Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piekarnik do zabudowy - pytanie


reng

Recommended Posts

doradźcie:

 

piekarnik do zabudowy w słupku, prowadnice teleskopowe, termoobieg, inox, cena do 1600zł max. mastercooki mi się nie podobają. spodobał mi się siemens, wykonanie o niebo lepsze od amic i mastercooków, ale cena też większa, a model wcale nie wypasiony:

 

http://www.megamedia.pl/piekarnik-siemens-hb43s540e.php?off=0 ten oto, ale jak się okazało, nie ma termoobiegu, tylko wymuszony obieg powietrza (wiatrak bez grzałki) - to chyba nie jest termoobieg. czy jest jakaś różnica między termoobiegiem a wymuszoną cyrkulacją? czy to ma jakieś znaczenie w pieczeniu potraw?

 

drugi typ to AEG, ale w tym przedziale cenowym są fajne, wypasione ale bez prowadnic teleskopowych. wiem że bez nich można żyć... ale :)

 

to może coś innego? może ktoś coś poleci...

 

za porady dziękuję.

Renata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj opisu tego piekarnika w innym sklepie albo na stronie producenta, bo podane przez nich nie bardzo są wiarygodne a piekarnik chyba fajny. Tez lubię siemensa. Na pewno nie ma on jednak pyrolizy, tylko ecoClean.

Ja zdecydowałam się na piekarnik AEG z pyrolizą, bo mężowi bardzo podobalo się wykonanie i jakość, gdy oglądaliśmy go w jakimś sklepie. Ale tez byłam niepocieszona, ze nie ma on teleskopów. Tłumaczono mi, ze przy pyrolizie, przy tak wysokiej temperaturze prowadnice nie wytrzymują, mogą się zniekształcić i trzeba je na ten czas zdejmować, a to jest kłopotliwe. Dlatego dostępne są opcjonalnie. Rzeczywiście kosztują około 300 zł. Miałam je dokupić, ale w trakcie używania piekarnika widzę, ze nie ma sensu. Drabinki wysuwają się bardzo fajnie, mają taki ogranicznik, żeby bezpiecznie wysunąć i pooglądać. Piekarnik jest świetnie oświetlony, wszystko widać przy pieczeniu, co się w środku dzieje. Instrukcja jest bardzo dokładna i opisuje, co i jak długo piec i na jakim programie.Natomiast cieszy mnie taki drobiazg jak Antyfinger. Rzeczywiscie nie odciskają sie na nim paluchy, nie trzeba ciagle pucować.

Jak chcesz kupić piekarnik w internecie, to bezpieczniej jest kupić w takim , który ma punkty odbioru blisko twojego miejsca zamieszkania (w kilku miastach w Polsce)np. MORELE, ZADOWOLENIE, albo EUROAGD zawsze to bezpieczniej , gdyby trzeba było reklamować. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj opisu tego piekarnika w innym sklepie albo na stronie producenta, bo podane przez nich nie bardzo są wiarygodne a piekarnik chyba fajny. Tez lubię siemensa. Na pewno nie ma on jednak pyrolizy, tylko ecoClean.

Ja zdecydowałam się na piekarnik AEG z pyrolizą, bo mężowi bardzo podobalo się wykonanie i jakość, gdy oglądaliśmy go w jakimś sklepie. Ale tez byłam niepocieszona, ze nie ma on teleskopów. Tłumaczono mi, ze przy pyrolizie, przy tak wysokiej temperaturze prowadnice nie wytrzymują, mogą się zniekształcić i trzeba je na ten czas zdejmować, a to jest kłopotliwe. Dlatego dostępne są opcjonalnie. Rzeczywiście kosztują około 300 zł. Miałam je dokupić, ale w trakcie używania piekarnika widzę, ze nie ma sensu. Drabinki wysuwają się bardzo fajnie, mają taki ogranicznik, żeby bezpiecznie wysunąć i pooglądać. Piekarnik jest świetnie oświetlony, wszystko widać przy pieczeniu, co się w środku dzieje. Instrukcja jest bardzo dokładna i opisuje, co i jak długo piec i na jakim programie.Natomiast cieszy mnie taki drobiazg jak Antyfinger. Rzeczywiscie nie odciskają sie na nim paluchy, nie trzeba ciagle pucować.

Jak chcesz kupić piekarnik w internecie, to bezpieczniej jest kupić w takim , który ma punkty odbioru blisko twojego miejsca zamieszkania (w kilku miastach w Polsce)np. MORELE, ZADOWOLENIE, albo EUROAGD zawsze to bezpieczniej , gdyby trzeba było reklamować. :)

 

Też mnie interesuje ten piekarnik, , nie palcuje się i ma sporo przydatnych funkcji. Martwiło mnie na początku to, że nie ma prowadnic teleskopowych, ale stwierdziłam że czyszczenie piekarnika jest o wiele gorsze od braku tych prowadnic. Dużo piekę i za każdym razem czyszczenie tego dziadostwa doprowadza mnie do szału. A nie daj boże jak z lenistwa nie chce mi się coś doczyścić i to się zapiecze. Wtedy to już przypala sie na amen. Pocieszyłaś mnie że te drabinki są jednak fajne. Czyli można z nich wysunąc blachy i nie spadną? W ostateczności można dokupić te prowadnice i ściągać przy czyszczeniu. Tak wogóle to choruję na piekarnik z funkcją gotowania na parze też AEG. Ale cena..... ponad 4tys. Mój ojciec (kucharz) ma w kuchni takie cudo (tylko bardziej profesjonalne) i mówi że super sprawa. Mięco wychodzi soczyste i co ważne nie kurczy się. Ale ten piekarnik chyba pozostanie marzeniem :( Chyba, że system ratalny :lol: Ale wiecie, przy wykończeniówce każdy grosz sie liczy. Mąż by mnie chyba zabił, jakbym sobie taki piekarnik fundła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj opisu tego piekarnika w innym sklepie albo na stronie producenta, bo podane przez nich nie bardzo są wiarygodne a piekarnik chyba fajny. Tez lubię siemensa. Na pewno nie ma on jednak pyrolizy, tylko ecoClean.

 

niektóre opisy podają, że posiada termoobieg, jednak technicznie posiada tylko wiatraczek bez grzałki. ale może to też jest właśnie taki termoobieg? pozostaje pytanie, jak często ludzie używają termoobiegu... moja mama w domu w ogóle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Model o którym piszemy można zobaczyć tutaj:

http://www.ceneo.pl/93632

Dokupując do niego prowadnice za około 335zł cena nie wychodzi taka zła, około 1900zł

 

A moje marzenie jest tutaj:

http://www.ceneo.pl/436125

 

Co do termoobiegu, który przez wielu uważany jest jako niezbędny do życia... Mi jego brak wogóle nie przeszkadza a piekę dużo. Najczęściej używam tradycyjnej grzałki góra-dół. Ale z tego co widzę AEG ma termoobieg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Model o którym piszemy można zobaczyć tutaj:

http://www.ceneo.pl/93632

Dokupując do niego prowadnice za około 335zł cena nie wychodzi taka zła, około 1900zł

 

A moje marzenie jest tutaj:

http://www.ceneo.pl/436125

 

Co do termoobiegu, który przez wielu uważany jest jako niezbędny do życia... Mi jego brak wogóle nie przeszkadza a piekę dużo. Najczęściej używam tradycyjnej grzałki góra-dół. Ale z tego co widzę AEG ma termoobieg.

 

Ja mam troszkę inny model, ale ma te same funkcje + dodatkowo tę przeciw paluchom http://www.ceneo.pl/1380151

Ostatnio można dostać w niezłej cenie. Ja kupiłam w sklepie Torres, bo brali mało za przesyłkę i mieli taniej niż inni. Rano zamówiłam, a na drugi dzień już była.

Byłam w szoku, aż tak mi się nie spieszyło :)

Trochę poczekała na nowe meble i miałam stracha, czy nie będzie usterek, ale jest ok. Ale teraz już bym kupowała taki sprzęt w sklepie, który ma blisko punkt odbioru. Mniejszy stres w razie konieczności reklamacji.

AEG ma jeszcze inna nazwę na termoobieg (może to kwestia tłumaczenia) - gorące powietrze z okrągłym elementem grzejnym :-?Już gorące powietrze jest wtłaczane do piekarnika i stąd równa temp. do pieczenia na różnych poziomach.

Nie mam doświadczenia z innymi piekarnikami do zabudowy, ale potwierdzam - w środku nagrzany a na zewnątrz zimny - bardzo dobre chłodzenie - trzeba uważać przy otwieraniu, bo się zapomina, że tam w środku tak gorąco. To jest ważne, bo pyroliza to krótkie nagrzewanie do 500 stopni , a w zabudowie zwykle blisko jest lodówka.

Pyrolizy na razie nie używałam, bo jeszcze czysty :) Szarlotka i pieczeń z karkówki - palce lizać. Bardzo fajne odmrażanie - przydatne przy większych gabarytach np. kurczaka :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Samsung też był dla mnie na początku numerem jeden, gdyż rzeczywiście ma wszystkie funkcje i jeszcz podział na dwie komory. Ale po dłuższym zastanowieniu stwierdizłam, że AEg jest jednak wiarygodniejszą firmą jeśli chodzi o sprzęt AGD. Podobno też Samsungi się psują a z naprawą jest ciężko... Więc chyba daruję sobie wszystkie bajery Samsunga....

A Ty Dagne używasz tego piekarnika?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety mikrofalę mam oddzielnie - jest zbyt nowa, żeby ją jeszcze wymieniać, wiec na razie wisi. Ale mam miejsce przygotowane na przyszłość, a na razie będą tam drzwiczki (będą, bo panowie monterzy coś źle wymierzyli). Podobny problem miałam z lodówką, bo choć ma już 9lat, to jest super i żal ją wymieniać (bauknecht) - ale ładnie się wkomponowała w zabudowę, i nawet zrobiła się jeszcze cichsza - tak dobrze ją panowie wypoziomowali. Zdjęcie postaram się wkleić wieczorem, choć bez górnych drzwiczek nie wygląda to jeszcze tak, jak powinno. :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze w kwestii drabinek. Wszystkie blachy i ruszt posiadają takie małe wybrzuszenia na krawędziach pod spodem, co zapobiega je przed nagłym całkowitym wyjęciem. Proste a sprawdza się. Ale blachy można wysunąć "bez trzymania" praktycznie prawie do końca , bo się blokują pod własnym ciężarem (trochę tak jak blokada rączki prysznica - jak ktoś ma przesuwaną po takiej szynie - to wie). Ojej, nie wiem czy pomogłam, przepraszam za te niefachowe wywody, ale opisałam jak umiałam :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...