Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość dododo

chyba jednak sie nie zrozumieliśmy,

nie chodzi mi o bardzo ciekawą architekturę ,tylko o koszty budowy

no i czas budowy, chodzi mi o szescian 70'lata poniewaz tam murarz zrobi wszystko w konstrukcji , sciana jednowarstwowa, tynk wapienno-cementowy, stropy teriva 2x ,drugi stanowiacy dach, te projekty ktore podajecie to niestety sa nowomodne, tam potrzebny jest ciesla, maja skomplikowane ksztalty , chodzi mi o dokladny szescian, skoro dom szescian ma mnie kosztowac w stanie surowym otwartym 80 , a standardowy ze skosnym dachem okolo 200 to jest o co walczyc , wole miec mniejszy kredyt i mieszkac w kostce niz zarzynac sie kredytami

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tzn ?

na czym polega niefunkcjonalnosc

niemodny to sie zgodze , ale niefunkcjonalny ?

dokładnie to ja nie wiem, bo jestem obserwatorem, a nie użytkownikiem. Ale sądzę, że zadecydowało przede wszystkim to, że ówczesne materiały i technologie nie zapewniały dlugoletniej szczelności dachu, w dodatku zimnego i nie do ocieplenia. Być może, że teraz mogłoby byc inaczej - nie wiem

Chody, ale który to miałby być bo tam jest kilka na tej stronie?

Chodzi mi o dom z czerwona klatka schodowa. (Ostatnie 2 zdjecia na dole strony przedstawiaja rozklad)

Ktos wczesniej pytal o funcjonalnosc:

domy z lat 70 maja niefuncjonalnie rozplanowana kuchnie rozklad pokoi daje tez duzo do zyczenia - brakuje tzw. przestrzeni - przestronnosci ...

chyba jednak sie nie zrozumieliśmy,

nie chodzi mi o bardzo ciekawą architekturę ,tylko o koszty budowy

no i czas budowy, chodzi mi o szescian 70'lata poniewaz tam murarz zrobi wszystko w konstrukcji , sciana jednowarstwowa, tynk wapienno-cementowy, stropy teriva 2x ,drugi stanowiacy dach, te projekty ktore podajecie to niestety sa nowomodne, tam potrzebny jest ciesla, maja skomplikowane ksztalty , chodzi mi o dokladny szescian, skoro dom szescian ma mnie kosztowac w stanie surowym otwartym 80 , a standardowy ze skosnym dachem okolo 200 to jest o co walczyc , wole miec mniejszy kredyt i mieszkac w kostce niz zarzynac sie kredytami

dododo przeylem 3 budowy w zyciu i musze przyznac ze obecnie nie zdecydowalbym sie na betonowy dach. Nie jestem tez przekonany czy wychodzi on taniej. Zbrojenie, beton tez kosztuje a do tego takze dochodzi jak przy drewnianym dachu papa/ blacha. Dach betonowy jest zimny i wymaga dobrego ocieplenia. Jedynie co przemawia za dachem betonowym to to ,ze jest niepalny. W polskiej strefie klimatycznej gdzie potrafi napadac sniegu jak w Kanadzie na 1m wysokosci dachy plaskie betonowe niewytrzymuja. Snieg zamienia sie w skorupe lodu ktora przybiera na wadze i wazy potem tony az do pierwszych roztopow na wiosne.

• 5 months później...

Podnosze watek, mnie takze podobaja sie plaskie lub prawie plaskie dachy :wink:

Co myślicie o tym?

http://www.z500.pl/projekt/z2002.html

Tylko bym troche pozmieniala, bo przymierzam sie do dzialki z wjazdem od wschodu i taki uklad wnetrz i okien mi nie odpowiada. I zlikwidowalabym garaz, a zamiast niego wiata.

• 3 months później...
Gość dodiddone

Myślicie że po ostatniej trąbie w PL wzrośnie w katalogach liczba projektów z plaskim betonowym dachem ? W moim katalogu w ktorym jest 670 projektow z roznych firm tylko 2 są z plaskim dachem ,

a to przeciez wygoda podczas budowy, tanie wykonanie, szybko się robi, są o wiele bardziej odborne na podmuchy wiatru, bardziej sztywna konstrukcja domu , moim zdaniem ładna bryła, żywe kolory elewacji i plaski dach jest OK, inna sprawa że rzadko jaki plan zagospodarowania przewiduje plaski dach

a to przeciez wygoda podczas budowy, tanie wykonanie, szybko się robi, są o wiele bardziej odborne na podmuchy wiatru, bardziej sztywna konstrukcja domu
To ciekawe dlaczego ludzie ich nie budują. Czyżby kostka prl-owa była tak nie lubiana, że nikt nie chce stawiać domów z płaskim dachem nawet za cenę o kilka-kilkanastu tysięcy więcej?

Kocham domy z płaskimi dachami.

Niestety MPZP takich nie przewidział.

Można u nas w niektórych miejscach ale raczej nazwałabym je przemysłowymi i budowa domu w takiej lokalizacji to horror.

I nie zgodze się że jest mało takich domów w katalogach, bo 3 lata temu szukając działki biegałam po gminach z kilkoma projektami domów z płaskim dachem (a przeglądnełam ze 100 takich) pytając się gdzie mogę kupić działkę żeby coś takiego budować. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce nowoczesne piętrowe, albo płaski dach i wyskakują perełki.

Czyżby kostka prl-owa była tak nie lubiana, że nikt nie chce stawiać domów z płaskim dachem nawet za cenę o kilka-kilkanastu tysięcy więcej?

Nic w tym nie ma ciekawego. Zauważcie, że w latach 70 i 80tych głównie takie się budowało i przestano z kilu powodów.

1. Wygląd - naprawdę znaczna większość ludzi uważa domy z dachami płaskimi za ładniejsze.

2. Szczelność i izolacja - nie muszę komentować

3. Co do huraganów należy pomyśleć też o obciążeniu śniegiem. Nie jest to może bardzo duże zagrożenie, ale zawsze.

Czy dach płaski jest droższy to nie jestem pewien. Pewnie może być tak tańszy jak i droższy.

ekonomicznie kostka wypada lepiej w porównaniu z domem z poddaszem użytkowym

obciążnenie śniegiem płaskiego dachu nie jest problemem, zresztą jaki tam on płaski

co do huraganów to mogą "zdjąć" i płaskie dachy, choć pewnie trochę trudniej, zazwyczaj ofiarą pada pokrycie

Myślicie że po ostatniej trąbie w PL wzrośnie w katalogach liczba projektów z plaskim betonowym dachem ?

(ciach)

Może się wreszcie gminy trochę obudzą i dadzą większą swobodę w projektowaniu domów. Jak na razie to się prześcigają w ograniczaniu możliwości... Ja chciałem płaski i nie dostałem (a są w sąsiedztwie budynki z płaskimi dachami). W ogóle to kwestia gustu ale mi się podobają tereny z większą różnorodnościa architektoniczną. W mojej okolicy jeden gość ma wieżyczkę, inny baszty a jeszcze inny stodołę :)

• 2 weeks później...

A ja kupilam kostke, wlasnie dlatego ze podobala mi sie bryla.

Nierozumniem dlaczego wiekszosc osob remontujacych kostki uparcie stawia spadziste dachy :roll:

Moim zdaniem odswiezona, z glowa, kostka moze byc rownie atrakcyjna jak nowo powstale domy z nadmiarem daszkow i daszeczkow :lol:

A o trabach powietrznych nawet nie pomyslalam :oops: a to dodatkowy plus :D