Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja mam prosbę

Mohag masz w sąsiedztwie domki z odeskowaniem czy to sa deski mocowane na pióro wpust czy z przerwami? cos w rodzaju zaluzji?

No i najwazniejsze, widze ze ramy sa biale, jak to wyglada? Boje sie ze nie stac mnie bedzie na okna w okleinie, ale obawiam sie ze to bedzie ompletna pomyłka zestawienie drewno z bialymi plastikowymi ramami ?

Ludzie poradzta cos :(

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lafela

jak wejdziesz na temat: nowoczesne domy- inspracjee

to ja tam wkleiłem swój dom mozesz popatrzec co mozna zrobic z kostki lata 60 - dacch ma nachylenie 4* prosta bryła. zezwoelnie bez problemu wydane. jak narazie jedyny mankament to ekipa która kładła mi papae na dach w kilku miejscach za mało podgrzała papae i mi troche podmokło ale awaria juzz usunieta.

jezeli kiedykowiel bede miał mozliwosc budowania domu to tylko z płaskim i parterowy. hasło ze sie spi na górze i cie nie opendzluja jes złudnym haslem bo dla chcącehgo nic trudnego( potrafią z 9 pietra w bloku z balkonu zarabac rower io nic nikt niewidział)

a ja mam prosbę

Mohag masz w sąsiedztwie domki z odeskowaniem czy to sa deski mocowane na pióro wpust czy z przerwami? cos w rodzaju zaluzji?

No i najwazniejsze, widze ze ramy sa biale, jak to wyglada? Boje sie ze nie stac mnie bedzie na okna w okleinie, ale obawiam sie ze to bedzie ompletna pomyłka zestawienie drewno z bialymi plastikowymi ramami ?

Ludzie poradzta cos :(

w naszym nowym-starym domku mamy zamontowane okna plastikowe białe a na elewacji bedą wstawki drewniane tak jak na zdjeciu mohaga. deski są na pióro wpust- nalezy pamietac aby deski były specjale tzn od wenetrznej strony posiadały wyfrezowane rowki( deski nie powinny sie pod wpływem słonca wody odkształać) ps mam namiary na podbeskidziu na goscia co takowe deski posiada

w naszym nowym-starym domku mamy zamontowane okna plastikowe białe a na elewacji bedą wstawki drewniane tak jak na zdjeciu mohaga. deski są na pióro wpust- nalezy pamietac aby deski były specjale tzn od wenetrznej strony posiadały wyfrezowane rowki( deski nie powinny sie pod wpływem słonca wody odkształać) ps mam namiary na podbeskidziu na goscia co takowe deski posiada

bardzo proszę o namiary na goscia , tzn on takie deski robi, montuje na elewacji ?

martinezbb cudna ta wasza chata,podziwiam

ja o tyle boje sie tych bialych okien bo nie mam tak jak ty tynku bialego z ktorym jakos by sie komponowaly. Dom wokolo bedzie do wysokosci ok 3/4 oblozony cegłą klinkierowa, a potem góra z desek ulozonych poziomo, dachowka antarcyt. Nie chce desek barwionych, czerwonych czy tez brazowych, mysle raczej o zachowaniu naturalnego koloru drzewa. No i doszlam do wniosku ze ta cegla musi byc bardzo jasna, bo drzewo napewno z czasem bedzie mi ciemniec. Biale okna w klinkierze sa do zaakceptowania ale jak to bedzie w drewnie?

Pozdrawiam

Ja również planuje budowę domu z płaskim dachem. Architekci zaproponowali nam obłożenie budynku elewacją z desek. Niestety ze względu na koszty i problemy z utrzymaniem elewacji w dobrej kondycji zrezygnowaliśmy choć z wielkim bólem.

Podziwiam Was za odwagę chyba że macie pewność, że wszystko będzie OK :D

Co do desek to mogą być naturalne, czerwone z cydru. Ich się nie maluje

Parterowy z płaskim dachem byłby dobrym rozwiązniem w ciepłych krajach a nie u nas. Chyba nie chcesz zimą jeszcze dodatkowo odśnieżać 2 razy dziennie dachu. Przy domu piętrowym przynajmniej nikt bez drabiny nie wejdzie na dach by pomóc w odsnieżaniu, no i na sąsiadów można z góry popatrzeć "zwłaszcza gdy jest się niewielkiego wzrostu". Parterowy z płaskim dachem praktycznie wygląda jak kontener, może to jest pomysł żeby zbudować go z kontenerów. :lol:

co do desek na elewacji to znajomi maja cały dom obity deskami- deska modrzewiowa-niestety nie pomalowali ich i w tym roku musieli je szlifowac i malować

MALMUC pozostanie ci tylko zwiedzac okolice i sprawdzać inne buodowy

co do koloru elewacji to w trakcie ocieplania mielismy dylemat dotyczący koloru- styropian na elewacje był szary i mocno zastanawialismy sie nad szarą elewacją ale ze wzgledu na koszty tynku narazie dalismy bniały zawsze bedzie go mozna przemalować

rozmieszczenie wewnątrz wybrane, wygląd zewnętrzny - jeszcze nie. chcemy dach płaski, propnowano nam elementy z drzewa klejonego ale 40000 netto za same dżwigary to za dużo jaka konstrukcja byłaby rozsądna i ekonomiczna i oczywiście żeby wewnątrz nie było co kawałek podparcia. dom ma wymiary ok. 10 x 20 m, duży salon z jadalnią którego niechcemy, mieć dzielonego słupami i podporami od strony zachodniej docelowo wypuszczenie dachu nad taras poza bryłę budynku

lukasz

• 1 month później...

witam wszystkich,

jesteśmy na etapie konczenia projektu domu. Architekt proponuje konstrukcje z płaskim dachem w formie stropodachu odwróconego, ocieplonego poliestrem ekstrudowanym + żwirek,

Pomijając sprawy estetyki i kosztow, proszę o informacje czy taka konstrukcja, o ile bedzie właściwie wykonana ma szanse sprawdzić sie w naszym klimacie?

Dom ma być parterowy, sporo przeszklen.

Pozdrawiam

Z.

Gratuluję pomysłu. Dach tego typu jest bardzo ciepły. Może też tworzyć dobrą podstawę po tzw. "dach zielony", lub ewentualnie umieszczenie na dachu ogrodu zimowego -- dochodzi kwestia rozwiązania komunikacji z wnętrza domu do takiej oranżerii.

Zapowiada się ciekawy projekt

komunikacja jest rozwiazana, bo przy wejsciu na parterze sa schody na gore.

Tez myslalem ewentualnie o "dachu zielonym". Na razie na gorze jest w projekcie "altanka" i do konca nie mam pomyslu co z tym konkretnie zrobic. Ale pomysl z zielenia jest chyba dobry

No to gratuluję projektu. Nieczęsto spotykam się z takimi rozwiązaniami, gdyż większość inwestorów (ponad 90%) "klepie" standardowe domki z poddaszem użytkowym. Nawet tych projektów jest najwięcej.

Domek powinien być przyjazny dla Nas i dla otoczenia. A najlepiej wyglądają domki otoczone bujną zielenią, która nie zostaje odcienta od wnętrza domu ścianami, a wręcz przeciwnie, jest w wnętrzach przedłużana poprzez właśnie "zielone dachy", oranżerie, ogrody zimowe. W takich wnętrzach można odpocząć.

Jeszcze raz gratuluję projektu i projektanta. Nie każdy projektant jest na tyle odważny aby zaproponować inwestorowi takie rozwiązania.

Pomijając sprawy estetyki i kosztow, proszę o informacje czy taka konstrukcja, o ile bedzie właściwie wykonana ma szanse sprawdzić sie w naszym klimacie?

a dlaczego myslisz ze nie bedzie sie taki dach sprawdzal w naszym klimacie, przeciez prawie wszystkie blokowce maja plaskie dachy, kostki z lat 70-80 siatych itp Warszawa to nie Zakopane :wink:

Ja mam zelbetonowy stropodach i jakos sie przez 20-scia lat dobrze sprawowal :lol: u mnie na dachu nic nie ma, ale ja mam trzy kondygnacyjna szeregowke. Chociaz musze powiedziec ze w Holandii widzialam waskie za to wysokie szeregowki ktore mialy dobudowane na gorze ogrodki zimowe, lub altanki, z tym ze zapewne wejscie na dach mieli od srodka.

moje obawy wynikaja z faktu, ze nie wielu indywidulanych inwestorów decyduje sie u nas na takie rozwiazanie. Mi osobiscie odpowiada ten styl, jednak zdecydowanie popularniejszy na poludniu Europy, gdzie jest cieplej.

Ciesze sie, ze na razie tylko pochlebnie sie wypowiadacie. Ja z checia obejrzalbym jakas taka gotowa realizacje, ale naprawde z tym jest bardzo trudno w PL.

zwykle największym wrogiem domów z płaskim dachem są durne plany zagospodarowania przestrzennego.

ZET, w wiekszosci polskich gmin jest nakaz budownictwa z dachami dwu-spadowymi :-? przykre ale prawdziwe. Wyobrazam sobie ze po socjalistycznych kostkach, blokowcach ludzie chcieli odmiany i przerzucili sie na dachy dwu-spadowe, ale teraz kiedy czlowiek chcialby cos innego to przepisy nam nie pozwalaja na budowanie tego czegos.

na ostatnich stronach tego topika jest domek budowany w polsce.. ale ogolnie jest pare polskich domow juz zrealizowanych. Bardzo ciekawy topik, mozna poogladac i nacieszyc oko.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43046&start=1020

ps... nie tylko na poludniu buduje sie plaskie dachy, zobacz na Holandie, Danie gdzie plaskie dachy byly zawsze obecne czy "nowe" niemieckie budownictwo, gdzie gdzies od 10 lat buduje sie chalupki z plaskimi dachami lub jedno-spadowymi.

to fakt- durni radi i jescze durniejsi pseudo urbanisci - z tytulami lub przyuczeni do tego zqwodu- narzucaja zapisy o dachach dwu spadowych.

moim zdaniem to najgorsze rozwiązanie z mozliwych. polska stodolami stoi i basta.

cuz - czasem dach dwu spadowy jest ladny - vide dach stromy typu alpejskiego z szerokim okapem ,a le to inna bajka. jest to najtanszy rodzaj dachu i tyle.

gratuluje pomyslu z dachem plaskim- nie robilbym dachu zielonego bo to powtorka ogrodu- niepotrzbna.

na dachu proponuje olbrzymi taras pod czesciowym zadaszeniem, moze oranzerię. na pewno jakuzzzi pod przesklonym dachem - koszt takiej hot tubs to ok. 25 000 - ale to bajka.

na tenze dach osobne schody zewntrz, z balkonu na przyklad. :lol:

na dachu proponuje olbrzymi taras pod czesciowym zadaszeniem, moze oranzerię. na pewno jakuzzzi pod przesklonym dachem - koszt takiej hot tubs to ok. 25 000 - ale to bajka.

na tenze dach osobne schody zewntrz, z balkonu na przyklad. :lol:

masz namiary na kogos kto by to zrealizowal "jacuzzzi"? Koszty mnie nie przerazaja wiec jest to ciekawa opcja.

Tak mnie przy okazji tknelo, ze koniecznie musze wyprowadzic wode na gore. Nawet jak beda lezaki do opalania to fajnie sie czyms schodzic. Do tego jakies miejsce gdzie mozna te sprzety chowac