RadziejS 23.07.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Witam, robimy z ojcem instalację elektryczną. Czym/jak łączyć przewody w puszkach pod sufitem. Ojciec jest tradycjonalistą i chce wszystko lutować bo, mówi, to pewne połączenie. Mi się to średnio podoba bo zajmuje to kupę czasu. Znalazłem złączki WAGO, fajna sprawa na pierwszy rzut oka. Czy one są ok, czy nie śniedzieją itp. ??W jakiejś hurtowni elektrycznej usłyszałem, że do dużych obciążeń (terma) nie są rekomendowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 23.07.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Dokładnie: poszukaj "wago" i będziesz miał czytania na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 23.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Całą instalację mam zrobioną na złączkach WAGO. Szybko, dokładnie, wygodnie. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 23.07.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ile czasu to już pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 23.07.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Ile czasu to już pracuje? U mnie ponad rok czasu. Mój elektryk mówi że łączy na WAGO już od lat i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 24.07.2008 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 A czy są jakieś przeciwskazania do łączenia przewodów złączkami przed tynkami i wylewkami. Chodzi mi o wilgotność po zrobieniu tynków, która to sprzyja korozji, śniedzieniu itp. Czy dobrym pomysłem jest smarowanie końcówek przewodów jakimś środkiem zabezpieczającym, przed wsunięciem w złączkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 24.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Zwolenników Wago jest tyle samo, co przeciwników. Jedni mają argumenty za, drudzy przeciw - i prawdopodobnie wszyscy mają rację. Ja jestem przeciw - ale to moja prywatna opinia. Róbta co chceta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.07.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 polecam spawanie.to chyba bedzie pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 27.07.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 a po spawaniu zabetonować w strunobetonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.07.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Dobrze aby wyliczył to konstruktor, chyba nie chcecie na tym oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 a po spawaniu zabetonować w strunobetonie mozna jeszcze wczesniej zrobić zapasowe obejścia i ... tez zabetonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.07.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Można też pominąć wszystkie złączki i każdy punkt łączyć od samej rozdzielni Tak serio , to też mam wszędzie wago i zbytnio sie nie zastanawiałem czy jest ok , czy będzie ok. U dziadka jeszcze wszystko na skrętkę i też jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 27.07.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 a po spawaniu zabetonować w strunobetonie mozna jeszcze wczesniej zrobić zapasowe obejścia i ... tez zabetonować Nie zapomnieć o wyprowadzeniu bednarki, koszt na tym etapie znikomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 28.07.2008 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 ja widziałem dużo upalonych zaśniedziałych skręcanych przewodów z aluminium, nie widziałem natomiast jeszcze utlenionych miedzianych przewodów kłopoty są wtedy gdy ktoś ma u siebie aluminium, albo aluminium pomieszane z miedzią, albo ma przeciążona instalację, wtedy i złączki wago i skręcanie i lutowanie nie pomoże Kupilem dom w ktorym sa takie zlaczki. Wszystko do wymiany. Instalacja sie grzeja i w niektorych miejscach przestalo dzialac wiec musze ruszyc kablem zeby sie swiatlo zaswiecilo. Bede robic tylko skrecane gdyz tam mozna zagwarantoac duzy nacisk na kabel co wplywa na trwalosc i przewodnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 duży nacisk dają też prasy hydrauliczne i podnośniki samochodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.07.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 amstafy w paszczy mają nacisk ca 500kg/cm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gelende 11.12.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam mnie wago w warsztacie wulkanizacyjnym kosztowało 15000pln lepiej posłuchać starszego (wago nie polecam wytrzymuje 100amper na chwilę a przez 2lata nawet 5amper )pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.12.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 same WAGO 15000? czy cała instalacja, bo jak same WAGO to albo ze złota albo instalacja się składa z samych złączek połączonych jedynie kawałkami przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MK496 05.04.2020 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Witam Panstwa, . Ja ostatnio zamurowałem (tzn. wykonawca) puszkę z szybkobiegaczkami VAGO. Sieć domowa kabel 3 żyły 2,5 mm2 Według mnie łączenie jest tej samej klasy co skręcenie drutów a może nawet lepsze. W puszkach mam VAGO od roku w całym domu i no problem. Wiadomo lutowanie jest de best, ale po konsultacji z elektrykiem jak mi polecil skręcanie po prostu kabla, zapytałem sie czym jest skręcanie kabla lepsze od VAGO, to w zasadzie nie potrafił mnie przekonać. W razie czego wiem gdzie to jest w scianie i bedziemy kuc:) ale jakby byl drut skrecony może to samo by bylo. Jak ktos ma jakies przyklady z VAGO podobne będę wdzięczny. Pozdrawiam herosow budowy:)Miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 06.04.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Ja ostatnio zamurowałem (tzn. wykonawca) puszkę z szybkobiegaczkami VAGO....MiroSzybkobiegaczki VAGO to jakieś insekty? No, bywają w wykopaliskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts