Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
Gość dododo

Spotkaliście się z projektem domu jednorodzinnego który był bardzo popularny w latach 70-tych, tzn szescian, nigdzie takie juz nie sa dostepne,

moj sasiad ktory jest od X-wiekow murarzem namawia mnie na cos takiego,

twierdzi ze dom bez dachu skosnego to spore oszczednosci przy budowie, lepsze wykorzustanie powierzchni,nizszy koszt m2 powierzchni,

w/g niego zbudowanie konstrukcji (stan surowy otwarty powinien zamknac sie w 80tys - 20tys lawa, 5 tys sciany przyziemia, 30 tys sciany suporex - 36cm zeby uniknac ocieplania,nadproza,20tys dwa stropy nad parterem i pietrem bedacy dachem 10 papa z ociepleniem) ceny z robocizna, podkreslam stan surowy otwarty bez uwzg projektu, ustalen , okien, wykonczenia, jest to bardzo mało , wręcz cena porównywalna z wykonczonym obustronnie dachem tradycyjnego domu,

tylko jeden problem gdzie taki projekt mozna kupic, gotowe projekty domow z plaskim dachem sa strasznie powydziwiane, zalezy mi bardziej na tanim niz efektownym rozwiazaniu,

czy spotkaliscie na sieci kosztorysy realnych projektow z ostatnich miesiecy?

Gość dododo

ja innej dzialki nie kupie jezeli koszt wybudowania bedzie o polowe nizszy niz normalnie , cielawe dlaczego nagle wszyscy odwracaja sie od szescianow ,

starannie wykonczona elewacja wyglada ok

ludzie odwracaja sie od szescianow - bo taka jest moda

w latach 70 tych nabudowano kostek wiele, czesto przez te lata nie byly remontowane i teraz wygladaja brzydko

ich przeciwienstwem sa cukierkowo-pastelowe nowe domki z wykuszami, lukarnami a nawet wiezyczkami

moda minie i za 20 lat te wszystkie rozowo/pomaranczowo/groszkowe parterowki beda symbolem brzydoty

porownaj to przez analogie do mody

ponadczasowa jest tylko klasyka - tak jak biała bluzka i czarna spodnica u kobiety - to zawsze jest modne i zawsze sie w tym dobrze wyglada

Budowa klasycznej kostki nie ma obecnie sensu gdy mozna kupic stara i wyremontowac. Zamiast tego zainteresuj sie budynkami w stylu modernizmu.

Nie roznia sie wiele od kostki lecz posiadaja to "cos" przez co ich uroda nigdy nie przemija.

Do Polski to dotrze za 20-30 lat gdy juz wszystkim sie opatrza pastelowe dworki/zameczki/parterowki.

Gość dododo

standardowa kostka z lat 70tych nie miala nosnych scian wewnatrz ,

mi sie prosta bryla szescianu podoba, jak wykonczona estetycznym barankiem duzo lepsza od pasteli naokolo , zero problemow w przyszlosci, rodzice od 30 lat nie ruszali bryly tylko malowanie co kilka lat :). kilka godzin roboty, dla mnie to optymalne rozwiazanie, nie zalezy mi na skosach na poddaszu i innych nowomodach , liczy sie koszt budowy i czas budowy, w szescianie wszystkoo robi jedna ekipa murarzy , bez ciesli itp , zadnych podpitek, plyt GK , tylko kontrukcja + tynki , duzo trwalsze niz obecne styropiany i GK wszedzie gdzie sie da

Spotkaliście się z projektem domu jednorodzinnego który był bardzo popularny w latach 70-tych, tzn szescian, nigdzie takie juz nie sa dostepne,

moj sasiad ktory jest od X-wiekow murarzem namawia mnie na cos takiego,

twierdzi ze dom bez dachu skosnego to spore oszczednosci przy budowie, lepsze wykorzustanie powierzchni,nizszy koszt m2 powierzchni,

w/g niego zbudowanie konstrukcji (stan surowy otwarty powinien zamknac sie w 80tys - 20tys lawa, 5 tys sciany przyziemia, 30 tys sciany suporex - 36cm zeby uniknac ocieplania,nadproza,20tys dwa stropy nad parterem i pietrem bedacy dachem 10 papa z ociepleniem) ceny z robocizna, podkreslam stan surowy otwarty bez uwzg projektu, ustalen , okien, wykonczenia, jest to bardzo mało , wręcz cena porównywalna z wykonczonym obustronnie dachem tradycyjnego domu,

tylko jeden problem gdzie taki projekt mozna kupic, gotowe projekty domow z plaskim dachem sa strasznie powydziwiane, zalezy mi bardziej na tanim niz efektownym rozwiazaniu,

czy spotkaliscie na sieci kosztorysy realnych projektow z ostatnich miesiecy?

WSZYSTKIE znane mi kostki z lat 70-tych nie mają już płaskiego dachu. okazął się zimny zawodny i niefunkcjonalny.

Witam, my budujemy dom z płaskim dachem. Nie jest to "sześcian polski", tylko nowoczesny projekt ( http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=114&b=1 )

nazywa się AD-28k. Jak dotąd stan surowy zamknięty oknami, drzwiami, w środku elektryka, tynki w trakcie, no i jest w całości podpiwniczony (w oryginalnym projekcie nie ma podpiwniczenia) wyszło nas jakieś 150 000. Dokładnie mogę to przedstawić jak będziecie zainteresowani.

Dach w tym domu wynósł nas łącznie z robocizną 14,5 tys, to myślę bardzo mało. Pozdrawiam

Witam,

sam szukam ciekawego projektu ktory jednoczesnie bedzie funcjonalny.

Na niemieckiej stronie znalazlem oto taki projekt :

http://www.hebelhaus.de/regio/sachsen/index.php/sachsen/slide3.swf

Mieszkalem juz w wielu miejscach w roznych domach na swiecie poznalem rozne plusy i minusy takich czy innych rozwiazan. Mysle ze na warunki Polskie powyzsze rozwiazanie jest optymalne. Ktos pewnie zapyta a gdzie garaz ?

Mozna go dostawic obok domu. Koszt garazu w dbudynku (czytaj ogrzewany) jak na polskie warunki czyli ostre zimy to wyrzucony pieniadz ...

pozdrawiam,

CH

Ciekaw jestem Waszych opini na temat tego projektu

Bardzo się cieszę że komuś oprócz nas się ten projekt podoba, bo jak ostatnio pokazywaliśmy rodzinie zdjęcia z naszej budowy i jak to ma wyglądać, to widziałam że są zakłopotani, moja teściowa natomiast ciągle nam powtarza że jaj się jej e pytają co to będzie, czy siedziba firmy? bo przecież nie dom mieszkalny. My natomiast jesteśmy zadowoleni z wyboru.

A myśmy takie coś wymyślili z żoną i architektem:

http://gallery.bialek.org/albums/batch_upload/budowa/2006_10_26_wizualizacje/normal_p_w_03.jpg

http://gallery.bialek.org/albums/batch_upload/budowa/2006_10_26_wizualizacje/normal_p_w_14.jpg

http://gallery.bialek.org/albums/batch_upload/budowa/2006_10_26_wizualizacje/normal_p_w_19.jpg

Też takie trochę kostkowate, choć dach nie całkiem płaski (kilkanaście % spadku).

Raz mi się podoba, raz nie, w zależności od nastroju.

Ale za to od środka.... drugi raz zdecydowałbym się na coś podobnego.

Z zewnątrz to różnie może wyglądać, trochę drewna albo jakieś akcenty stalowe i będzie jak to tu kolega określił modernistycznie, ale mi się nie chciało już kombinować.

Czy taniej? Czy ja wiem.... teraz wszyscy umieją budować to co wszyscy budują. Z mniej standardowymi zaczynają się schody. Szczególnie do płaskiego/o małym spadku dachu ... to byle kto, tak żeby było na lata bez problemów chyba nie zrobi.