Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy złączki typu WAGO są OK?

Recommended Posts

Witam,

robimy z ojcem instalację elektryczną. Czym/jak łączyć przewody w puszkach pod sufitem. Ojciec jest tradycjonalistą i chce wszystko lutować bo, mówi, to pewne połączenie. Mi się to średnio podoba bo zajmuje to kupę czasu. Znalazłem złączki WAGO, fajna sprawa na pierwszy rzut oka. Czy one są ok, czy nie śniedzieją itp. ??

W jakiejś hurtowni elektrycznej usłyszałem, że do dużych obciążeń (terma) nie są rekomendowane?

A czy są jakieś przeciwskazania do łączenia przewodów złączkami przed tynkami i wylewkami. Chodzi mi o wilgotność po zrobieniu tynków, która to sprzyja korozji, śniedzieniu itp. Czy dobrym pomysłem jest smarowanie końcówek przewodów jakimś środkiem zabezpieczającym, przed wsunięciem w złączkę?

ja widziałem dużo upalonych zaśniedziałych skręcanych przewodów z aluminium, nie widziałem natomiast jeszcze utlenionych miedzianych przewodów

kłopoty są wtedy gdy ktoś ma u siebie aluminium, albo aluminium pomieszane z miedzią, albo ma przeciążona instalację, wtedy i złączki wago i skręcanie i lutowanie nie pomoże

Kupilem dom w ktorym sa takie zlaczki. Wszystko do wymiany. Instalacja sie grzeja i w niektorych miejscach przestalo dzialac wiec musze ruszyc kablem zeby sie swiatlo zaswiecilo. Bede robic tylko skrecane gdyz tam mozna zagwarantoac duzy nacisk na kabel co wplywa na trwalosc i przewodnosc

• 5 years później...
  • 2 weeks później...
  • 6 years później...

Witam Panstwa,

. Ja ostatnio zamurowałem (tzn. wykonawca) puszkę z szybkobiegaczkami VAGO. Sieć domowa kabel 3 żyły 2,5 mm2 Według mnie łączenie jest tej samej klasy co skręcenie drutów a może nawet lepsze. W puszkach mam VAGO od roku w całym domu i no problem. Wiadomo lutowanie jest de best, ale po konsultacji z elektrykiem jak mi polecil skręcanie po prostu kabla, zapytałem sie czym jest skręcanie kabla lepsze od VAGO, to w zasadzie nie potrafił mnie przekonać. W razie czego wiem gdzie to jest w scianie i bedziemy kuc:) ale jakby byl drut skrecony może to samo by bylo. Jak ktos ma jakies przyklady z VAGO podobne będę wdzięczny.

Pozdrawiam herosow budowy:)

Miro