Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

podciągne może troszkę, bo szukałam też takiego projektu i nawet znalazłam kilka fajnych na bardzo bardzo wąską działkę - niestety plan zagospodarowania wylał na mnie kubeł zimnej wody i z płaskiego dachu nici... a to był nasz faworyt

http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=114

i nastepne które znalazłam:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-80,92,61,pietro.html#r - można przerobić na płaski dach

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=142 też widziałam gdzieś podobną wersję z płaskim dachem, ale nie mogę jej w tej chwili znaleźć

więcej mam też wąskich ale już o bryle bardziej spadzistej dachowo :) musiałam się przestawić w szukaniu na te planowane 45 st :)))

pozdrawiam

zwykle największym wrogiem domów z płaskim dachem są durne plany zagospodarowania przestrzennego.

Witam,

my również napotkaliśmy na ten lekko mówiąc durny plan , sam nawet pofatygowałem sie aby u "osoby kompetentej" - czytaj urzędnik dowiedzieć sie co i jak i zapytać czy jest mozliwość zmiany tegoż planu a jeśli nie to dlaczego nie i stanowczo odpowiedziano mi że NIE - BO NIE, koniec tematu

Tak wiec jeśli macie mozliwość budowy domu z płaskim dachem zazdroszczę aczkolwiek nie poddajemy sie i mam nadzieje ze uda nam sie obejść przepisy bo choć na sporej części domu będą dachy płaskie a gdzieś ukryjemy ten "inny dach" nawet mamy już pomysł.

Co do klimatycznych spraw nie ma uzasadnienienia na nie kwestia wykonania jak zawsze.

Zyczę powodzenia i sam mam nadzieję już jutro odbiore nasz projekt.

Pozdrawiam

na dachu proponuje olbrzymi taras pod czesciowym zadaszeniem, moze oranzerię. na pewno jakuzzzi pod przesklonym dachem - koszt takiej hot tubs to ok. 25 000 - ale to bajka.

na tenze dach osobne schody zewntrz, z balkonu na przyklad. :lol:

masz namiary na kogos kto by to zrealizowal "jacuzzzi"? Koszty mnie nie przerazaja wiec jest to ciekawa opcja.

Tak mnie przy okazji tknelo, ze koniecznie musze wyprowadzic wode na gore. Nawet jak beda lezaki do opalania to fajnie sie czyms schodzic. Do tego jakies miejsce gdzie mozna te sprzety chowac

sorki ze tak pozno - ale w koncu przeprowadzka do nowego domu- mamusia wybudowala moimi recami - oj jaka to satysfakcja. namiary- rog mehofera i medlinskiej na przeciwko minoksu jest firma ------ - i tam takie mają. :lol:

i mnie marzy sie płaski dach. Dom chcę wybudować w Warszawie,na niewielkiej działce (21x27m). Trochę jestem znużony projektami ze spadowymi dachami bo w pewnym momencie, po obejrzeniu setek projektów, nic naprawdę ciekawego nie widzę i boję się że się poddam i wezmę co jest byle mieć dach nad głową, ale jeszcze się trzymam i szukamprojektu z płaskim dachem o miejskiej architekturze. Zdaję sobie sprawę że będę musiał robić projekt indywidualny i powoli dojrzewam to tej decyzji. Może ktoś z was zna strony z takimi projektami lub specjalizujące się w wykonywaniu takich projektów firmy.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Czy spotkaliście się z projektem domu w kształcie sześcianu - typowego klocka z lat 70tych, mam w projekcie przestrzennego zagospodarowania mozliwosc budowy domu o plaskim dachu.

Zastanawiam się nad kosztem wybudowania takiego domu, nie ma w nim wiezby dachowej pokrycia, ocieplenie stanowi prosty styropian na dachu, stropy rowniez kiedys byly z plyt zeranskich, zadnych podciagow sie nie stosuje bo stosowalo sie tzw. wymian , estetycznie wykonany dom tego typu moim zdaniem rowniez nie razi nawet wytrawnego oka, Zastanawiajac sie nad projektami obecnie dostepnymi w sieci doszedlem do wniosku ze straszna kase trzeba wydac na dach - jest to wraz z robocizna, podbitkami, ociepleniami okolo 100tys wiec moze powrot do szecianu z PRL wykonanego lepszymi materialami stanowi alternatywe dla galopujacych cen materiałów i robocizny przy okazji

Gdzieś w radiu niedawno o tym mowili, ale trafilem tylko na końcówkę

dyskusji. Chodzilo głownie o to, że taka forma dachu daje określone

korzysci poprzez to, że mniejsza powierzchnia wypromieniowuje mniej

ciepla z domu, jest to więc dach jak najbardziej energooszczędny.

Czy spotkaliście się z projektem domu w kształcie sześcianu - typowego klocka z lat 70tych, mam w projekcie przestrzennego zagospodarowania mozliwosc budowy domu o plaskim dachu.

Zastanawiam się nad kosztem wybudowania takiego domu, nie ma w nim wiezby dachowej pokrycia, ocieplenie stanowi prosty styropian na dachu, stropy rowniez kiedys byly z plyt zeranskich, zadnych podciagow sie nie stosuje bo stosowalo sie tzw. wymian , estetycznie wykonany dom tego typu moim zdaniem rowniez nie razi nawet wytrawnego oka, Zastanawiajac sie nad projektami obecnie dostepnymi w sieci doszedlem do wniosku ze straszna kase trzeba wydac na dach - jest to wraz z robocizna, podbitkami, ociepleniami okolo 100tys wiec moze powrot do szecianu z PRL wykonanego lepszymi materialami stanowi alternatywe dla galopujacych cen materiałów i robocizny przy okazji

coświęcej na temat

Sam sześcian a`la lata 60-70 jest lekko brzydki, ale jest w sieci mnóstwo projektów które mają płaski dach, np. mój. Koszt dachu łacznie z robocizną wyjdzie mnie ok 12tyś, do tego pokoje na piętrze są pełnej wysokości nie ścięte, a dom jest w ładnej, etetycznej, noweczesnej bryle.

• 1 month później...