Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakładanie paneli podłogowych

norbiii

Recommended Posts

Położenie paneli na śląsku - 15 zł/m2, sądzę, że samodzielne położenie nie jest zbyt skomplikowane (też mam takie plany :) np. castorama prowadzi jakieś szkolenia "jak to zrobić samemu..") poza tym rzuć okiem na oferty sprzedawców - z tego co się orientuje (nawet patrząc na aukcje na allegro) wiele firm oferuje montaż w cenie zakupu paneli.

z własnych doświadczeń :D mogę powiedzieć że np przy panelach powyżej 30zł/m2 niektóre firmy dają montaż gratis przychodzi ci ktoś i montuje :D

za położenie paneli trzeba liczyć od ok 12-17 zł. Nie jest to ciężka robota ani żadna specjalnie trudna każdy kto trochę by się przyłożył jest w stanie położyć, jeśli podłoga jest równa to powinno łatwo pójść.

Nie jest to trudne ale też zależy to kształtu pomieszczenia.Należy przy montażu przestrzegać pewnych zasad.Pierwsze pomieszczenie może zająć trochę czasu ale każde następne pójdzie łatwiej.Przed wyborem koloru proponuje sprawdzić dostępność listew przypodłogowych i zakończeniowych do wybranych paneli.Często te listwy przewyższają ceną panele.Należy się upewnić czy koszt montażu paneli obejmuje montaż listew gdyż często są one liczone oddzielnie

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Zaraz wsiadam w samochodzik i poszukam jakiś ciekawych ofert. Chyba zdecyduję się na montaż zewnętrznej firmy, może nie jest to najwygodniejsze wyjście ale miałem złe doświadczenia jeżeli chodzi o zakup z założeniem. Kupiłem kabinę prysznicową, w takiej ofercie. Tak mi założyli, że prawie mnie zabiła jak tydzień później upadała... Jeszcze łaskę z reklamacją robili. Węc poszukam jakieś firmy, ale pierw popytam się o jakieś szkolenia, czy coś... Więc jeszcze raz dzięki, później napiszę co załatwiłem.

Czyli transakcja wiązana.Ale należy pogratulować.Chociaż w takiej Warszawie,Krakowie czy Wrocławiu uzyskanie ceny 6 zł netto jest mało realne

dlaczego wiazana

nie kupowalem tych paneli majac zapewniony tani montaz

penele kupowalem w promocji bez montazu a ze ludzie ktorzy przyjechali u nich tez ukladaja to calkiem inna sprawa. zreszta to calkiem inna firma swiadczaca dla komfortu jedynie uslugi

wieklszosc tematow zalatwilismy dosc tanio jednak troche sie naszukalismy - wniosek jednak ze jak sie ktos mocno postara to pewnie znajdzie nawet i za mniej niz 5 zeta

To była "fucha" czy dostaliście fakturę na te 6zł ?Listwy zakładali,jeśli tak to za ile?Układałbyś panele poniżej 5 zł?Wiem,powiedzą niektórzy usługa jest tyle warta za ile jest ktoś w stanie ją wykonac albo ile z kogoś można wyciągnąc ale jakiś szacunek dla własnej pracy i cudzej się nalezy.

6 zeta za metr

bez listew przysciennych i laczeniowych

:wink:

bez faktury

nie ukladalbym ani za 1zł ani za 20zl gdyz nie znam sie na tym

nie wykonuje rowniez pracy zwiazanej ze swoim wyksztalceniem (mechanik samochodowy i prawnik :wink: ) tylko taką jaka jest moja pasją i solidnie mozna zarobic (handlowiec). Mozna rowniez pozwiedzac, bywac w markowych ***** hotelach czy wtryniac dobre gratisowe zarcie. mozna zawsze zalatwic wlasne sprawy, wyskoczyc na zrodla termalne do slowacji, wykapac sie w cieplejszym morzu, przywiezc ukrainska wodke, chalwe czy suszone ryby oraz polatac balonem w Szwajcarii

niecha kazdy robi to co lubi i potrafi a swiat bedzie piekny

a co ja chce czy nie chce to inny temat - dluuuuuugi temat :wink: - nie o tym mowa

Mart, widzę żę się orientujesz w temacie podłogowym.

Poradź mi więc, o ile możesz, co zrobić ze starą klepką położoną na lepik?

Chcę ją wymienić, najlepiej na panele bo taniej i są od razu polakierowane (a nie są?). Pytanie, co zrobić z tym lepikiem: czy trzeba go zdzierać do betonowego podłoża, czy mozna coś na niego wylać i na to te panele ułożyc? Stara klepka miała ponad 2 cm grubości, więc przy panelu 7mm zostaje jakieś półtora centymetra żeby czymś ten lepik pokryć.

Napisz jaką tu widzisz technologię i jaki według Ciebie byłby koszt takiej operacji.

Podobno lepik jest niezdrowy i trzeba się go pozbyć, ale nie jestem pewien czy się tym przejmować.

Pozdrawiam, M

Panele są laminowane.Są też droższe ok 100 zł,drewniane.Lepik możesz usunąć ręcznie(ciężko) lub mechanicznie(frezarka do betonowych posadzek).Nierówność zniwelujesz wylewką samopoziomującą(worek ok 30 zł) lub co jest bardziej pracoochłonne ale dużo tańsze mocną rzadką zaprawą cementową położoną na cemetowym mleczku

Wiecie co ? Na błedach człowiek się uczy.

Zakup i własnoręczny( mężowski) montaż paneli ćwiczyliśmy z mężem 10 lat temu podczas urządzania nowokupionego mieszkania.W chwili obecnej budujemy dom i jednego jesteśmy pewni - żadnych paneli na podłodze. Niech by były za darmo i najładniejsze to wolimy zapłacić duże pieniądze za drewniane dechy. Już nas stać na postawienie na jakość a nie najniższą cenę.