczna, a sufit sprawia wrażenie jakby miał zaraz spaść ci na głowę :-? Twoja łazienka Ewo, zdecydowanie bardziej mi się podoba, właśnie dlatego, że ciemne płytki są zrównoważone jaśniejszą ścianą. Podobnie jak dziewczyny dałabym na skos jakiś pastelowy kolor, może zbliżony do koloru tych jaśniejszych płytek nad wanną? Przecierka z dwóch pastelowych kolorów też napewno będzie ciekawa wyglądała, albo jakiś metaliczny werniks. Fajne tego typu produkty ma Fox, zerknij na ich stronkę

Metalicznym werniksem tylko przedobrzysz, już jest na kaflach, zdecydowanie nie. We wszystkim umiar, nie wiem jak masz urządzone inne wnętrza - czy z szaleństwem, czy bardzo spokojnie? Jeśli spokojnie to tylko trochę przyciemnij, jeśli chcesz nieco inaczej, to pomaluj np w kolorze zbliżonym do koloru grzejnika ale bez złota czyli połysku, albo na kolor rudy, nawiązujący do małych płytek nad wanną, ale nie taki ciemny jak w zdjęciu tej malutkiej łazienki.

Albo na szaro, taki zwykły ciemny szary kolor, efekt może być świetny.

Najgorsze jest to, że ostatnio totalnie wysiadła mi wyobraźnia (przeciążenie wykończeniówkowe :lol: ) Jak kolor znajdzie się już na ścianie to widzę czy mi się podoba, czy nie- wykonawcy już mnie chyba nienawidzą bo w 3 pokojach przemalowywali ściany :oops: Grzejniki w łazience są w kolorze starego złota, na zdjęciu może dobrze tego nie widać bo kurzu od groma... Caly dom jest raczej w spokojenej, wychodzącej z mody :wink: tonacji beżu, bieli i cizmnego brązu, dodatki mają być czerwone. Ta łazienka miała być "letko odleciana" a mi wydaje się taka mdła i pomalowanie ścian na jakieś stonowane "kawa z mlekiem" może niewiele poprawić.

Ta łazienka z ciemnym sufitem jest absolutnie rewelacyjna. Jest tylko jeden problem- jest ciemna, bez okien, z prostym sufitem i na dobitkę- kafle do samej góry!! Malując w ten sposób swoją łazienkę uzyskasz kompletnie inny efekt, ponieważ masz skosy i okna.

Ale muszę przyznać Ci, pomimo całej mojej miłości do beży, że w beżach łazienka ta, a dokładniej kafle stracą urok. One proszą się o towarzystwo jakiegoś odważnego koloru. Inaczej będzie mdło.

Wklej sobie może zdjęcie choćby do paint'a i pokombinuj z kolorami. To nie jest trudne, a może znajdziesz coś dla siebie.

Ewa, jeszcze parę dni temu miałam identyczny dylemat i właśnie jestem po drugiej zmianie koloru a i tak nie jestem w 100% zadowolona.. My mamy kafle w podobnej kolorystyce-wanilia+ciemny brąz+czerwono-zielone dekory, chciałam dobrać farbę do koloru jaśniejszych płytek, ale okazało się to wcale nie proste. Oczywiście kolory (w obu przyp.) dobierałam z płytką-pierwszy kolor był zbyt jasny, prawie biały, drugi jakiś jakby nie w tonacji tych jaśniejszych płytek ale tych ciemniejszych :o (oczywiście "rozcieńczony" na maxa).

Wydaje mi się, że do Twojej łazienki wybrałabym jednak kolor pod te jaśniejsze płytki, a jeśli chcesz zaszaleć, to spróbuj jasny rudy w kolorze dekorów, tak jak już BK Ci radził.

Ten "rudy" to pomarańcza i ściany w takim kolorze mam obecnie w mieszkaniu w kuchni do waniliowych mebli- troszeczkę męczący taki kolorek :roll: Składając wszystkie Wasze porady (serdeczne dzięki za nie) pomyślałam o takiej farbie Metalix Moora- niby pod kolor płytek, takie caffe latte ale z metalicznym połyskiem- zobaczymy co z tego wyniknie... Zdjęcia załączę.

• 3 weeks później...