Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no tak, assa to przegladalem tylko po bryle dwuspadowej, garaz ma byc w bryle?

Ja chce sie teraz szybko uwinac poki sie mówi o recesji a jeszcze nie wiadomo czy bedzie jakaś duza... na razie w hurtowniach jest lekki spadek cen (podobno)

pochwal sie z tym do czego zmierzasz ! (sam jeszcze szukam inspiracj ina ulozenie zwlaszcza klockow w elewacji werandowej)

Poza assa niestety nic niewiele pamietam takiego. Wiem ze oprocz Luminy to biuro od niej robi jeszcze jakies inne. Widzialem jakies nowoczesne dwuspady chyba w z500 ale mialy kat dachu 20-30 a ja musze meic 35-45 (chce 45) wiec odpuscilem.

Jest tez cos co sie nazywa Domy z Wizja (http://www.domyzwizja.pl) i tutaj: http://www.loft.com.pl/

Realizacje>Architektura>Domy Nowoczesne>Dom na przydrożnej.

Ten garaż można rozsuwac jakos... a sciany zrobic w drewnie. Inspirowalem sie tym przez moment. bardzo mi sie podobało.

Ten ostatni to indywidualny ale moze tanio sprzedadzą.

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten Loftowy mnie się strasznie podoba, zawołałam od razu ślubnego i powiedział, że mu się nie podoba - ech te kompromisy. U mnie z indywidualnych długo zwycięzcą był ten indywidulany:

http://www.peer.pl/Galeria/Architektura/izabelin.html

zresztą stoi blisko mnie, ale niestety ceny mają obłędne

Swoją drogą śmiesznie, że wymeniłeś domy z wizją, bo tam własnie teraz projektuję - link do wątku z moim projektem:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2987184#2987184

Dla męża to najpiękniejszy projekt jaki widział :) Mnie brakuje troszkę drugiego spadku dachu - nie wiem jak to ująć - może bardziej symetrii w bryle. Ja bym wolała bardziej design XXI, a on jest bardziej '60, ale tu się spotkaliśmy ze ślubnym i już teraz bardzo go sobie oswoiłam - tylko czekam na drugą wizulizację, bo przesunięcia w ścianach w środku chyba sporo go zmienią.

Ach tak bardzo go oswoiłam, że w ramach kryzysu nie godzę się na zmniejszenie marzeń i mniejszy dom a szybicej, raczej jestem gotowa poczekać. Kryzys nam wpływa na zdolności kredytowe i poczucie bezpieczeństwa, a nie tyle na ceny.

przyznam i to szczerze - bardzo ładne. coprawda 'DzW' robią takie 'miodne' renderingi (za miodne) wiec w realu moze byc troche inaczej ale i tak podoba mi sie to co pokazane na renderkach. Zwlaszcza ten duzy rekreacyjny balkon... heh. Co do wnetrz to oni maja ciekawe choc troche 'kontestujace' , . Przygladalem się im dużo podczas rozmyslania nad swoim. potem zostawilem ich bo uznalem, że są drodzy (bez sprawdzania)

Podobam mi sie także ta kuchnia we wnece z wysunieciem jej w ogród (co daje szerszy widok)

kusi troche wysuniecie balkoniku nad podejsciem/wejsciem (robiąc nad wejsciem podcien) bo troche tam ciasno na gorze...

ciag komunikacyjny w fajnym miejscu. Dobrze pomyslane.

Dobra zmiana ze zmniejszeniem wysepki kuchennej. Znikła tez sciana oddzielająca salon od schodow. Hm... Wiecej miejsca optycznie ale intymność tej sofy wypoczynkowej znikła troche. Choć moze to dobrze. Integruje schodzących z tymi w salonie.

Zamkniecie gabientu tez moim zdaniem ok.

Jak czytam te wszystkie wypowiedzi troche zaluje ze nei czytalem tego wczesniej. Przydaloby mi sie choc w mojej duzo mniejszej skali. Bo trudno zaprzeczac ze piekne masz mozliwosci. duży ładny i przede wszystkim swoobodny 'domek'. Świetna sprawa.

Duzo wezma za to i za adaptacje zmian? jesli mozesz to podeslij mi na priv.

Bardzo się cieszę, że się podoba. Te renderingi to mi się w rzeczywistości zawieszą w szczególności na otoczeniu - niestety nie ma tam wszędzie drzew przepięknych ...

A balkon jest w jednym celu zrobiony - żeby trochę bryłę przeciąć poziomo, bo by nudno było. Postawię sobie na balokonie jakieś fajowe rośliny i pięny widok będę miała o poranku czy letnim wieczorem z łożka.

Jeżeli chodzi o wnętrza to są przykładowe, jeszcze nie postanowiliśmy z kim będziemy je robili. Na pewno nie sami, bo mamy niedobór wyobraźni przestrzennej.

Czekam z niecierpliwością na wizualizacje po zmianie układu. Trochę przeszkleń zniknęło, więc jestem ciekawa jak to wyjdzie.

A ja jak czytam wypowiedzi, to dziękuje Amerykanom za Internet, a ludziom za życzliwość. Z moich znajomych niemalże nikt się nie buduje, zanajomi architekci wszyscy w Irlandii jak ja bym sobie bez internetu radę dała.

Pozostałe info na prv, ale nie wiem czy doszło.

jeszcze nie ale poczekajmy.

Tak, domyślam się że ten balkon wyszczupla bryłę :) (ten nad wejściem, bo ma chyba z 20-30cm) ja po prostu lubię balkony :)

Tam gdzieś w jednym miejscu zwęziło się przejście od kuchni w stronę schodów, nie wiem czy pisałem o tym.

Masz jakaś wizualizację tego od strony spadkowego dachu? Ciekawi mnie jak od tamtej strony wybrnęli (w sumie najskromniejsza elewacja) Jest tam blisko płot lub drzewa?

architekci też powyjeżdżali? heh... czemu ja zostałem.. :)

i na dodatek chce sie budować mając za mało i na progu recesji... będzie się działo. (tyle dobrego że podwykonawcy może spuszczą z cen trochę...)

ciekaw jestem finału rozwiązań, czysto projektowo. Ciekawi mnie jaki układ, męczę sie ze swoim i podglądam wszelkie poszukiwania... Twoje jest jednym z przyjaźniejszych choc potem w tych zamianach pionów i kotłowni z spiżarniami itp to sie trochę pogubiłem :) Aha, i chyba gabinet w rogu bardziej mi się podobał, z oknem na wschód (chyba). Zresztą to zależy też od tego jak masz działkę i co gdzie na niej...

Ech siedzę na kompie męża, a on tutaj nawet nie ma rzutów z ustawienia na działce. Tak od strony spadku dachu jest działka sąsiada i płot i drzewa ze dwa duże na tej działce. Nie mam wizualizacji tamtej strony - oglądaliśy tylko w pracowni. Na wizulace jest też drewnia elewacja, ale zależnie od środków możemy zrezygnować. Na dachu blacha, bo przy tym spadku nie może być dachowki chociaż chciałam bardzo betonową. A tutaj przyznam się, że zdjęcia z Twojego dziennika pomogły mi stwierdzić, ze blacha dobrze gra z drewnem. Jakkolwiek z Twojego dziennika zrozumiałam też, że deskowanie pionowe jest piękniejsze od poziomego :(

Kiedyś zacznę pisać dziennik to i działkę wlepię :) Posiada pewne istotne minusy niestety. Jeżeli chodzi o piony, kotłownie i łazienki to sami jeszcze nie wiemy. Myślimy.

Gabinet w rogu był na pewno lepszy, bo północne okno z reguły jest kijowe, ale spiżarki nie było gdzie wsadzić. Chyba na to wejście od przedsionka się zdecydujemy, bo jest ryzyko, że mąż będzie w gabinecie czasem pracował i przyjmował klientów.

Co do zostania tutaj to ja jeszcze dziwniej zrobiłam, bo męża importowałam :). A w planach była Australia - tam to można mieć widok z okna ... ech.

A podziwiam konsekwencje i dogłębność poszukiwań, w szczególności pod kątem wizualnym. Chyba trochę się cieszę z tej recesj, bo może się zdąże zastanowić co budować w przerwach w zarabianiu na to budowanie.

dokładnie, blacha z drewnem moze byc ciekawa. zwłaszcza pionowa. Cieszę się, że więcej osób tak uważa bo powoli sie w wielu kwestiach zaczynam wachać...

Jednak dom to nie tylko marzenie ale i spory wysiłek myśleniowy zanim jeszcze powstanie. Bardzo absorbuje czas. Zazdroszczę tym, którzy kupują gotowy projekt... i jadą z koksem. Problemem też są chyba blokujące mnie ambicje :) no nic zobaczymy.

Co do Australii... heh, tam to dopiero można sobie pozwolić na szaleństwo z otwartością bryły, przeszklenia praktycznie bez ograniczeń, a wszystko właśnie na takie widoki o jakich wspominasz, Przestałem już oglądać australijskie domki przez klimat, ale ucieszyłem niejeden raz oko :)

Jednak nic nie doszło do mnie.. cos dzisiaj Murator szwankuje... Jeśli możesz proszę prześlij na adres z PW (na poczta.fm). Męczy mnie ciekawość czy słusznie ich pominąłem bez weryfikacji...

Ech myślę, że sporo to też profil użytkownika. Ambicja, perfekcjonizm i niezdecydowanie nie najlepiej wpływają na proces powstawania :) - no przynajmniej u mnie :) Nie odziedziczyłam jednie wiecznego malkontenctwa z cech rodzinnych, bo wtedy już byłoby po mnie.

Ja to bym mogła i gotowca kupić jakby mi się jakiś spodobał - nie mam tu problemów ideologicznych, ale co zrobić jak jednak nie zachwyca? Z gotowcem jest o tyle fajnie, że jest mnóstwo opinii o takim, można pojechać zobaczyć, a tak to mnie z mieszkania ciężko wymyślić czy to co na kartce to będzie dobrze. No i się robi mnóstwo roboty.

• 7 months później...

Witam,

Warunki zabudowy wymogly na nas projekt indywidualny z dachem plaskim. Uklad pomieszczen oraz bryle domu mamy juz ustalona.

Omawiamy kwestie konstrukcji dachu, ktory wymyslilismy sobie z okapem.

Ma wygladac tak jak projekt Salwador LMP 114

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56298

Jakie macie Panstwo doswiadczenia i co moglibyscie powiedziec o orientacyjnych cenach poszczegolnych wariantow.

Dach ma byc plaski, wg przepisow budowlanych (do 14o)

jedno badz dwu-spadowy.

Mamy nastepujace opcje:

1. dach, strop teriva (gestozebrowy) na nim ulozenie ocieplenia i konstrukcji warstwy spadkowej.

2. dach plaski na kratownicach drewnianych - ocieplenie i warstwa paroizolacyjna i paroprzepuszczalna jak w przypadku dachow skosnych; od warstwy mieszkania wykonczone plyta GK.

3. konstrukcja stalowa dachu (na belkach); przykryta plyta falista, badz osb; nastepnie plyta pw11 czyli styropian z papa i na to papa ostatecznego krycia;

Od strony pomiezczen ocieplenie welna, folie, plyta GK.

4. Dach na konstrukcji jak w projekcie Salwador, przy czym nie moge znalezc informacji nt tego rozwiazania, aczkolwiek wydaje sie najbardziej korzystne.

Wymiary domu to 11m szer od ulicy 8,4m gleboki.

Co przy takich wymiarach najlepiej zastosowac, jakie rozwiazanie bedzie

najlepsze, zarowno pod wzgledem uzytkowym, jak i ekonomicznym.

Z jakimi kosztami musimy sie liczyc ?

Z gory dziekuje za wszelki informacje.

Co przy takich wymiarach najlepiej zastosowac, jakie rozwiazanie bedzie

najlepsze, zarowno pod wzgledem uzytkowym, jak i ekonomicznym.

W projekcie Lipińskich dach jest w technologii tradycyjnej i nie jest to dach płaski:

Strop : gęstożebrowy Porotherm / Teriva.

Dach: dach stromy.

Pokrycie dachowe

Więźba dachowa: drewniana z drewna sosnowego lub świerkowego

dachówka cementowa, „Braas” lub ceramiczna „Koramic”(Wienerberger)

blacha dachówko podobna

To chyba najlepsze i naitańsze rozwiązanie moim zdaniem, bez udziwnień.

Nie wiem czy można dać na oko taką odpwiedź jakie koszty?

Też zaczynam budowę domu z płaskim dachem, ale mój ma maksymalne nachylenia do 4% - ma być to stropodach odwrócony z systemem rynien wewnętrznych, pokrycie jest na nim widoczne tylko z góry.

Moim zdaniem powinien Wam to doradzić konstruktor i projektant Waszego domu. Mnie specjalnie robiono obliczenia konstrukcyjne każdej części dachu.

Dziekuje bardzo za uwagi. Prawde mowiac w swojej "karierze" budowlanej

nie mialem kontaktu w rodzinie z dachem płaskim w jakiejkolwiek konstrukcyjnie

jego formie. Dach 2 spadowy skosny owszem, stad probowalem odniesc swoje doswiadczenia do dachu plaskiego.

Tez wydawalo mi sie, iz dach plaski 1 spadowy pokryty deskowaniem i papa

bedzie najkorzystniejszy finansowo. Aczkolwiek....

Wersja stropu teriva to koszt ok 13k PLN; do tego nalezy doliczyc

warstwe ocieplajaca z zewnatrz + folie + konstrukcje dachu + deskowanie + papa. Otrzymujemy wtedy stropodach wentylowany.

Zastanawiam sie jak w projekcie przytoczoym przeze mnie rozwiazana jest konstrukcja drewniana. Nasz projektany przedstawil nam propozycje, o ktorych pisalem powyzej z naciskiem na belki stalowe blache trapezowa plyte PW11 i pape.

Od strony domu ocieplenie jak przy dachu klasycznym (skosnym)

Wydaje mi sie, ze w zwiazku z belkami stalowymi moga byc utrudnione

kwestie wykonawcze i koniecznosc wykwalifikowanej ekipy.

Czy przy tych wymiarach budynku moge zastosowac wiezbe dachowa.

Jak bedzie wygladac kwestia izolacji dachu. Zalezy mi na dobrej izolacji termicznej. Jak ja wykonac w jakimi warstwami?

• 6 months później...
Witam,poszukuję projektów małych domów (do 130m2) z płaskim dachem,ze skośnym jest mnóstwo fajnych projektów,lecz z płaskim dachem (a chyba niestety bede zmuszony budowac dom z takim wlasnie dachem) nie mogę znaleźć rzadnego ciekawego projektu.Szukałem na wielu stronach i nie mogę niczego znależć,proszę podajcie kilka linkow i naprowadźcie mnie troche,pozdrawiam

Hej! Jeśli dach o kącie 10/18 uznajesz za płaski to zobacz sobie ten domek- mój faworyt. Występuje wersja poszerzona o 1m od strony pokoi i łazienki dzięki czemu łazienka ma ok 8m a boczne pokoje po 16m2. Ja dodatkowo planuję zrobić małe WC bo myślę, że 1 łazienka to za mało

oto link

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=33&a=68

Jest tutaj bardzo dużo zdjęć z realizacji (ok 30 Irysków-polecam Irys nr 9-widać wielkość salonu i jadalni). Zwróć uwagę na bardzo przestronny salon 40m2 co rzadko się zdarza w domach o powierzchni ok 100m2.

Ps szukasz parterówki czy z poddaszem??

Witam,poszukuję projektów małych domów (do 130m2) z płaskim dachem,ze skośnym jest mnóstwo fajnych projektów,lecz z płaskim dachem (a chyba niestety bede zmuszony budowac dom z takim wlasnie dachem) nie mogę znaleźć rzadnego ciekawego projektu.Szukałem na wielu stronach i nie mogę niczego znależć,proszę podajcie kilka linkow i naprowadźcie mnie troche,pozdrawiam

a powiedz, dlaczego "zmuszony"?

tu jest kilka http://www.assaprojekt.pl/

dlatego ze dom bedzie stał przy ulicy (obok wszystkie domy mają płaski dach) i w urzędzie (wydział budownictwa i zagospodarowania przestrzennego) powiedzieli mi ze musze równiez postawić dom z płaskim dachem.Nie do konca rozumiem czemu,mowili cos ze chyba jest jakies rozporządzenie ze domy stojące w jednej lini przy ulicy muszą byc jednolite. Jesli to cos zmieni to jestem z Grudziądza i tu mi to powiedzieli.

• 5 months później...

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i mam do Was pytanko.

Szukam projektu domu piętrowego z płaskim dachem. To ma być dom dwupokoleniowy czyli dla dwóch rodzin. Jedna część domu może mieć około 60m2 a druga około 80-90m2. Mniej więcej o coś takiego mi chodzi. Jeżeli słyszeliście o takich projektach lub sami coś podobnego wybudowaliście to proszę dajcie mi znać. Czekam na ciekawe pomysły i wszelkie sugestie. Aha, działka o wymiarach 22 x 45.

Pozdrawiam

O ile orientuje się w projektach, to chyba nie ma czegoś co od razu idealnie się wpasuje w ten opis. Najlepiej byłoby coś ze starych kostek znaleźć i nieco uwspółcześnić elewację. :)

Żeby coś podrzucić, brakuje mi danych. Czy dwupokoleniowy w Twoim przypadku znaczy dokładnie to samo co dwurodzinny? Chodzi mi o to, czy oczekujesz osobnych wejść, kuchni, łazienek, niewielkiego choćby salonu w części mniejszej, czy wejście, salon i kuchnia będą wspólne, a mniejsza część prywatna ma składać się ze sporego pokoju, w pełni wyposażonej łazienki i ewentualnie garderoby. Jeszcze dwie kwestie. Primo - ma byc garaż? Secundo - dach płaski pulpitowy, czy dwuspad o małym nachyleniu?

Wielkie dzięki kolego za odpowiedź.

Dom ma być dla dwóch rodzin. Wszystko ma w nim być dla dwóch rodzin: dwie kuchnie, 2 łazienki,dwa osobne wejścia (obojętnie czy z różnych stron domu czy klatka schodowa itp.) A Co do dachu to mam w planie zagospodarowania terenu napisane, że ma to być dach płaski. Byłem z tym problemem wstępnie pogadać u architekta - stwierdził że musi to być dach płaski ze spadkiem na jedną stronę. Nic więcej na ten temat nie wiem.

Czekam za odpowiedzią.

Pozdrawiam