Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wg mojego doswiadczenia (niewielkiego) i wiedzy (jeszcze mniejszej) ;-) najdrozszymi elementami w budowie domu sa fundamenty i dach.

Aspekt ekonomiczny

Parterowy wyjdzie drozej niz pietrowy o podobnym metrazu.

Bedzie mial wieksze straty ciepla - mniej korzystna bryla (najlepszy w ksztalcie kuli). ;)

Dom parterowy wymaga wiekszej dzialki.

Aspekt psychologiczny ;)

- w pietrowym spisz bezpieczniej na gorze przy wlaczonym alarmie na dole

- na wszystkich/sasiadow okolice mozesz spojrzec z gory

- jak chcesz spac idziesz na gore a na dole dalej impreza, tance i chlanie wody ;-)

Moja subiektywna ocena

Parterowy dom z plaskim dachem wyglada jak nalesnik.

Oczywiscie parterowki maja mase zalet - chodzi jednak o to, zeby zalety nie przyslonily nam wad ;)

(Y)

myślałam, że parterowy bez zbędnych udziwnień jest jednak tańszy, tak przynajmniej jest napisane w wielu miejscach; parterowy, ponieważ nie chce mi się latac po schodach, szczegolnie za szarańczą w wieku, kiedy sama jeszcze nie może wchodzić po schodach i stresować się czy kolejne planowane dziecię czegoś sobie nie zrobi, i chciałabym dożyć emerytury i na emeryturze cieszyć się domem, a nie tylko parterem itp. itp. ale nie sądzialm, że to jest drożej...

lafela,

dziecka i tak musisz pilnowac ...bo to albo piekarnik, kominek inne gorace zimne ostre przedmioty ...

wrzucasz dziecko do kojca na parterze i spokojnie na gorze w spokojnosci mozna pazury pilowac ;-)

Projekt parterowego moze byc tanszy - bo w projekcie nikt nie uwzglednia warunkow gruntowych i zazwyczaj fundamenty traktowane sa w projektach po macoszemu .... a pozniej przychodzi postawienie konkretnego domu na konkretnej dzialce i zaczynaja sie schody - paradoksalnie wieksze przy domu parterowym, ktory schodow nie posiada ;-)

Ja poplynalem najbardziej na fundamentach wlasnie ...

(Y)

Jeszcze dodam że domy z płaskim dachem rewelacyjnie wyglądją w kolorystyce białej i szarej, żeby wyglądały nowocześnie należy zadbać o szczegóły elewacji. Okna też powinny być nowoczesne w kształcie, przemyślane (to nie znaczy że jakieś dziwne).

Wrzucam projekt mojego domu, Jakbyś ucieła dach to masz dość ciekawą bryłę ;).

A wybrałam ten projekt bo wygląda naprawde dobrze a wnętrze jest już dopasowane do moich potrzeb (inne).

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?id=166&opcja=opis&nazwa_projektu=ELF

Ma być ładny, funkcjonalny i masz być zadowolona.

Ja mam projekt typowy, ale jak poszedł do architekta to okazało się że nie jest taki super.

Konstruktor przeliczał mi jeszcze raz dach, zrobił inne rozwiązania stropu i fundamentu - to minie kosztuje 3000zł.

Zmiana lokalizacji pomieszczeni (nie duża) 1000zł.

A za projekt płaciłam 1700zł.

Więc jak sobie policzysz to wyjdzie ci sporo, ale projekt indywidualny kosztuje 12 - 20 tyś.

Spytałam się architekta co mam zrobić czy oddać ten typowy i żeby ona mi rysowała czy zostawić ten i ona powiedziała że jeśli mi się bryła bardzo podoba a te korekty pomieszczeń są nie duże to taniej jest zostawić ten co mam.

Nie zależnie czy parterowy czy z piętrowy pomieszczenia muszą być ułożone funkcjonalnie, czyli:

-kuchnia, łazienka, kotłownia w pobliżu siebie - małe straty ciepła, oszczędność przy prowadzeniu instalacji.

-Kuchnia w pobliżu salonu, jadalni żeby nie biegać po 300m z ciastkiem i kawą dla gości.

-kibelek w jakimś odludnym miejscu żeby domownicy nie musieli słyszeć "pierdnięcia"

-Garaż tak żeby było blisko do spiżarni (kuchni) gdy się nosi zakupy.

-Najlepiej żeby było wejście z garażu do domu, bo można w kapciach iść po coś do samochodu.

-Odpowiednio duży wiatrołap, żeby można było bez problemu pomieścić szafki na buty i kurtki.

-Garderoba w pobliżu sypialni, łazienki, żeby nie biegać po majtki przez cały dom bo się zapomniało wsiąść i dość duża żeby można było rzucić nie wyprasowane ciuchy na kupę aby poczekały na lepszy humor i chęci.

-Jedna z łazienek na tyle duża żeby weszła pralka i kosz na brudną bieliznę.

-Pomieszczenie gospodarcze dopasowane do rodzaju opału, najlepiej aby wejście było oddalone od głównej części domu, wejście od garażu, bądź wiatrołapu.

lafela,

przy fundamentach klopot moga sprawic 2 czynniki:

1. gleboko grunt rodzimy

2. wysoko woda gruntowa

U mnie te 2 punkty wystapily i nie dosyc, ze musialem kopac glegoko fundamenty, dawac szerokie (szersze i grubsze) niz w projekcie lawy, dodatkowo je dozbrajac, to ze wzgledu na wysoka wode gruntowa musialem uciekac z fundamentami do gory.

W projecie mialem funndamenciki na 30 cm + lawa - w rzeczywistosci wyszlo 1.5 m + lawa.

Wg kosztorysu - 7000 zl a faktycznie na fundamenty wydalem okolo 30 000 PLN.

Ale jezeli masz fajna sucha dzialke to moze nie bedzie tak zle.

Ale i tak wole pietrowy.

Zauwaz, ze jak zetniesz dach mynipyni, lub tylko go splaszczysz - wyjdzie cudak nie domek.

(Y)

dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, przejrzałam wątek parterowka czy z poddaszem i tak sobie myślę, ze chcialabym zostac przy małej parterówce 100-120m, jeśli nie da rady płaski dach to dwuspadowy, bardzo prosty. widziałam sporo domków w Niemczech i właśnie z plaskimi dachami, były super. Właśnie zależy mi na maxa praktycznym domu, żadnych udziwnień, pierdół, duży salon i spora kuchnia, i nieduże pokoje, duży taras albo weranda, i pomieszczenie gosp., łazienka i oddzielny wc, ale bez żadnych łazienek w sypialniach.zdecydowanie względy praktyczne i użytkowe nad czystą formą. co nie znaczy że chciałabym mieszkać w stodole. po prostu prosta bryła i wszystko uproszczone. tak sobie marzę,że oprócz domu chciałaby jeszcze normalnie żyć; w każdym bądź razie posiadanie domu nie jest dla mnie celem życiowym tylko ułatwieniem. Ale jestescie fajni, że tyle rzeczy mozna się od Was dowiedzieć. Pozdrawiam wakacyjnie choć z pracy:-)

dom (nieistotne czy parterowy czy pietrowy) z tzw. stropodachem moze (choc nie musi) miec maly "haczyk" :-?

otóz nasi budowlancy sa przyzwyczajeni do tradycyjnych dachow - jedno lub wielospadowych czyli wiezba - drewno itp.

znalesc dobrego fachowca ktory ...niespartaczy nam tego stropodachu i wykona go perfekcyjnie (z wlasciwa izolacja p/wilgociowa i p/wodna, odpowiednim spadkiem itp.) wcale nie jest tak latwo :-?

po prostu - decydujac sie na taki dach - nie mozna sobie pozwolic na niedorobki i blady (wiezba tradycyjna drobne niedoskonalosci nam "wybaczy" , stropodach - nie :wink: )

ps. proponuje poczytac dziennik forumowicza RYDZA :wink: i jego perypetie z dachem plaskim :wink:

Zawsze radzę wybierać wykonawców doœwiadczonych z referencjami, dbajšcych o solidnoœć i jakoœć wykonywanej pracy! Niestety to musi kosztować! Budujšc dla siebie myœlę, że warto i nie powinno być kłopotów. Pozdrawiam.

Ja tez tylko na zasadzie marzen, ale jakbym sie kiedys budowala... to moj dom bylby parterowy z plaskim dachem 8) I to taki prawdziwy kostkowaty, prosty :wink: Ilektoc ogladam projekty, to zawsze mnie ciagnie do takiego budownictwa... od dziecka mialam do niego slabosc i nawet mieszkajac w domu ze spadzistym dachem wzdychalam do plaskiego.

Teraz wlazlam w projekty zapodane przez mynie i odrazu zobaczylam ten moj wymarzony typ... normalnie mnie do krzesla przykuwaja takie projekty :lol: I obojetnie czy parterowy, czy pietrowy, takie domy urzekaja mnie za kazdym raziem, no sa piekne w swojej prostocie, wywazonej lini, dodatkach ech marzenia :wink:

to jest ten dom z garazem, pierwszy po prawej stronie u gory... niestety nie mozna foty skopiowac

http://www.dom-parterowy.pl/