Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka granitowa? Czy kostka betonowa?

zbyndek

Recommended Posts

Mam do zrobienia wjazd do garażu wraz z chodnikiem,ścieżki w ogrodzie,razem będzie 120m2.Chciałbym nawierzchnie z granitu.

Firma zrobiła mi wycenę kompletną(robocizna+koszty)na 25000 zl (208,33 za m2) bez podatku.Czy to normalna cena?

Firma wyliczyła koszt kostki w ten sposób:

1 t 10/10 270zł tona

koszt transporu do mnie okolice Gorzowa Wlkp 1500 zł

6 t małej x 270 =1620

16 t dużej x 270 = 4320 razem 7440/120 m2 t = 62 za m2.

Materiał na podbudowę(chudziak,piach, pospółka) cement i piasek 40 zł za m2

Reszta to robocizna

Według tych cen co pan pisze a tymi firmowymi to wychodzi różnica 860 zł / 120m2 to 7,16 zł no da się przeżyć.Ważne żeby solidnie zrobili,teraz problem z firmami bo jak porządna firma to brak terminów.

Dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam

Według tych cen co pan pisze a tymi firmowymi to wychodzi różnica 860 zł / 120m2 to 7,16 zł no da się przeżyć.Ważne żeby solidnie zrobili,teraz problem z firmami bo jak porządna firma to brak terminów.

Ale zbyndek - właśnie minąłeś sposób jak można trochę zaoszczędzić. Nie chodzi tutaj o samą kwotę 860zł za kostkę, ale również 9% wartości kostki.

Pozdrawiam

7,16 od metra to nie dużo , ale 860 za całość to już coś :D

No na procentach też mniej wychodzi bo gdybym kupił po 250 zł x 22 t = 5500 zł + 1200 transport x 9%= 603 zł

firma mi sprzedaje po 270 zł x 22t = 5940 zł +1500 x 9%=669,6- 603 =66,6.

Podsumowując.

Na małej 120 zł mniej

na dużej 320 zł mniej

na transporcie 300 zł mniej

na procencie 66,6 zł mniej

Razem 806,6

No na procentach też mniej wychodzi bo gdybym kupił po 250 zł x 22 t = 5500 zł + 1200 transport x 9%= 603 zł

firma mi sprzedaje po 270 zł x 22t = 5940 zł +1500 x 9%=669,6- 603 =66,6.

Podsumowując.

Na małej 120 zł mniej

na dużej 320 zł mniej

na transporcie 300 zł mniej

na procencie 66,6 zł mniej

Razem 806,6

no i jak się bierze układaczy z materiałem to nie nażekają na jakość kostki , wtedy ułożą wszystko bo przecież mają "ustawkę" z producentem :D

90 zł za m2 z materiałem to pewnie za kostke betonową.U nas biorą za metr ułożenia 35 zł od m2,koszt kostki to około 50/60 zł m2, jeszcze materiał na podbudowę.90 zł to bardzo tanio ! Wydaje mi się ze to jakaś lipna ekipa.

90 zł za m2 z materiałem to pewnie za kostke betonową.U nas biorą za metr ułożenia 35 zł od m2,koszt kostki to około 50/60 zł m2, jeszcze materiał na podbudowę.90 zł to bardzo tanio ! Wydaje mi się ze to jakaś lipna ekipa.

:D I tu się mylisz - to całkiem spora lokalna firma robiąca drogi. Realizują wszystkie większe projekty w naszej miejscowości - np ostatnio kładli nawierzchnie asfaltowe na moim osiedlu. A że mieszkam w miejscowości 12 tyś mieszkańców to chyba wyjaśnia cenę.