Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawa jestem czy ktoś buduje taki dom.Ogromnie podobają mi się domy o nowoczesnej, prostej bryle architektonicznej właśnie z prostym dachem i jestem ciekawa różnic w kosztach budowy i eksploatacji czy to oprócz wizualnej różnicy ma jakieś znaczenie? :wink:

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzył nam się z Tomkiem dom z płaskim dachem. Głównie z powodu gustów, poza tym ja bardzo nie chciałam mieć skosów. Tzw. stropodach odwrócony to droga i potencjalnie błędogenna inwestycja (wentylacja, przeciekanie). Zaprojektowany został dach dwuspadowy o bardzo małym nachyleniu otoczony attyką. Z zewnątrz wygląda na płaski. Mieliśmy z nim trochę problemów. Po pierwsze nie można go pokryć blachą, zdecydowaliśmy się na papę termozgrzewalną. Po drugie problem jak wykończyć przy attyce, żeby nie przeciekał. Doradził nam w końcu przedstawiciel producenta pap, żeby zrobić kosze w konstrukcji dachu (takie rynny uformowane z dachu) i to rozwiązanie przyjęliśmy. Chyba by się sprawdzało bez zastrzeżeń, ale koło domu rośnie stara lipa, gałęzie wychodzą nad dach i zrzuca liście itp., które zatykają odpływy. NIestety czeka nas wchodzenie na dach i sprzątanie. Teraz, gdybyśmy mieli decydować, to dążylibyśmy do zaprojektowania dachu pulpitowego bez żadnej attyki. Dalej dom by sprawiał wrażenie domu z płaskim dachem, a odpadłyby nasze problemy i nie zostałyby zamienione na problemy z zupełnie płaskim dachem.

A dom dalej nam się podoba, innym również (przynajmniej tak mówią) i biorąc pod uwagę, że na razie jest to jedyna rzecz, którą byśmy zmienili, to pocieszam się, że mogło by być dużo gorzej...

• 8 months później...

Witam Szanowne Gremium...

co prawda mamy wiosnę, ale mam dylemat iście zimowy :-( W projekcie mojego domu, architekt wkomponował zgrabne attyki maskujące płaski dach (no prawie płaski bo 2-4% spadku to nie jest pozioma płaszczyzna). I teraz się zastanawiam - dzięki nim tworzy się swoisty basen, który w pechowych okolicznościach (zapchana liśćmi rynna?) może się wypełnić np. śniegiem, który w ciągu dnia się nadtopi a w nocy zamieni w wielką bryłę lodu, która będzie pęczniała i teoretycznie może te attyki rozsadzić na zewnątrz. Nie martwi mnie tutaj pionowe obciążenie, bo ufam, że to jest dobrze policzone i polskie warunki klimatyczne są brane pod uwagę :-)

Czy ktoś z Was ma u siebie takie rozwiązanie. Ciekaw jestem jak się ono sprawdza i czy te murki nie spadają w zimie na głowę. Architekt wspominał coś o styropianowych izolacjach, które pracują jak dylatacje, ale jakoś to do mnie nie przemawia... Szczególnie, że papa/folia pokrywająca dach musi wtedy bardzo dostawać w kość.

Dla mnie rozwiązaniem byłoby zrezygnowanie z attyki na jednej z elewacji (najchętniej północnej) tak, aby lód w ekstremalnych warunkach sobie "wypływał". Ale jak wtedy zamaskować poziome rynny pod krawędzią dachu, aby nie popsuć walorów estetycznych?

Wszelkie uwagi, opinie, wskazówki, refleksje, argumenty "za" i "przeciw" itp. będą mile widziane...

pozdrawiam i z góry dziękuję,

• 3 months później...

Wyciągam wątek, bo masz już pozwolenie na budowę, więc zmian w projekcie raczej nie będzie.

Interesuje mnie na czym stanęło, jeżeli chodzi o wybór pokrycia dachu.

Będę miała taki sam i decyduję się na stropodach odwrócony. Obawiam się jednak, że murki attykowe nie pozwolą na szybkie odprowadzenie wody w razie ulewy lub roztopów. Muślałam o awaryjnych dziurach na kształt rzygaczy, ale.... hm..... Jestem bardzo ciekawa jak rozwiązaliście to w końcu u siebie?

przy dosc duzym dachu mozna stosowac pluvie geberita - system podcisnieniowy, ktory ciagnie wode jesli jest jej wiecej. nastepna rzecz to wymaganie zrobienia przynajmniej dwoch wpustow do deszczowki - przy ew. zatkaniu jednego drugi odbierze wode... robi sie tez tzw otwory przelewowe (rodzaj rzygaczy) - w przypadku faktycznego zatkania wpustow, woda ma sie nimi przelewac, co by nie obciazyc za mocno stropodachu . Wszystkie te rozwiazania są rzecz jasna dla przypadku, kiedy wode odprowadzamy w srodku przez budynek

robi sie tez tzw otwory przelewowe (rodzaj rzygaczy) - w przypadku faktycznego zatkania wpustow, woda ma sie nimi przelewac,

Robert, czy mógłbyś dokładniej opisać, jak i gdzie powinny być wykonane takie otwory? Właśnie coś takiego planuję. (Rury spustowe będą oczywiście w środku budynku)

musisz spytac konstruktora - stropodach jest policzony na pewne obciazenie - "wanna" pelna wody na dachu troszke wazy - do niego nalezy podanie na jakiej wysokosci maksymalnie taki otwor powinien sie znalezc - sytuowac go najlepiej tak, zeby nie wylewalo sie na glowe przy wejsciu - to jest i tak otwor awaryjny wiec nie boj sie znow za bardzo - pewnie nigdy nie zostanie wykorzystany

• 10 months później...

w katalogach pracowni robiących typówki tez znajdziesz takie domy. Są zwykle w dziale "domy dla odważnych" :D :D :D . I ceny tych typówek tez są zwykle dla odważnych - jako, że nie schodzą tak jak inne maja ceny zblizone do projektów indywidualnych...

Jeśli interesuje Cię projekt indywidualny wiekszość architektów przyjmie chętnie takie zlecenie.

W tym wątku staralismy się pokazac wiele takich domów, kilka jest tez z Polski:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43046&start=0

przy domach zwykle są podani autorzy

pozdrawiam

• 3 months później...
  • 8 months później...

Dzień dobry,

podczytuję to forum juz od dłuzszego czasu. Przymierzamy się z mężem do budowy domu, ale na razie w fazie marzeń i planów. Podobają mi się projekty parterowych domów do 140m, i do tego z płaskim dachem. W związku z tym mam prośbę- czy ktoś buduje taki dom albo może mi orientacyjnie powiedzieć czy koszt budowy takiego domu jest wyższy od domu z "normalnym" dachem? dziękuję za wszelkie sugestie i porady.

Też chciałam mieć dom z płaskim dachem, już nawet miałam wypatrzonych kilka projektów, a jednego byłam pewna na 100%, ale....

Powstał mały, tyci, problemik... nie mogłam znaleźć działki gdzie można by było budować taki dom, wszędzie zapisy o dachach dwuspadowych, lub wielo spadowych, o kątach nachylenia 30 45 stopni. Pytałam się w 4 gminach i owszem było kilka miejscowości (TRZY) gdzie taki dom można budować, ale akurat lokalizacja mi kompletnie nie odpowiadała.

I skończyło się na wyciu do poduszki że ten kraj jest pop....ierdolony.

Ogólnie z tego co się orientowałam to te dachy nie są droższe od wielospadowych, ale trzeba mieć rewelacyjną izolacje i wykonanie idealne, bo inaczej przeciekają, woda się gromadzi itp. muszą mieć zawsze lekki spadek.

Tyczy się ich ta sama teoria co do tarasów, balkonów. Na forum widać dość często że przesiąkają, zacieki się robią, rozsadza elewacje po zimie przy łączeniu taras - ściana.

Ale jakbym znalazła działkę gdzie mogę taki dom zbudować, nie wahałabym się ani chwili.

Też chciałam mieć dom z płaskim dachem, już nawet miałam wypatrzonych kilka projektów, a jednego byłam pewna na 100%, ale....

Powstał mały, tyci, problemik... nie mogłam znaleźć działki gdzie można by było budować taki dom, wszędzie zapisy o dachach dwuspadowych, lub wielo spadowych, o kątach nachylenia 30 45 stopni. Pytałam się w 4 gminach i owszem było kilka miejscowości (TRZY) gdzie taki dom można budować, ale akurat lokalizacja mi kompletnie nie odpowiadała.

I skończyło się na wyciu do poduszki że ten kraj jest pop....ierdolony.

Ogólnie z tego co się orientowałam to te dachy nie są droższe od wielospadowych, ale trzeba mieć rewelacyjną izolacje i wykonanie idealne, bo inaczej przeciekają, woda się gromadzi itp. muszą mieć zawsze lekki spadek.

Tyczy się ich ta sama teoria co do tarasów, balkonów. Na forum widać dość często że przesiąkają, zacieki się robią, rozsadza elewacje po zimie przy łączeniu taras - ściana.

Ale jakbym znalazła działkę gdzie mogę taki dom zbudować, nie wahałabym się ani chwili.